• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés

  NIKON Z6 III

  Hivatalos bejelentés hamarosan! Részletek >>

  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) teszt - Ismerős társ a Nikon tükör nélküli palettájához

  220volt
  220volt
  2023.06.22 15:30
  Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemp. (Nikon Z) teszt - Ismerős társ a Nikon tükör nélküli palettájához

  A Sigma 2023 februárjában jelentette be, hogy hamarosan elindul a Nikon Z bajonettel készülő objektívjeik forgalmazása. Három termék már meg is található a 220volt webáruházában és a polcainkon is!

  Első körben három darab f/1.4 maximális rekeszértékkel bíró fix gyújtótávolságú objektív érhető el, amelyek az APS-C (DX) szenzoros Nikon Z gépekhez készültek. Ezek pedig a Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z), a Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z) és a Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z). Az említett objektívek mindegyike már ötféle rendszerhez (Sony-E, Canon EF-M, Fujifilm X, Micro 4/3 és Leica L) használható.

  A Sigma 16 mm-es, 30 mm-es és 56 mm-es f/1.4 DC DN Contemporary objektíveket olyan DX-es vázakhoz tervezték, mint a Nikon Z fc, Nikon Z50 és Nikon Z30, ahol ezek az értékek 24 mm-es, 45 mm-es és 84 mm-es gyújtótávolságot jelentenek. Ennek a tesztnek a főszereplője a Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z) lesz. Nézzük is meg, hogyan teljesít terepen! 

   

  A Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z) felépítése 

  Fizikailag ez az új objektív a meglévő öt MILC rendszerre készült termék közül a legnagyobb és egyben a legnehezebb is, a maga 70.0mm-es átmérőjével, 75.3mm-es hosszával és 285 grammos súlyával. A kialakítása illeszkedik a kisméretű DX-es Nikon vázak dizájnjához, a tubuson egyetlen gomb vagy kapcsoló sem kapott helyet, csupán egy széles AF gyűrű. A fókuszrendszert úgy optimalizálták, hogy a folyamatos fókusz is elérhetővé vált.

   

  A legújabb és jelenlegi Sigma objektívekre jellemző, hogy a TSC (termikusan stabil kompozit) anyag alkotja a tubust és számos belső alkatrészt. Ez elősegíti a robusztus és masszív felépítést, amely a nagyon csekély hőtágulásnak köszönhetően megőrzi integritását a hőmérséklet ingadozások során is. Az objektívhez kiváló minőségű napellenző (LH586-01) is tartozik, amely csúszásgátló bevonattal rendelkezik. Az objektívek bajonett csatlakozója felőli részen gumiperemet alakítottak ki a bejutó por és nedvesség ellen.

  A 30 cm-es minimum fókusztávolsággal bíró objektív belsejében összesen 9 rekeszlamella és 9 lencsetag található, utóbbi 7 csoportba rendezve. Két aszférikus tagot is tartalmaz - a fenti képen a színessel jelölt elemek - , amelyek segítenek megvalósítani a kompakt kialakítás mellett a kimagasló képminőséget is. Ugyanakkor az objektív nem tartalmaz sem FLD (fluorit-minőségű alacsony szórású), sem SLD (Special Low Dispersion) elemet, amelyeket gyakran használnak a Sigma objektívekben az élesség és a kontraszt növelésére, valamint a kromatikus aberráció csökkentésére.

   

  A Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary (Nikon Z) képminősége

  A 30mm DX szenzoron 45 mm gyújtótávolságú F1.4-es fényerejű objektívvé avanzsál, amely az emberi látáshoz hasonló látószöget biztosít. A teljesítménye masszívan kimagasló az élesség és a tisztaság tekintetében, az élesség elképesztő szintje még akkor is megmarad, ha f/1.4-es rekesznél fotózol. Igaz, a sarkok felé ez minimálisan csökken. Ezzel a rekesznyílással igazán szűk mélységélesség érhető el, ha meglehetősen rövid fókusztávolságról fényképezel. A Bokeh (a defókuszált területek minősége) kellemes.

  Nikon Z50, Sigma 30mm f/1.4 DC DN C (Nikon Z), 1/1000, f/2, 30 mm, ISO 100

  A hordótorzítás meglehetősen alacsony és nagyon egyenletes, szükség esetén könnyen javítható az utómunka során. Ebben a gyújtótvában jellemző a tengelyirányú vagy „hosszirányú” kromatikus aberráció, amely néha nagy rekesznyílásoknál látható. Ez lila és zöld árnyalatként jelenik meg a nagy kontrasztú átmenetek között, a fókuszpont előtt vagy mögött. Az oldalsó kromatikus aberrációtól eltérően - amely általában csak a keret szélei és sarkai felé fordul elő - a tengelyirányú kromatikus aberráció bárhol előfordulhat. Ennek ellenére a Sigma Z bajonettes termékén szinte alig észrevehető ez a jelenség, így az összteljesítmény rendkívül lenyűgöző. Az oldalirányú kromatikus aberráció és a hordótorzítás alacsony, és jó az ellenállás a szellemképekkel és a becsillanással szemben is!

   

  A Sigma 30mm f/1.4 DC DN (Nikon Z) alternatívái

  A Nikon Z bajonetthez (DX) tervezett Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary-nak nem nagyon van 1/1-es alternatívája, viszont a 220volt.hu kínálatában megtalálható néhány hasonló gyújtótávval rendelkező termék. A Nikon palettájában talán a Z DX 24mm f/1.7 áll legközelebb tesztalanyomhoz, amely szintén DX szenzormérethez készült. A Nikon Z 35mm f/1.8 S pedig már FX-es, viszont maximális rekeszértékben hasonló. Külső gyártó által készített objektívek sorát pedig csak a Viltrox AF 33mm f/1.4 (Nikon Z) erősíti. Szóval nem túl nagy a merítés jelenleg a Z család körül ebben a gyújtótávban.

   

  A Sigma 30mm f/1.4 DC DN (Nikon Z) videós tulajdonságai

  A tükör nélküli fényképezőgépekhez leginkább igazodó DN-kialítás és a gyújtótáv miatt ez az objektív videózáshoz is remek, mivel a benne található lineáris léptetőmotor kimagaslóan gyors fotózásnál, miközben további bónuszt kínál videók készítésénél. Sima és fokozatmentes átmeneteket tesz lehetővé, gyakorlatilag hangtalan működés mellett. A képminőségre pedig egyszerűen nem lehet panasz, a mozgóképek esetében sem.

  A Sigma 30mm f/1.4 DC DN (Nikon Z) pozitívumai

  • Könnyű és kompakt
  • Kiváló optikai minőség
  • Gyors és halk AF
  • Elfogadható ár egy f/1.4-es objektívhez képest

   

  A Sigma 30mm f/1.4 DC DN (Nikon Z) negatívumai

  • Nincs benne képstabilizátor
  • Axiális kromatikus aberráció észrevehető

  A Sigma 30mm f/1.4 DC DN-ről (Nikon Z) röviden

  Jelenlegi tesztalanyommal tett első ismerkedés váratlan meglepetést okozott, ugyanis egy Nikon Z50-re felcsattintva a blende elkezdett mozogni, viszont a fényképezőgép semmire sem reagált. Ezt a látványos és elsőre igencsak ijesztő problémát egy szoftver frissítés megoldotta. Egy újabb Z30-as vázzal azonnal hibátlanul működött. 

  Ez a kis fiaskó azonban mit sem von le a Nikon Z bajonettes Sigma 30mm f/1.4 érdemeiből, amely egy kompakt kialakítású, remek képminőségű, fix gyújtótávú objektív. Az automatikus élességállítás gyors és pontos, ugyanakkor egyenletes és gyakorlatilag hangtalan a film rögzítéséhez. A képminőség összességében kiváló, bár, mint általában a fix objektíveknél, a tengelyirányú kromatikus aberráció itt is észrevehető f/1.4-es rekesznél. Mindent egybevetve ez a Sigma fantasztikus választás a portréktól a tájképekig gyakorlatilag bármihez, beleértve a gyenge fényviszonyokat is, köszönhetően a fényes rekesznek.

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A 220volt.hu-n már eszközbérlésre is van lehetőség, ahol széles termékpalettából válogathatsz. A Bérelhető termékek fül alatt a Nikon Z50 váz is megtalálható.

   


  Tesztképek

  Rendelhető
  Béke tér: Rendelésre
  Kiszállítás: Rendelésre
  296 890 Ft
  (-13%)
  256 890 Ft
  Rendelhető
  Béke tér: Rendelésre
  Kiszállítás: Rendelésre
  386 890 Ft
  (-10%)
  346 890 Ft

  A Nikon 2022 júniusában mutatta be a Z30-at, amely a gyártó harmadik APS-C méretű szenzorral szerelt tükör nélküli fényképezőgépe volt, a 2021 júniusában debütáló retró stílusú Z fc-t és a lassan már három éves Z50-et követve.

  A Nikon Z fc tipikus esete annak, amikor az old school stílus találkozik az éppen aktuális csúcstechnikával.

  A Nikon 2021 októberében a Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S-sel egy időben mutatta be a Z 24-120 mm f/4 S-t, amely kitölt egy űrt a Z-bajonettes objektívek sorában, beilleszkedve a kompaktabb Z 24-70 mm f/4 S és a vaskosabb Z 24-70 mm f/2.8 közé.

   

   

  A Nikon mérnökei nem lazsáltak az utóbbi években, hiszen a a Nikon Z5 2020 júliusi debütálása óta sorra dobja piacra a különböző kategóriás MILC vázait... A Z5-öt követően pár hónappal később mutatkozott be a Nikon Z6 II, majd a Nikon Z7 II . 2021 júniusában pedig egy olcsóbb kategóriás designer vázzal rukkoltak elő, amely Nikon Z fc névre hallgat. Hosszas várakozás után pedig végre a jelenlegi nagyágyú, a Nikon Z9 is megérkezett!

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár