• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés

  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  Nikon Z 24-120 mm f/4 S teszt - régi kedvenc a tükör nélküli érában

  220volt
  220volt
  2022.03.16 11:30
  Nikon Z 24-120 mm f/4 S teszt - régi kedvenc a tükör nélküli érában

  A Nikon 2021 októberében a Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S-sel egy időben mutatta be a Z 24-120 mm f/4 S-t, amely kitölt egy űrt a Z-bajonettes objektívek sorában, beilleszkedve a kompaktabb Z 24-70 mm f/4 S és a vaskosabb Z 24-70 mm f/2.8 közé.

   

   

  Jelenlegi tesztalanyom DSLR-ekhez készült változata az AF-S 24-120 mm f/4 G ED VR továbbra is nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül, hiszen egy sokoldalú objektív a mindennapi fotózáshoz. Viszont a MILC rendszerhez készült változat szinte mindenben túlszárnyalja elődjét. Egyetlen hátránya, hogy nem rendelkezik optikai képstabilizátorral, viszont a tükör nélküli paletta FX-es vázaiban található szenzorstabilizálás... Egyedül a DX formátumú vázakban, mint a Z 50 és a Z fc nincs IBIS (Body Image Stabilization)... A Z 24-120 mm f/4 S így könnyebben és olcsóbban képes meghódítani a vásárlókat a nagylátószög és a középtele tartomány közötti piacon. Házon belüli egyik legnagyobb riválisa a Z 24-200 mm f/4-6.3 VR, amely rendelkezik képstabilizátorral és jóval kedvezőbb árral bír, viszont a Z 24-120 mm állandó F/4-es rekesznyílással büszkélkedhet az egész tartományban.

  A Nikon Z 24-120 mm f/4 S felépítése

  Amint az a nevéből is kiderül, ez egy S-Line objektív, vagyis a gyártó legújabb és legjobb minőségű optikai elemeit használja. A polikarbonát és fém keveréken alapuló konstrukciót kiváló építési minőség és időjárásállóság jellemzi. A 630 grammos súly és 118 mm-es hosszúság miatt nem tűnik túlságosan robosztusnak, mégis masszív. Mivel nem belső élességállítású az objektív, így a tubus hossza változik a zoomgyűrű forgatásával. Érdekesség, hogy a Z-bajonettes objektív valamivel hosszabb és kicsivel könnyebb, mint az F-bajonettes változat.

  A kezelése ergonomikus, a frontlencséhez közel helyezkedik el a fókuszgyűrű, kicsivel mögötte a széles zoomgyűrű, amelyről a fontosabb gyújtótávolságok leolvashatók. A Z szériás objektívek többségében találunk egy a fókusztávolság-skálát, itt viszont nincs. Cserébe viszont elhelyeztek a tubus közepén egy testreszabható L-fn (Lens-function) gombot, amelyhez egyéni funkciót párosíthatunk, akárcsak a mögötte található programozható gyűrűhöz. Többek között rekesz, ISO vagy expozíció-kompenzáció állítást. Végül, de nem utolsó sorban még egy A-M kapcsoló található rajta az élességállítás módjának (automatikus / manuális) kiválasztásához, ez néhány Z-bajonettes objektívből hiányzik.

  A Nikon Z 24-120 mm f/4 S belsejében 9 rekeszlamella és 16 lencsetag található - utóbbi 13 csoportba rendezve. Ebből három ED (extra-alacsony szórású), egy aszférikus ED tag és három további szabályos aszférikus lencsetag található. Így a színhibák kellőképpen minimalizálva lettek, valamint a képsarkok élessége is kielégítő. Továbbá a gyártó itt is alkalmazta a legmodernebb ARNEO és a Nano Crystal bevonatokat, továbbá a frontlencse fluorbevonatot kapott.

  A Nikon Z 24-120 mm f/4 S képminőség

  A teszt során egy Nikon Z9 vázat használtam - a linkre kattintva elolvashatod a tesztjét - , amelyet a Nikon Magyarország bocsájtott a rendelkezésemre...

  Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud egy ilyen átfogású objektív fix f/4-es fényerővel Nikon köntösben. Nos, az objektív teljes tartományában hozza a kiváló képminőséget, bár a sarokélesség kissé visszaesik a 85-120 mm-es tartományban. Általánosságban véve a képminősége szinte majdnem azonos a hasonló kivitelű Z 24-70 mm f/4 S-sel.

  A hasonló zoom-tartománnyal rendelkező objektívek esetében észlelhető szinte az egész tartományban hordó- és tűpárna torzítás is. Ebben az esetben viszont 24 mm-nél minimális hordótorzítás tapasztalható, tűpárna torzítás pedig gyakorlatilag nincs. A tesztképek elkészítése közben nem tapasztaltam színhibát egyáltalán, ami kicsit meglepett.

  váz: Nikon Z9 , objektív: Nikon Z 24-120 mm f/4 S , záridő: 30 sec , rekesz: f/16 , ISO: 100 , fókusztávolság: 27 mm

  A Z 24-120 mm minimális fókusztávolsága 0,35 m a teljes gyújtótávolságon, ez 120 mm-en 1:2.6 maximális reprodukciós aránynak felel meg (39x-es nagyítás). Ez ugyan nem igazi makró mégis meglehetősen közel van hozzá és kifejezetten szép érték egy mindennapi fényképezésre szánt objektívtől.

  A Nikon egyik legújabb objektíve DUAL STM fókuszmotort használ az élességállításhoz, éppen ezért a közelponttól a végtelenig nagyon precízen és gyorsan működik. Normál fényviszonyok között az AF gyors és gyakorlatilag hangtalan, ami videónál éppúgy hasznos, mint állóképeknél. Az élességállítás sebessége csökkenhet gyengébb fényviszonyok között, de általánosságban véve az autofókusz teljesítménye kiváló.

  A Nikon Z 24-120 mm f/4 S videós tulajdonságai

  A fotózás mellett mozgókép készítésére is tökéletesen alkalmas ez az objektív. Az átfogása mellett a másik erőssége, hogy minimális fókuszlégzéssel rendelkezik. Utóbbi pedig kimondottan fontos mozgókép készítésénél. Emellett az AF is gyors, pontos és hangtalan... A sötétebb és világosabb jelenetek közötti váltást a stabil expozíció-vezérlés természetes fényerő váltást tesz lehetővé a természetes hatású felvételek érdekében.

   

  A Nikon Z 24-120 mm f/4 S pozitívumai

  • Gyors és megbízható AF működés
  • Lenyűgöző képminőség
  • Alacsony fókusz légzés
  • Sokoldalú 5x zoom tartomány
  • Testreszabható L-fn gomb/vezérlőgyűrű

  A Nikon Z 24-120 mm f/4 S negatívumai

  • Nincs beépített képstabilizátora

  A Nikon Z 24-120 mm f/4 S-ről röviden

  A népszerű elődhöz hasonlóan valószínűleg a Z 24-120 mm f/4 S is hasonló utat jár majd be. Mivel ez egy klasszikus, 5-szörös nagyítással rendelkező utazó-zoom, amely még élesebb képet és az egész tartományban egyenletesen kiváló képminőséget biztosít Full-Frame-en. Mindezt könnyű és kompakt felépítésben. A képstabilizátor hiánya miatt kevésbé ideális a DX formátumú tükör nélküli vázakhoz, mint például a Z 50 és a Z fc. Összességében szerintem egy remek választás, legyen szó fotózásról vagy videózásról.

  Tesztképek

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A termékekért köszönet a Nikon Magyarországnak!

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a kommentmezőbe.

  Tesztelt termék és ajánlott kiegészítők:

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 értékes kiegészítője a Nikon Z-Mount termékcsaládjának, amely tökéletesen illeszkedik a belépő szintű Z 24-70mm f/4 S és a csúcskategóriás Z 24-70mm f/2.8 közé. 

  Viszonylag sokat kellett várni, hogy a Nikon piacra dobja a Z termékcsalád első telezoom objektívét. Viszont ezúttal is igaz, hogy a jó dolgokra megéri várni. Nos, erre megérte, mivel tartalmaz pár technikai újdonságot és különlegességet is... Jelenlegi tesztalanyom nevében található „S” már árulkodik arról, hogy ez egy csúcskategóriás, Z-bajonettes objektív, amely kiváló építési minőséggel és időjárásálló szigeteléssel készült.

  A Nikon mérnökei nem lazsáltak az utóbbi években, hiszen a a Nikon Z5 2020 júliusi debütálása óta sorra dobja piacra a különböző kategóriás MILC vázait... A Z5-öt követően pár hónappal később mutatkozott be a Nikon Z6 II, majd a Nikon Z7 II . 2021 júniusában pedig egy olcsóbb kategóriás designer vázzal rukkoltak elő, amely Nikon Z fc névre hallgat. Hosszas várakozás után pedig végre a jelenlegi nagyágyú, a Nikon Z9 is megérkezett!

  A Nikon első, full frame szenzoros MILC vázai még 2018-ban kerültek piacra, tehát 2020-ban már esedékes volt a vérfrissítés, ezek a Nikon Z6 II és Z7 II személyében meg is érkeztek. A Nikon Z szériás fényképezőinél már végigjártam a ranglétrát, ugyanis először a Nikon Z5, majd decemberben a Nikon Z6 II (Kattints a teszthez!), most pedig a 220voltnál decembertől elérhető Nikon Z7 II járt nálam egy hosszabb tesztidőszakra.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár