• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Nikon Z 28-75mm f/2.8 teszt – A zseniális mindenes

  220volt
  220volt
  2022.11.16 16:06
  Nikon Z 28-75mm f/2.8 teszt – A zseniális mindenes

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 értékes kiegészítője a Nikon Z-Mount termékcsaládjának, amely tökéletesen illeszkedik a belépő szintű Z 24-70mm f/4 S és a csúcskategóriás Z 24-70mm f/2.8 közé. 

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 bejelentése elég nagy meglepetést okozott 2021 decemberében, ugyanis a szakma egyáltalán nem várta, sőt pletykák sem voltak róla. Csupán néhány nappal a bejelentés előtt indult róla szóbeszéd. Valamint a Nikon már két szabványos 24-70 mm-es zoommal rendelkezik a tükör nélküli kínálathoz: a Z 24-70mm f/4 S-sel és a Z 24-70mm f/2.8 S-sel. A gyártónak azonban sikerült még egy érdekes lehetőséget beszorítania mindkét meglévő objektív közé: a Z 28-75 mm-es f/2.8-at, amelynek ugyan szokatlan a gyújtótávolsága, mégis remek képminőséget tud produkálni. Ráadásul olcsóbb társainál!

  Egy Nikon Z7 II-t kaptam hozzá a tesztidőszakra a Nikon Magyarországtól és hát megvallom, maradandó benyomást tett rám, mert zseniális párosításnak bizonyult. Ha már egy ilyen tudású felszerelés volt nálam, hát elvittem magammal, mivel volt 1-2 érdekes projektem azon a héten. Ezért aztán nézzétek el nekem, hogy most leginkább autós témájú fotók kerültek a tesztképek közé…

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 felépítése

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 csupán 565 grammot nyom, ezzel pedig a gyártó palettájában ez a legkönnyebb szabványos zoomobjektív, állandó f2.8 rekeszértékkel a tükör nélküli Nikon fényképezőgépekhez. Fizikai méreteit tekintve is kompaktnak mondható a maga 75 mm-es átmérőjével és a 120.5 mm-es hosszával. 

  A dizájnt tekintve az objektív letisztult, nincs külön fókuszgyűrű, nincs programozható funkciógomb, nincs OLED kijelző, nincs AF/MF kapcsoló és nincs ARNEO bevonat sem. A bajonetthez közelebb található egy többfunkciós vezérlőgyűrű, amelyhez hozzárendelhető a rekesz (ami az alapértelmezett), az expozíciókompenzáció, az ISO érzékenység, vagy a fókusz - ill. egyszerűen ki is kapcsolható. Mivel az objektív nem rendelkezik dedikált élességállító gyűrűvel, a többfunkciós gyűrű automatikusan visszaáll a szokásos élességállításhoz, amikor a fényképezőgépet kézi élességállításra kapcsolják. 

  A távolságskála hiánya bosszantó lehet egyesek számára, de talán kevésbé, mint a képstabilizálásé. Bár a Z6 II-vel, Z7 II-vel és Z9-cel párosítva a Nikon testbe épített képstabilizátora olyan jó, hogy több mint megfelelő kompenzációt biztosít, még a gyújtótáv végén is.

  A viszonylag széles zoomgyűrű tökéletesen be van hangolva a gyors, precíz komponáláshoz, és a kúszás semmiképpen sem jelentett problémát - még akkor sem, ha az objektív hosszú ideig lóg. Annak ellenére, hogy nem „S”-es objektív, elég masszív, sőt kapott időjárásálló kialakítást is. Utóbbinak köszönhetően a kihívást jelentő körülmények között is fényképezhetsz, ha hasonló tömítettségű testtel párosítod, mint például a Nikon Z6 II és a Nikon Z7 II.

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 belsejében 9 rekeszlamella és 15 lencsetag található - utóbbi 12 csoportba rendezve. Ebből két ED (extra-alacsony szórású) és három aszférikus elem. A frontlencse fluor bevonattal rendelkezik, amely taszítja a vizet, a port és a szennyeződést, és megkönnyíti a tisztítást.

  A Z 28-75 legközelebbi fókusztávolsága 0.19 méter 28 mm-es gyújtótávolság mellett, és 0.37 m 75 mm-es gyújtótávolságnál. A maximális nagyítás 1:2.9 28 mm-es gyújtótávolságnál és 1:3.4 75 mm-re tekerve. 

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 képminősége

  Bár ez nem egy S-line objektív, mégis nagyon-nagyon jó optikai teljesítményt nyújt. Különösen középen kiváló a teljes fókusz és rekeszérték tartományban. Ennek ellenére a sarokélességről nem igazán érdemes írni f/8 alatt. Az autofókusz halk, éles és gyors, több mint képes lépést tartani a Nikon Z7 II-vel (A linkre kattintva olvashatod a tesztjét.) még gyenge fényviszonyok között is, ráadásul a mozgó téma követése sem okoz gondot neki. Mivel ezekkel is megbirkózik, így a mindennapi, általános témákat szintén képes megugrani. A kromatikus aberráció szinte teljesen elhanyagolható. A 28 mm-nél észrevehető a hordótorzulás, ami 50 mm-felett mérsékelt tűpárnázássá válik. A bokeh és a sun-star effekt szépen mutat. 

  Nikon Z7 II, Z 28-75mm f/2.8 , 1/30, f/2.8, 28 mm, ISO 2000

  A megszokott 24-70mm f/2.8 gyújtótávolságától valamivel eltér, bár szerintem ez kevés embernél lehet meghatározó, tekintve, hogy jóval olcsóbb. Az, hogy mindössze 28 mm-nél kezdődik, ez azt jelenti, hogy 9 fokot veszít a látószög a 24 mm-es kiindulóhoz képest. 

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 videós tulajdonságai

  Korábbi tesztekben nem nagyon foglalkoztam egy objektív videós teljesítményével, de ez esetben úgy érzem, kivételt kell tennem, mert egyszerűen ezen a téren is zseniális a Z 28-75mm f/2.8. Mondjuk a lelkesedésem alapját az érdekes programok adják, ugyanis Hajas Imeldát elkísértem egy sajtónapra, ahol majdnem a komplett anyagot ezzel az objektívvel és egy Z7 II-vel forgattuk, ráadásul kézből! Aztán egyik éjjel pedig volt egy rolling fotózás is Budapesten, ahol szintén készült pár snitt mozgás közben. Ehhez persze kell a jó technika, ami adott volt. Ugyanis a Nikon Z 28-75mm f/2.8 fókuszlégzése minimális, ami hatalmas örömöt képes okozni a videósoknak. Nem mellesleg az élességállítás is sima és szinte hangtalan, de manuális fókuszáláskor sem akadt nehézség. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően pedig egy tökéletes hybrid objektívet kapunk.      A Nikon Z 28-75mm f/2.8 pozitívumai

  • Kiváló középélesség
  • Időjárásálló kivitel
  • Gyors, halk autofókusz 
  • Minimális fókuszlégzés
  • Kompakt kialakítás 

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 negatívumai

  • Nincs képstabilizátor
  • Nem a megszokott gyújtótávolság

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8-ról röviden 

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 egy lenyűgöző objektív. Egy kicsi, könnyű és szuperéles optika, amely nagy fényerővel fotózásra, valamint videózásra is kiváló. Igaz, nincs benne képstabilizátor, de a vázba applikált stabi is bőven elég. 

  Leginkább a hagyományos gyújtótávval bíró Nikon Z 24-70mm f/2.8 S áll hozzá a legközelebb. Annak sarokélessége valamivel jobb, így ennek megfelelően egy hajszálnyival a képminősége is. Viszont az ára a kétszerese jelenlegi tesztalanyoménak és még nehezebb is. 

  Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy neki megér-e a kettő közötti különbség ennyivel többet...

  Írta és a felvételeket készítette : Háfra Zsolt

  A termékért köszönet a Nikon Magyarországnak! 

  Tesztképek

  A Nikon mérnökei nem lazsáltak az utóbbi években, hiszen a a Nikon Z5 2020 júliusi debütálása óta sorra dobja piacra a különböző kategóriás MILC vázait... A Z5-öt követően pár hónappal később mutatkozott be a Nikon Z6 II, majd a Nikon Z7 II . 2021 júniusában pedig egy olcsóbb kategóriás designer vázzal rukkoltak elő, amely Nikon Z fc névre hallgat. Hosszas várakozás után pedig végre a jelenlegi nagyágyú, a Nikon Z9 is megérkezett!

  A Nikon 2021 októberében a Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S-sel egy időben mutatta be a Z 24-120 mm f/4 S-t, amely kitölt egy űrt a Z-bajonettes objektívek sorában, beilleszkedve a kompaktabb Z 24-70 mm f/4 S és a vaskosabb Z 24-70 mm f/2.8 közé.

   

   

  A Nikon első, full frame szenzoros MILC vázai még 2018-ban kerültek piacra, tehát 2020-ban már esedékes volt a vérfrissítés, ezek a Nikon Z6 II és Z7 II személyében meg is érkeztek. A Nikon Z szériás fényképezőinél már végigjártam a ranglétrát, ugyanis először a Nikon Z5, majd decemberben a Nikon Z6 II (Kattints a teszthez!), most pedig a 220voltnál decembertől elérhető Nikon Z7 II járt nálam egy hosszabb tesztidőszakra.

  A Nikon 2018-ban dobta piacra a Z6 és Z7 vázakat, így várható volt, hogy 2020-ban majd megérkezik a második generáció mindkét Full-Frame MILC-ből. Ez így is lett, hiszen novembertől már a 220 voltnál is megvásárolható a Nikon egyik újdonsága, a Z6 II !

   

  A közelmúltban már járt nálam a Nikon Z5 (A linkre kattintva elolvashatod a tesztjét ) , amit az első generációs Z6 alá pozícionált a gyártó. Mivel nagyon tetszett, így kíváncsian vártam, hogy végre kézbe foghassam a japánok friss termékét is.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár