• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Nikon Z9 teszt - A határtalan alkotói szabadság

  220volt
  220volt
  2022.06.27 13:19
  Nikon Z9 teszt - A határtalan alkotói szabadság

  A Nikon mérnökei nem lazsáltak az utóbbi években, hiszen a a Nikon Z5 2020 júliusi debütálása óta sorra dobja piacra a különböző kategóriás MILC vázait... A Z5-öt követően pár hónappal később mutatkozott be a Nikon Z6 II, majd a Nikon Z7 II . 2021 júniusában pedig egy olcsóbb kategóriás designer vázzal rukkoltak elő, amely Nikon Z fc névre hallgat. Hosszas várakozás után pedig végre a jelenlegi nagyágyú, a Nikon Z9 is megérkezett!

  Igaz, a vetélytársakhoz képest kicsit megkésve dobták piacra a 2021-es esztendő egyik leginkább várt vázát, viszont ár-érték arányban kedvezőbb, mint az EOS R3 vagy a Alpha 1. És ha mindez nem lenne elég, akkor a gyártó korábbi MILC-jeiben tapasztalt összes apróbb hibát kijavították. Sőt, a Z9 az első olyan fényképezőgép ebben a kategóriában, amely teljesen elhagyta a mechanikus zárat...

  A Nikon Z9 felépítése

  A Z9 alapjául egy erős magnéziumötvözet szolgál, amely teljesen időjárásálló, így ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek, a páratartalomnak és a pornak, így akár -10 Celsius fok hőmérsékleten is használható. A Nikon szerint masszívabb, mint a D6, miközben 1340 grammos súlyával jóval könnyebb nála. Viszont a kategóriatársak közül mégis magasan a legnehezebb, ugyanis az A1 737 gramm, az R3 pedig 1015 grammot nyom akkumulátorral és kártyával együtt.

  Ergonómia szempontjából nálam jelesre vizsgázott a váz, ugyanis kellően mély markolattal rendelkezik, amelynek köszönhetően vízszintesen és függőlegesen is kényelmesen fényképezhet vele még egy nagyobb kézfejjel megáldott fotós is.

  A vázon található számtalan gomb és tárcsa funkciója személyre szabható, ez pedig nagyban megnöveli a használat élményét. Az elején, a bajonett mellett bal oldalon az Fn1, Fn2, Fn3 gombra szinte bármilyen funkciót ráprogramozhatunk, míg a váz jobb sarkán található négy pöttyel ellátott gombbal fókuszmódot változtathatunk vagy felvételt indíthatunk. A bal alsó sarokban portréfotózáskor használatos exponálógombot, tárcsát és ISO állító gombot találjuk. A váz hátuljának középpontjában a 2.1 millió pixeles felbontással bíró, 8 cm átmérőjű, kihajtható érintésérzékeny kijelző néz vissza ránk. A rajta megjelenő adatok intuitívak és információban gazdagok, ráadásul nem is lógnak bele a képbe. Ha pedig portré állásba fordítjuk a Z9-et, akkor értelemszerűen az élőkép és az adatok is a megfelelő módon jelennek meg. Az érintésérzékeny panel nem a szokványos Nikonos gondolkodásmód mentén hajtható ki, hanem egy számomra kicsit fura, zsanéros megoldással oldották meg. Ez volt az egyetlen része a váznak, amelynek a használata egyáltalán nem esett kézre. Nem nagyon emlékszem olyan Nikon termékre, amely ne lett volna a végletekig precíz és átgondolt, ennek ellenére az LCD tartószerkezete ebben az esetben kicsit furán hatott nekem. Ráadásul nem is lehet teljesen kiforgatni... A kijelző körül viszont számtalan kezelőszerv van, amelyek szinte tökéletesen készre állnak és minden egyértelmű.

  Az EVF az egyik legnagyobb újdonság a vázban, ugyanis az 1.27 cm átlójú és 3.69 millió képponttal rendelkező elektronikus kereső a legfényesebb (3000 nit) a világon. Ráadásul késedelem nélküli, valós idejű képet ad. Továbbá az OLED kijelző színegyensúlya és fényereje is beállítható, utóbbi 16 fokozatban.

  Nikon Z9-es vázat felülről nézve az EVF tetején látható a szokásos vakupapucs (beépített vakut nem tartalmaz). Ettől jobbra található egy kijelző, amely kikapcsolt állapotban is mutatja, hogy mennyi kép/ hány perc videó fér még a kártyára. Bekapcsolva pedig a fotózási módnak megfelelő értékek olvashatók le róla. A be- és kikapcsoló tárcsa, az exponáló gomb, az ISO állításához szükséges gomb, a felvételindító és az expozíció kompenzáció gombja a markolat tetején kapott helyet. Elöl és hátul pedig egy-egy tárcsa helyezkedik el. Az elektronikus keresőtől balra a módválasztó gombok és a sorozatfelvétel állítási lehetősége található, utóbbi kalibrálása kicsit esetlennek tűnt nekem. A kisméretű biztonsági retesz lenyomása után forgatható el a fokozatmentes tárcsa, ami egyáltalán nem esik kézre, ha a váz nincs állványon. Láttam már ennél jobb megoldást is, például amikor menüből érhetők el ezek a funkciók.

  Egy méretes és szigetelt ajtócska mögött bújik meg a két kártya slot, amelyek XQD vagy CF Express Type B kártya befogadására alkalmasak. SD foglalatot azért nem kapott a gép, mert a legtöbb funkcióhoz szükséges írási/olvasási sebesség meghaladja a jelenlegi legprofibb SD kártyákét. A teszt során én XQD kártyát használtam, ami a kivételek alkalmával mindig kicsit megakadt a foglaltban - gondolom ez hivatott megakadályozni a véletlen kiesést.

  A Nikon Z9 csatlakozói és tápellátása

  Profi vázhoz méltón számos csatlakozási lehetőséget biztosít a Nikon Z9, amelyek szemből nézve a váz jobb oldalára kerültek. Legfelül egy RJ-45-ös csatlakozó található a LAN kapcsolatokhoz. A fényképezőgép támogatja az 1000BASE-T szabványt, ennek köszönhetően pedig szinte azonnal továbbíthatjuk is az elkészült képeket egy számítógépre vagy egy FTP szerverre. Ráadásul a Nikon nem is olyan régen adta ki az NX Field távvezérelt fotózási rendszer 1.1.0-s verzióját, amellyel rengeteg hasznos funkció érhető el, igaz, ezt a Z9 egy későbbi firmware frissítés után támogatja majd. Mellette két jack csatlakozót találunk, egy a mikrofonhoz, egy a fülhallgatóhoz lesz jó.

  Lejjebb egy teljes méretű HDMI csatlakozó bújik meg, amellyel kontrollmonitorra küldhetők a fotók vagy a videófelvételek. Érdekesség, hogy a Canon EOS R3-on érthetetlen módon csak egy miniHDMI kapott helyet. Alatta egy USB Type C található, amelyen keresztül akár működés közben is tölthetjük a vázat egy USB C kábel segítségével egy olyan powerbankról, amely legalább 3 Amper leadására képes! Erről a portról pedig vezetékes kapcsolat is létesíthető a váz és egy mobiltelefon között.

  Természetesen a 21. században már nem elég, ha pusztán fizikális csatlakozási lehetőségeket kínál egy profi váz. A termék beépített Wi-Fi-vel is rendlkezik, amelynek köszönhetően máris FTP szerverre küldhetők a felvételek. Az okostelefonos áruházakból letölthető SnapBridge alkalmazásnak köszönhetően - korlátozottan - a legtöbb paramétert tudjuk állítani. Ezeken túlmenően láthatjuk az élőképet, és használhatjuk távkioldóként is.

  A váz energiaellátásáról az EN-EL18d névre keresztelt 3300 mAh-ás, 10.8 V-os és 36Wh-ás lítium-ion akkumulátor gondoskodik. Természetesen a korábbi változatok ( EN-EL18c, EN-EL18b, EN-EL18a és EN-EL18) is kompatibilisek a géppel, viszont azok kisebb kapacitásuk miatt kevesebb kép elkészítésére lesznek alkalmasak egyetlen ciklussal. Töltésre az MH-33 akkumulátortöltő alkalmas, amely a gyári csomag része. Továbbá, kiegészítőként megvásárolható az EH-7P adapter, ezzel az USB-C aljzaton keresztül tölthetjük az akkumulátort a 230V-os hálózatról. Az adapter kompatibilis az EN-EL18d, EN-EL18c és EN-EL18b akkumulátorokkal.

  A felsoroltakon kívül még a vázhoz elérhető a Nikon BL-7 elemtartó fedél, a Nikon AN-DC24 fényképezőgépszíj, a Nikon EH-6D AC adapter, a Nikon EP-6A adapter és a Nikon DK-33 gumi szemkagyló.

  A Nikon Z9 szenzora

  A Nikon palettájának jelenlegi csúcsát képező Z9 egy EXPEED 7 processzort, egy újonnan kifejlesztett CMOS szenzort, és egy 45.7 megapixeles érzékelőt kapott. Ennek a triónak köszönhetően sokkal gyorsabb kiolvasási sebességet értek el, mint korábban bármikor. Puffermérete pedig elég nagy ahhoz, hogy akár 1000 darab JPEG képkockát készítsen, minden várakozás nélkül. Mivel a vázat professzionális felhasználásra készítették, így a Z9 már olyan ligában játszik, ahol a vetélytársak, a Canon EOS R3 és a Sony A1 is.

  A három gyártó közül pedig a Nikonban a legkisebb a szenzor és a bajonett közötti hely, ezért található benne egy redőny, amely kikapcsolt állapotban védi a szenzort. Apropó redőny, a Sigma fp-hez hasonlóan a Z9-ben sincs már mechanikus redőny, így egy teljesen elektronikus megoldással helyettesítették azt, tehát a fényképezés hangtalan. Ezen felül nem kell aggódni az expo szám növekedése miatt, mivel nincs benne mozgó alkatrész, így kvázi nem is tud meghibásodni...

  Többek között ennek is köszönhető az egészen elképesztő, akár 120 képkocka/másodperces sorozatfelvételi képesség, igaz, így „csak” kisebb méretű JPEG-eket kapunk a Full-Frame-en. Emellett tud még 30 képkocka/mp-es sorozatfelvételt is, teljes felbontású JPEG-ek esetén, illetve a 20 képkocka/másodperc választása esetén már RAW-ot is rögzít. Érdekesség, hogy a Sony A1 képes RAW-képeket rögzíteni 30 képkocka/másodperces sebességgel is.

  Sajnos a közepes vagy alacsony felbontású RAW-fájlok választási opcióját kivették a listából, viszont kaptunk egy új 14 bites RAW-formátumot, amely sorozatfelvétel esetén sem okoz gondot a puffernek.

  váz: Nikon Z9, objektív: Nikon Z 24-200mm f/4-6.3 VR, záridő: 1/40, rekesz: f/16, ISO: 400, fókusztávolság: 26 mm

  A Nikon Z9 képminősége

  Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen képminőséget produkál a Z9. Azt kell, hogy mondjam egyáltalán nem okozott csalódást, sőt a szemöldökeim is felkúsztak a magas homlokom tetejére egy-egy szituációban, például az ISO teszt alkalmával.

  Lenyűgözött a vázzal készített képek élessége, részletgazdagsága és kiváló tónus/színpontossága, amelyek magasabb ISO tartományon is megmaradnak. A dinamikatartomány pedig egyenesen zseniális, kiváló teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok között is! ISO érzékenysége 64 és 25 600 között állítható, ami lefelé kitolható ISO32-ig, felfelé pedig 102 400-ig bővíthető.

  Egyik újdonság, hogy a korábbi Z-sorozatú vázakkal ellentétben a Z9 már képes kombinálni a vázon belüli stabilizálást a VR objektívek stabilizátorával, ahogyan azt a Panasonic, az Olympus, a Canon és a Fujifilm is teszi. Kezdetben ez, az úgynevezett „Sychro VR” mód csak a Z MC 105 mm F/2.8 VR-rel, az új Z 100-400 mm F/4.5-5.6 VR S-sel és a Z 70-200 mm F/2.8 VR S-sel működik. Egy későbbi firmware frissítéssel a kompatibilis objektívek listája bővülni fog.

  Az autofokusz rendszer is rengeteget fejlődött a korábbi modellekben látottakhoz képest. Ráadásul a Nikon híres 3D követő technológiája először debütál a Z családban, és zseniálisan működik. Tehát a fényképezőgép új automatikus témafelismerést, továbbfejlesztett Auto-area AF-et és minden tekintetben gyorsabb és pontosabb autofókuszt kínál. A gyakorlatban ez lényegesen jobb mint, a Z6 II és Z7 II fényképezőgépek már amúgy is lenyűgöző autofókusza.

  Az új rendszer kilencféle egyidejű tárgy felismerésére képes: emberi szemek, arcok, fejek és felsőtestek, állati szemek, fejek és testek, autók, repülők, vonatok valamint motorok egyidejű észlelése gyerekjáték neki. A váz emberérzékelő rendszere a téma távolságától függően válthat a szem, az arc és a felsőtest között az állatérzékelő algoritmusok pedig a szokásos macskákat, kutyákat és madarakat, valamint sok más lényt követik nyomon, ismét észlelve a testet, fejet vagy szemet. Igaz, hogy 493 AF-ponttal és 10 AF-terület móddal rendelkezik, mint a Z7 II, mégis ötször több automatikus területű AF-pontot tudhat a magáénak(405). Házon belül ez zseniális előrelépés, de még így sincs sehol sem a Canon EOS R3 által kínált 4779 AF-ponthoz képest...

  váz: Nikon Z9, objektív: Nikon Z 24-120mm f/4 S, záridő: 30 sec, rekesz: f/22, ISO: 100, fókusztávolság: 78 mm

  A Nikon Z9 tesztje során használt objektívek

  A Nikon Z9 váz teszthetét elég tartalmasan töltöttem, ugyanis a vázhoz olyan objektíveket kértem a Nikon Magyarországtól - ezúton is szeretném megköszönni a termékeket - , amelyek önmagukban is érdekesek, és éppen emiatt külön teszt is készül majd róluk.

  A Nikon 2021 októberében jelentette be a Z 24-120 mm f/4 S-t és a Nikon Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S-t. Míg előbbi utazó-zoom képstabilizátor nélkül, addig utóbbi telezoom képstabilizátorral versenyez a vásárlók kegyeiért. Hamarosan ezekről is érkezik a hosszabb beszámoló. A fentieken kívül még egy kit objektívnek számító Nikon Z 24-200 mm f/4-6.3 VR-t használtam a Z9 váz tesztje alatt. Előbbi kettő tudott újat mutatni, kifejezetten tetszett, főleg a 100-400 mm-es, és a 24-200 mm is hozta, amit vártam tőle. De ez egy másik kategória, minden tekintetben.

  A Nikon Z9 videós tulajdonságai

  Számomra érthetetlen okok miatt a Z9 elsősorban a fotósok körében már a megjelenés előtt népszerű lett. Eközben az operatőrök lelki világát nem kimondottan mozgatta meg ez a termék, pedig a mozgókép rögzítésben mutatott tudása - és itt elsősorban nem a gyári adatokra gondolok - hasonlóképp megérdemelné a figyelmet.

  A Z9-ben rengeteg potenciál van, ugyanis lehetőséget kínál olyan 4K-s vagy 8K-s felvétel készítésére, amely a teljes szenzor kiolvasásával kerül rögzítésre, miközben teljes AF/AE és szemérzékelő AF áll rendelkezésére. Az így készült felvételek gyönyörűek és tiszták, az új N-RAW formátum használatával pedig a fájlméretek sem szállnak el. Emellett persze rögzíthetünk 8 bites/10 bites mélységben H.265 (HEVC) vagy 10 bites Apple ProRes 422 HQ kodekben is.

   

   

  A maximális felvételi idő pedig 2 óra 5 perc, persze ha bírod kártyával... Ezen kívül más akadály nincs, mivel a nagyméretű vázon az akku nem melegszik túl, legalábbis a március eleji időjárásban nem sikerült felhevíteni. Az viszont feltűnt a próbálgatás során, hogy 8K vagy túlmintavételezett 4K felbontás esetén a kiolvasási sebesség lassult, és a Jell-O effektus jobban érzékelhetővé válik.

  A Nikon Z9 pozitívumai

  + A vetélytársak között a legjobb akkumulátor üzemidővel bír
  + Akár 120 képkocka/mp sorozatfelvételi lehetőség
  + A videók maximális felbontása 8K 30fps, akár 2 órán keresztül
  + Az AF-rendszer sokat fejlődött a korábbi Nikon MILC-ekben látottakhoz képest
  + Kiváló képminőség
  + Remek ergonómia

  A Nikon Z9 negatívumai

  + A 120 képkocka/mp-es fájlok csak 11 megapixelesek
  + RAW-felvételi lehetőség csak 20 képkocka/mp sebességnél érhetők el
  + A képernyő nem teljesen kifordítható

  A Nikon Z9-ről röviden

  Összességében úgy gondolom, hogy egy ergonomikus és átgondolt vázat kapunk a vételárért cserében, amely ugyan valóban nem kevés, viszont a vetélytársak között (A1, R3) mégis a legolcsóbb. Nyilván, nem maradéktalanul tökéletes, hiszen néhány funkció majd csak egy későbbi firmware frissítés után válik elérhetővé. Már úgy is elkéstek a váz bemutatásával, éppen ezért szerintem nagyobbat szólt volna, ha minden úgy működik, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, nem pedig egy alapot kapunk, amely majd a későbbiek során bontakozik ki. A Z9 aktuális firmware frissítéséről a termék adatlapján találsz bővebb információt.

  Persze, ez is bőven elég az esetek többségében. Például a személyre szabhatósága nagyon széles skálán mozog, az AF rendszer zseniális, az akkumulátor-élettartama pedig kategóriájában a legjobb! Ezek mellett a fotós és videós tulajdonságai is kiemelkedők, tehát a Z9 egy profi hibrid váz.

  Ráadásul, ha a 2022-re ígért firmware frissítéssel a maximális videó felbontás 8K 30fps-ről 8K 60fps-re nő és elérhetővé válik a ProRes RAW felbontás is a 120 képkocka/mp-es maximális sorozatfelvétellel, akkor a Z9 végképp az egyik legkézenfekvőbb választás lesz a profik számára. Írom ezt úgy, hogy április elején érkezik hozzám a Canon EOS R3, amelyre már nagyon kíváncsi vagyok.

   

  Tesztképek

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A termékekért köszönet a Nikon Magyarországnak!

  Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a kommentmezőbe.

  Tesztelt fényképezőgép és a teszt során használt objektívek:

  Ajánlott kiegészítők:

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár