• FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • KUPONOK & AJÁNDÉKOK
 • FOTÓELŐHÍVÁS
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón tesztek
  Állvány és gimbal tesztek
  Bang & Olufsen
  Canon tesztek
  Egyéb tesztek
  Fényképezőgép tesztek
  Fujifilm
  Legújabb tesztek
  Nikon tesztek
  Objektív tesztek
  Olympus
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sigma tesztek
  Sony tesztek
  Szűrés törlése

  Nehezen döntesz? Segítünk, hogyan válassz fotóállványt!

  220volt
  220volt
  2022.02.17 13:00
  Nehezen döntesz? Segítünk, hogyan válassz fotóállványt!

  A megfelelő fotóállvány megtalálása legalább akkora feladat, mint kiválasztani az első fényképezőgépet, vagy eldönteni, hogy melyik lesz az első objektív a kit-ben vásárolt után. Ha eddig nem olvastad a 220volt fotós blogjának ezen bejegyzéseit, akkor azt a fenti linkekre kattintva pótolhatod. Mivel az említett írások elég népszerűek lettek, így adta magát a jelenlegi témám, amely szintén hiánypótló, és amely a tripodokról (háromlábú állványokról) szól - pontosabban a számodra ideális fotóállvány megtalálásáról!

  Szeretném még az elején leszögezni, hogy ez az írás elsősorban azoknak szól, akik életük első állványának megvásárlása előtt állnak, és kicsit elvesztek a számtalan márka, rengeteg típus és az adatlapok táblázatai közt. Ugyanakkor nem kizárt, hogy olyan is talál majd benne érdekességet, aki egy rosszul megválasztott állvány után szeretne váltani, vagy éppen a már meglévő mellé venne egy más kategóriába tartozót.

  A MILC technológiának köszönhetően ugyan az ISO érzékenység az egekbe tolható, így akár kézből is lehetséges éles fotó készítése gyenge fényviszonyok között, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a kreativitás igazi szárnyalásához elengedhetetlen egy stabil állvány! Persze ezek a fotós kiegészítők nem csak arra szolgálnak, hogy megtartsák a fényképezőgépet és az objektívet, hanem számos tripod magában hordozza a lehetőséget, hogy különböző fényforrásokat, diffúzorokat, derítőlapokat applikáljanak rájuk.

   

  Ezeknek köszönhetően a fotós mozgástere is kitágul, mivel szabadtéren is tudja kontrollálni a fényt, ráadásul így könnyebb is megtalálni az ideális szöget. Számos témához elengedhetetlen egy megbízható háromlábú állvány, például ND filter mellé, Time Lapse felvételekhez, makró fotózáshoz, vagy akár látványos vízeséses fotókhoz.

   

  Ugyanakkor az értékesítő pultban eltöltött évek alatt nem találkoztam két ugyanolyan igényekkel érkező ügyféllel, így mindig is kihívásnak éreztem a megfelelő állvány megtalálásához nyújtott segítséget. Ez néha ugyan kompromisszummal jár, de a szükséges információk birtokában máris egyszerűbb lesz a döntés. Nézzük is meg, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenned magadnak, mielőtt elmerülnél az adattáblák sűrűjében:

   

  • Szeretném bővíteni a közeljövőben a jelenlegi felszerelésemet? (Az állvány terhelhetőségének szempontjából fontos)
  • Stúdióban vagy szabadtéren használnám? (Ha utóbbi, akkor fontos az állvány mérete és súlya is.)
  • Milyen témákat kapnék lencsevégre? (például a makró esetében fontos a háromlábú állvány minimum munkamagassága.)

  Az imént említett tulajdonságok mellett természetesen a maximális magasságot, az ergonómiát, a lábszekciók számát és azok zárrendszerét, a fej változatát és a talpak (tüskék) kialakítását is figyelembe kell venni.

   

   

  Az állványok fajtái

  Kompakt állványok

  Ez egy elég tág kategória, ugyanis ide tartoznak a kis asztali tripodoktól kezdve a nagyobb méretű, de kisebb teherbírású háromlábúak is. Ha csak most kezded kóstolgatni a fényképezés világát egy kis kompakt vagy MILC (tükör nélküli) géppel, esetleg egy belépő DSLR-rel, akkor ár-érték arányban tökéletes társra lelhetsz a stabil, mégis kisméretű és könnyű fotóállványok között.

  Ebben a kategóriában az egyik legnépszerűbbek a Manfrotto Compact Light/Advanced/Action termékcsaládok, illetve az alábbi termékek. A 220volt webshopjában kedvedre válogathatsz a széles kínálatból!

  Traveller állványok

  A kalandvágyó fotósok legnagyobb ellensége a súly, ugyanis mindig figyelembe kell venniük, hogy egy hosszú túra alkalmával mennyi mindent cipeljenek majd magukkal. Legyen szó egy gyönyörű építészeti megoldásokkal tarkított nagyváros felfedezéséről, vagy egy festői tájon való túrázásról, mindkét esetben fontos a szállítási méret, a súly, na meg a stabilitás. Ez az egyik legnépszerűbb kategória, ugyanis átgondolt tervezési megoldásokat vonultatnak fel, például bizonyos modellek esetében a lábak visszafelé, a fej köré hajtásával érték el a legkisebb szállítási méretet, így nem kell kompromisszumot kötni a maximális munkamagasságban, vagy éppen a stabilitásban.

  Ebben a kategóriában az egyik lekeresettebb az alumínium/szénszálas kompozitból készült Manfrotto Befree Advanced termékcsalád, illetve az alábbi termék. A 220volt webshopjában kedvedre válogathatsz a széles kínálatból!

  Közepes méretű állványok

  Tulajdonképpen egy átlagos igényekkel rendelkező felhasználó, aki fotózáshoz keres állványt, egy közepes méretű tripoddal az igényei nagy részét le tudja fedni. Ugyanis a legtöbb kaland alkalmával veled tud lenni, ez a svájci bicska az állványok között. Súlya még elviselhető, minimális és maximális munkamagassága is átlagos, ráadásul elég stabil is. Rendezvényeken, sportban, természetben és még makrózásnál is megállja a helyét, a megfelelő fejjel pedig egy könnyebb tv-s felszerelést is elbírhat.

  Ebben a kategóriában az egyik legjobb opciót a Manfrotto Element termékcsaládba tartozó állványok jelentik, illetve az alábbi Benro márkájú termék. A 220volt webshopjában kedvedre válogathatsz a széles kínálatból!

  Stúdióállványok

  Ha általában stúdióban mozogsz, akkor szinte mindegy, hogy milyen nehéz az állványod, sokkal fontosabb, hogy ideális legyen a stabilitása, legalább egy vízimértéket tartalmazzon, és a fogaskerekes középoszlop is hatalmas előny, ha precízen és gyorsan szeretnéd beállítani a magasságot. Értelemszerűen egy ilyen eszközt nem visznek magukkal a fotósok, általában el sem hagyják vele a stúdió területét. Egy átlagos felhasználónak teljesen felesleges egy ilyen állvány, ugyanis ez célszerszám. Az említett felhasználási terület mellett már egy komolyabb stáb által használt eszközöket is simán és stabilan elbír.

  A 220volt webshopjában kedvedre válogathatsz a széles kínálatból!

  Az állványfej szerepe

  Magáról az állványról már sokat beszéltünk, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy minden egység annyira erős, amennyire a leggyengébb eleme. Éppen ezért nem szabad alulméretezni az állványfejet sem. Szerencsére akad jó pár népszerű állvány, amelyhez megfelelő fejet is párosítottak... Ez hatalmas segítség, ugyanis ez megkönnyíti a választást a fotósok és a videós tartalomkészítők számára is egyaránt. Az előbbi linken találsz pár jó minőségű kit-et, amelyek egy stabil állványból és a hozzá passzoló fejből állnak.

  Na, de térjünk vissza a fotós témához. Ha valaki mégis külön szeretné megvásárolni ezt a tartozékot, akkor mindenképp vegye figyelembe, hogy mit is szeretne fotózni. A 3D fej főként tájképekhez, épületekhez vagy tárgyfotózáshoz lehet kiváló választás, mert könnyen vízszintezhető, majd ennek megtartásával később is egyszerűen forgatható, vagy dönthető. A gömbfej praktikussága és gyorsasága miatt a természetfotósok és sportfotósok kedvence.

  Monopod

  Végül, de nem utolsó sorban álljon itt néhány mondat a monopodokról. A 220volt kínálatában található számos tripod, amelynek egyik lába kivehető, amely monopodként, vagyis egylábú állványként is funkcionálhat. Ezt a kettő az egyben megoldást sokan szeretik, ugyanis ár-érték arányban az egyik legjobb választás. Ráadásul bizonyos esetekben az egylábú állvány a legjobb választás a sport és természetfotózás szerelmeseinek, amely stabilan megtartja a telezoom objektívet, ráadásként még kevés helyet is foglal, és nem utolsósorban könnyű is.

  Természetesen, ez esetben is figyelembe kell venni a terhelhetőséget. Éppen ezért nem biztos, hogy egy olyan állvány lesz a számodra legideálisabb, amely tudja ezt a 2 in 1 opciót. Az én személyes szettemben például egy traveller tripod és egy vaskos monopod található...

  A kínálatban található összes monopodot a linkre kattintva találod!

  Összegzésképpen
  Állíts fel magadnak egy minimális követelménylistát, amit mindenképpen tudnia kell a számodra legideálisabb fotóállványnak. Tisztázd le magadban, hogy fotós vagy videós célra keresel állványt. Határozd meg, hogy mekkora az a maximális súly, amit magaddal cipelnél egy hosszabb túrán, illetve lődd be, hogy körülbelül mekkora összeget szánnál rá. Ezekkel alaposan leszűkül a szóba jöhető termékek listája. Viszont semmiképp ne ess abba a hibába, hogy megveszed a legolcsóbbat, ugyanis a legtöbb esetben az ráfizetés...

  Igyekeztem a lényegre szorítkozni és nem sokat kalandozni, viszont így is kicsit hosszúra nyúlt ez a téma. Remélem hasznosnak találtad - ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg nekünk a véleményed/kérdésed a kommentmezőbe!

   

  Írta és a fotókat készítette: Háfra Zsolt

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár