• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Az evolúció évtizede a fotózásban, a szenzor és AF forradalma - 1.rész

    220volt
    220volt
    2023.12.12 11:28
    Az evolúció évtizede a fotózásban, a szenzor és AF forradalma - 1.rész

    Az elmúlt évtizedben a fotózás a technológiai fejlődésnek köszönhetően gyors átalakuláson ment keresztül...

    A mai fényképezőgépek az innováció csodái, amelyek nagyban különböznek az alig 10 évvel ezelőtti társaiktól. Ebben a cikkben kicsit elmélyedek a mostani és az elmúlt évtized kamerái közötti technológiai különbségekben, hogy ezek a fejlesztések jelentősen jobb képminőséget eredményeznek-e, és megnézzük, hogy a technológia hogyan alakította át a fotózás világát.

     

    A szenzor technológia fejlődése

    Az elmúlt 10 év egyik legmeghatározóbb változása az érzékelőtechnológiában következett be. A fényképezőgépek ma már nagyobb felbontású, gyakran 50-60 megapixelt meghaladó szenzorral büszkélkedhetnek, amelyek hihetetlenül részletes képeket tesznek lehetővé. Ez szöges ellentétben áll a korábbi fényképezőgépekkel, ahol a 20 megapixeles érzékelő már csúcskategóriásnak számított. A megnövelt felbontás nemcsak nagyobb méretű nyomatokat tesz lehetővé, hanem nagyobb rugalmasságot is biztosít a képkivágás során a képminőség romlása nélkül.

    Ráadásul az érzékelő tervezésének fejlődése javította a gyenge fényviszonyok közötti teljesítményt. A modern érzékelők nagyobb felbontással, hátlapi megvilágítású (BSI) technológiával és továbbfejlesztett zajcsökkentő algoritmusokkal rendelkeznek. Ennek eredményeképpen a fotósok lenyűgöző képeket készíthetnek kihívást jelentő fényviszonyok mellett is, és ezzel az egy évtizeddel ezelőtti lehetőségek határait nem, feszegetik, hanem átugorják azt.

     

    Az autofókusz rendszerek átalakulása

    Az autofókusz-technológia is forradalmi változáson ment keresztül az elmúlt években, ami a folyamatot gyorsabbá, pontosabbá és személyre szabhatóvá tette. A fényképezőgépek ma már kifinomult fázisérzékelős és kontrasztérzékelős autofókusz-rendszereket alkalmaznak, gyakran olyan fejlett mesterséges intelligencia algoritmusokkal kombinálva, mint az állat- vagy témafelismerés. Ez biztosítja a gyors és pontos fókuszálást, még gyenge fényviszonyok között vagy gyorsan mozgó témák esetén is.

    Tíz évvel ezelőtt az autofókusz-rendszerek fejletlenebbek voltak, lassabb reakcióidővel és kevesebb fókuszponttal. Az ezen a területen elért fejlődés nemcsak a pillanat megörökítésének sebességét javította, hanem új lehetőségeket is nyitott a kreatív kifejezésmód számára.

     

    A mozgóképek készítése egyszerűbbé vált

    Az elmúlt évtizedben jelentős közeledés történt az állóképfotózás és a videózás között. A modern fényképezőgépek nemcsak a nagy felbontású állóképek rögzítésében jeleskednek, hanem a professzionális minőségű videók rögzítésében is. A 4K, sőt 8K videofelvételek elérhetősége, valamint az olyan fejlett, videókra összpontosító funkciók, mint a nagy képkockasebesség és a naplóprofilok, kiszélesítették a tartalomkészítők lehetőségeit.

     

    Folytatás a „Az evolúció évtizede a fotózásban, a funkciók és szolgáltatások bővülése - 2.rész” című cikkben.

     

    Írta: Háfra Zsolt


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Az elmúlt évtizedben a fotózás a technológiai fejlődésnek köszönhetően gyors átalakuláson ment keresztül...

    Az elmúlt évtizedben a fotózás a technológiai fejlődésnek köszönhetően gyors átalakuláson ment keresztül...

    A kristály fotógömbök, vagy Lensball-ok, még mindig népszerűek. Vannak, akik már évek óta használják, mint kreatív fotós eszköz és vannak akik még csak most ismerkednek ezzel a végtelenül egyszerű, ugyanakkor rengeteg lehetőséget rejtő kiegészítővel. Ez a cikk leginkább az utóbbi tábornak lesz hasznos.

    A teleobjektívek kialakításuknak köszönhetően számtalan helyzetben ideális társa egy fotósnak. Kezdve a portréktól, a vadvilágon át egészen a sportig.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár