• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    HEIF, HEIC vagy JPEG ? – Tegyünk rendet!

    220volt
    220volt
    2024.01.26 08:30
    HEIF, HEIC vagy JPEG ? – Tegyünk rendet!

    Ha fotózásra adod a fejed, akkor előbb vagy utóbb biztosan találkozol ezzel az anomáliával...

     

     

    A képminőség, a tárhely és a képformátum preferenciái örök idők óta vita tárgyát képezik a fotózás és a fényképezőgépek szerelmesei között. Az egyik leglátványosabb fájlformátum, amelyet az utóbbi években fejlesztettek ki, a hírhedt High-Efficiency Image File Format, azaz HEIF. Az Apple a 2017-es WWDC-n jelentette be a JPEG-ről a HEIF-re való áttérést. Azóta néhány technológiai és fényképezőgép-óriás, például a Canon és néhány más márka is átvette a HEIF-et.

     

    Röviden a HEIF (HEIC) formátumról

    A HEIF (High Efficiency Image File Format) egy olyan fájlformátum, amely egy modern tömörítési algoritmust használ, ez képes a képeket kisebb méretben tárolni - miközben megtartja a kristálytiszta, nagy felbontású képminőséget. A HEIF az elődjéhez, a H.264-hez képest más hatékony képtömörítési algoritmust használ, amely kisebbé teszi a fájlméretet, miközben megtartja ugyanazt vagy jobb képminőséget. Mivel a HEIF nem fájlkiterjesztés, hanem lényegében egy „konténer”, sokkal rugalmasabb, mint a JPEG.

     

    Mi a különbség a HEIF és a HEIC között?

    Biztosan te is hallottad már mindkettőt, akár felváltva is használni. Nem véletlenül, ugyanis meglehetősen sok közük van egymáshoz. Tulajdonképpen egy, és ugyanaz. Nemes egyszerűséggel a HEIC az Apple által a HEIF-fájlok számára választott fájlformátumnév. A HEIC egyáltalán nem az Apple találmánya, hanem az MPEG csoport fejlesztette ki. Ők voltak az AAC és néhány más népszerű, széles körben használt kodek alkotói is.

    A HEIF pozitívumai

    • Kevesebb tárhelyet foglal el a JPEG-hez képest
    • Jobb minőséget biztosít a JPEG-hez képest
    • Segítheti a nem-destruktív képszerkesztési szoftvereket
    • Akár 16 bites színsémát is támogat, míg a JPEG 8 bites színsémát kínál
    • Az olyan saját funkciók, mint az élő fotók, a HEIF miatt lehetségesek

    A HEIF negatívumai

    • Hiányzik a különböző platformokkal és eszközökkel való kompatibilitás
    • Jelenleg nem támogatja a legtöbb népszerű webböngésző és közösségi oldal
    • Nem nyitott forráskódú

    Röviden a JPEG formátumról

    A szabványos vagy alap JPEG (Joint Photographic Experts Group) fájl az egyik legnépszerűbb és legrégebbi, 1992 óta használt képformátum. Az emberek gyakran összekeverik a JPEG és a JPG formátumot, azt gondolva, hogy ezek különbözőek. Nos, a kettő között nincs különbség, kivéve a karakterek számát. Régebben a Windows 3 karakteres korlátot szabott a .jpg fájlkiterjesztésekre, ellentétben a Mac vagy a Linux rendszerekkel. Manapság azonban a Windows elkezdte támogatni a 4 karakteres fájlkiterjesztéseket, mint például a .jpeg.

    A JPEG pozitívumai

    • Állítható a digitális kép tömörítési foka
    • A HEIF-hez képest széleskörűen támogatott

    A JPEG negatívumai

    • Az újabb képfájlformátumokhoz képest több tárhelyet igényel

    Konklúzió

    Ha az összes eszközöd és alkalmazásod támogatja a HEIF formátumot, akkor ezzel megtakaríthatsz némi helyet a merevlemezen, és még rugalmasabb szerkesztést is kínál. Ahogy a fényképezőgépek egyre nagyobb megapixelszámmal rendelkeznek, a képek tárolása egyre nehezebbé válik...

    Természetesen egy olyan kép, amelyet nem tudsz megnyitni, nem jó - és a JPEG még mindig a leguniverzálisabb fájlformátum. Amióta az Apple elkezdte használni a HEIC formátumot, számos eszköz és alkalmazás támogatja a kisebb fájlméretet. Megint mások azonban nem teljesen kompatibilisek. Ha olyan fájlt szeretnél, amelyet tucatnyi embernek küldhetsz el e-mailben anélkül, hogy a fájl megnyitása bármelyik címzettnél gondot okozna, a JPEG még mindig egyértelműen a győztes - egyelőre.

     

    írta: Háfra Zsolt


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Ha fotózásra adod a fejed, akkor előbb vagy utóbb biztosan találkozol ezzel a kérdéssel. A 220volt munkatársai is találkoztak már párszor ezzel a kérdéssel az értékesítő pultban...

     

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    Vészesen közeleg az év vége, így itt az ideje a 2023-ban készített fotóid learchiválásának, hogy a megörökített emlékek tényleg meg is maradjanak.

     

     

    A kristály fotógömbök, vagy Lensball-ok, még mindig népszerűek. Vannak, akik már évek óta használják, mint kreatív fotós eszköz és vannak akik még csak most ismerkednek ezzel a végtelenül egyszerű, ugyanakkor rengeteg lehetőséget rejtő kiegészítővel. Ez a cikk leginkább az utóbbi tábornak lesz hasznos.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár