• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Hogyan használd az automatikus ISO-beállítást a lehető legjobb módon?

    220volt
    220volt
    2023.03.27 11:53
    Hogyan használd az automatikus ISO-beállítást a lehető legjobb módon?

    Az ISO érzékenység eszközönként eltérő, de fontos eleme a helyes expozíció beállításának. Természetesen a manuális beállítások mellett az automatikára is hagyhatjuk az érték megadását. Ebben a cikkben elmagyarázom, hogyan használhatod az automatikus ISO-t a lehető legjobban!

    Ma természetesnek tekintjük az automatikus ISO-t, és a megfelelő expozíció elérésének eszközeként tekintünk rá. Ez az ASA/°DIN digitális megfelelője, amely még az analóg korszakban jelezte a negatív filmek és diafilmek érzékenységét. Bár a digitális fényképezőgépünk ISO-beállításának semmi köze az érzékelő érzékenységéhez, hasonló módon működik. Magas ISO-beállítás esetén kevesebb fényre van szüksége, míg alacsony ISO-nál többre. 

    A filmes fotózáshoz képest a digitális érában három beállítást kell figyelembe vennünk a megfelelő expozíció eléréséhez. A rekesznyílás szabályozza az objektíven áthaladó fény mennyiségét. A zár szabályozza azt az időt, ameddig az érzékelő fénynek van kitéve, az ISO pedig meghatározza (mármint a digitális változata) az érzékenységet. 

    Ha lassú zársebességet választ, ez nem okoz nagy problémát. De ha gyors záridőre van szüksége - például 1/1000 mp-re vagy gyorsabbra - akkor a legszélesebb rekesznyílás gyakran nem elég széles ahhoz, hogy a megfelelő expozícióhoz szükséges mennyiségű fény áthaladjon az objektíven. Szerencsére van lehetőség az ISO beállítás növelésére manuálisan, de rábízhatjuk az elektronikára is.

     

    Az Auto ISO beállítás használata

    Ha záridő-prioritást és gyors zársebességet használ, előfordulhat, hogy az ISO-beállítással kell játszani, hogy kompenzálja a legszélesebb rekesznyílás korlátait, ilyenkor gyakran magas ISO-t kell választani. Így viszont folyamatosan figyelemmel kell kísérni a fényviszonyokat, és csak szükség esetén kell növelni az ISO-t, hiszen azt akarjuk, hogy az ISO a lehető legalacsonyabb legyen, hogy a zajszint az elfogadható határokon belül maradjon. Itt jön a képbe az automatikus ISO. Ez lehetővé teszi a fényképezőgép számára, hogy növelje az ISO-beállítást, ha a megfelelő expozíció nem érhető el a rendelkezésre álló legnagyobb rekesznyílással. Így a műveletre koncentrálhatsz anélkül, hogy az ISO-beállítás miatt kellene aggódni. Mindig a lehető legalacsonyabb beállításon lesz.

     

    Az automatikus ISO másik hatalmas előnye a zársebesség megőrzése rekesz-prioritás módban. Bár rekeszérték-prioritásnál sokkal nagyobb tartomány áll rendelkezésre, van egy pont, amikor állványra van szükség a fényképezőgép mozgásának megelőzésére. Az Auto ISO használatával megakadályozható, hogy a fényképezőgép túl hosszú záridőt használjon a kézből való fotózáskor.

    Természetesen manuális módban is használható, abban az esetben, ha a záridőt és a rekeszt az optimális közelébe állítjuk, ilyenkor a rendszer hozzárendeli a megfelelő érzékenységet.

     

    Az automatikus ISO legjobb használata

    Bár az automatikus ISO a módválasztó tárcsa bármely módjával használható, szerintem az a leghatékonyabb, ha záridő-prioritással vagy rekeszérték-prioritással használjuk. Mindkettő a legnagyobb rugalmasságot teszi lehetővé, és megszünteti a beállítások korlátait.

    Véleményem szerint az automatikus ISO használata a manuális expozíció beállításánál is lehetséges, de nem mindig a legjobb választás... Akárhogy is, az automatikus ISO nagyszerű funkció minden modern digitális fényképezőgépen.

     

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A kompozíció mellett a megfelelő expozíciós értékek kiválasztása is elengedhetetlen a látványos fényképek elkészítéséhez. Ennek eléréséhez meg kell érteni a fénymérés működését és a fényképezőgép beállításainak vezérlését.

    Korábban írtam már egy hasonló témájú cikket az objektívekről, így elérkezettnek láttam az időt, hogy a profi vázak ismérveit is sorra vegyük. 

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

    Korábban már elmélkedtem arról, hogy mitől lesz „PRO” egy váz, illetve mitől egy objektív. Most pedig arról fogok írni, hogy milyen termékeket válogass be mindenképp a fotós felszerelésedbe, ha profinak szeretnél tűnni, vagy azzá szeretnél válni...

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár