• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Reneszánszát éli a filmes fotózás a fiatalok körében

    220volt
    220volt
    2023.11.23 09:58
    Reneszánszát éli a filmes fotózás a fiatalok körében

    A filmes fényképezőgépek újjáéledő népszerűségnek örvendenek a tizenévesek és a fiatal felnőttek körében.

    A 220volt polcain évek óta megtalálható és egyre növekvő népszerűségnek örvendenek az instax vagy más néven instant fényképezők. Ezek azonnal elkészítik a papírképet, mint például anno a Polaroid Onestep az 1970-es évek környékén. Az említett gyártó például most is ebben a retró stílusban dogja piacra instant fényképezőit. A retró iránti növekvő tendenciákat látva várható volt, hogy a régi, hagyományos filmes gépek is előkerülnek hamarosan a pincéből, padlásról. Esetemben a Mamiya/Sekor 1000 DTL került elő, amit még apukámtól kaptam... Persze tudok olyan fotós ismerősről, akinél a jó öreg Nikon F3, Canon AE-1 vagy éppen Pentax K1000 típusú fényképezőgépek valamelyike pihen. Ők ráadásul ezekkel a típusokkal még nagyobb összeget tudnának kaszálni, ugyanis a nemzetközi aukciós oldalakon ezek a legkeresettebb filmes gépek közé tartoznak. Az analóg fényképezés újjáéledése azonban a filmek elérhetősége és ára miatt kihívásokkal néz szembe.

    A használt fényképezőgépekre szakosodott kiskereskedőknél a filmes fényképezőgépek ára az elmúlt évben körülbelül 50%-kal ugrott meg, ezt a tinik és a fiatal felnőttek növekvő érdeklődése tornázta fel. Az Instagramon és a TikTok-on egész szubkultúrák alakultak ki, amelyek a filmmel való fényképezésról és a fotók megosztásáról szólnak. A #filmisnotdead hashtaget beírva például több mint 30 millió  szemcsés, retro kinézetű felvétel, poszt jelenik meg. A fiatal alkotók alkalmazásokat használnak arra, hogy a fejlett és részletes nyomatok szkenneléseit fakó, vintage effektusokkal tegyék érdekesebbé.

    De éppen akkor, amikor a filmek iránti kereslet lázasan növekszik, a kínálat erősen korlátozott. A gyártók az elmúlt évtizedben jóval kevesebb filmet gyártottak, mivel a digitális kamerák dominálnak. A Fujifilm, az utolsó nagy filmgyártók egyike, a globális nyersanyaghiány miatt nem tudta teljesíteni a megrendeléseket. Emiatt akadozik az ellátás, ami az árak növekedéséhez vezet.  Körülbelül öt évvel ezelőtt egy tekercs Fujifilm Fujicolor 36 db-os 200-as filmet 2-3000 Ft-ért lehetett vásárolni, 2023-ban a duplájára emelkedett az ára, már ahol lehet kapni...

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

     

    A 220volt.hu évek óta foglalkozik használt fényképezőgépek, objektívek és egyéb kiegészítők vásárlásával és értékesítésével.

    A Nikon szeptember 20-án bejelentette a legújabb teljes képkockás, FX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét, amelyben az örökség ihlette kialakítás fejlett technológiával és a kimagasló teljesítménnyel találkozik. Ez a Z f. Az ikonikus FM2 által inspirált fényképezőgép ugyanolyan jól néz ki, mint amilyen jó érzés kézben tartani.

    Ha jól választod meg a záridőt, akkor a fotóid megállítják az időt, elhajlítják a valóságot, és talán még azt is elérik, hogy az alanyok úgy pózoljanak, mint a szupermodellek a kifutón. Tehát nagyon fontos tisztában lenned ennek rejtelmeivel és érdekességeivel. Ebben a kétrészes cikk sorozatban öt „titkot” boncolgatok. Lássunk most hármat.

    Ha jól választod meg a záridőt, akkor a fotóid megállítják az időt, elhajlítják a valóságot, és talán még azt is elérik, hogy az alanyok úgy pózoljanak, mint a szupermodellek a kifutón. Tehát nagyon fontos tisztában lenned ennek rejtelmeivel és érdekességeivel. Ebben a két részes cikk sorozatban öt „titkot” boncolgatok. A korábbi három után, most kettőre térek még ki.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár