• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    TOP 5+1 tipikus hiba a vadon élő állatok fényképezésében

    220volt
    220volt
    2023.05.17 12:06
    TOP 5+1 tipikus hiba a vadon élő állatok fényképezésében

    A vadon élő állatok fotózása bizony kihívásokkal teli műfaj, amely speciális felszerelést, különleges tudást és rengeteg türelmet igényel!

    Akár új vagy a műfajban, akár tapasztalt profi, ez a néhány pont rávilágít majd a vadfotósok gyakori hibáira. Sokan hajlamosak vagyunk elfeledkezni a háttér ellenőrzéséről. Ez számos műfajban gyakori probléma: események, portrék, esküvők, sport stb., sokszor megtörténik. Ez természetes dolog: hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, hogy a témánkat pontosan örökítsük meg. Erre még inkább rágörcsölünk, ha egy viszonylag szűk időablak áll rendelkezésre a különleges pillanat megörökítésére. A háttér gyakrabban történő ellenőrzésének megszokása segít jobb képeket készíteni, és elkerülni a fent említett frusztrációt!

    Nézzük ezeket a hibákat, amelyek kimondottan alattomosak, mert hajlamosak vagyunk többször is elkövetni őket. Ráadásul ettől még készíthető jó fotó...

     

    1. Nem koncentrálsz eléggé

    Nem szabad, hogy lankadjon a figyelmed, a szemed mindig a keresőnél kell tartani, így nem maradsz le a különleges pillanatokról. A türelmetlenségből kifolyólag gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy leengedjük a méretes és nehéz objektívet, vagy épp a telefonunkat nézzük, ahelyett, hogy megélnénk a várva-várt pillanatot. Célszerű beszerezni egy monopodot vagy egy tripodot a „nagyágyú mellé”...

     

    2. Nem ellenőrzöd a beállításokat

     Velem is előfordult már, hogy nem ellenőriztem a beállításokat egy fontos pillanatra várva. Pedig ez egy nagyon apró, de annál fontosabb lépés. A zársebesség, a blende és az ISO értékéről mindig győződj meg, és ezeket a témához illően válaszd. Az AF terület és a fénymérési módok is nagyban hozzájárulnak a tökéletes kép elkészítéséhez, azonban ezeket nem állítja túl sűrűn az ember.

     

    3. Nem a megfelelő magasságból fotózol

     Akárcsak a portérfotózásban, így a vadon élő állatok esetében is él a szabály, hogy lehetőleg szemmagasságból vagy egy kicsit az alól fotózzunk. Ennek nagyon egyszerű oka, hogy így kelthető intimitás érzete a néző és a kép között. Ettől is lesz különleges egy-egy megörökített pillanat.

     

    4. Nem figyelsz a háttérre

    A bevezetőben szándékosan tértem ki erre elöljáróban. Ez egy roppant gyakori hiba, ami számtalan remek fényképet ront el. Vadon élő állatok esetében célszerű figyelni arra, hogy a háttérben ne legyen éles, fehér folt. Ha egy mód van rá, akkor ezeket kerüljük, illetve figyeljünk arra, hogy a téma és a háttér között megfelelő távolság legyen.

     

    5. Túlságosan távolról fotózol

    Teljes mértékben idevág Robert Capa sokat hallott mondata: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” Ha a teljes képmező és a téma aránya aránytalan, akkor nem okoz maradandó élményt a fotó. Igaz, hogy utómunkánál bele tudsz vágni, de a végeredmény nem fogja már azt a hatást kölcsönözni, amit elvárnál. Gondolok itt a háttér és a téma közötti kapcsolatra. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor bántóan zajosodhat a kép...

    +1 Nem gondolsz a kompozícióra

     

    Fotók: Pesti Péter


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

     

     

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    A legjobb Micro 4/3-os (MFT) kamerák kicsik, praktikusak és általában megfizethetőbbek, mint egy azonos kategóriájú APS-C vagy Full-Frame váz.

    A kompozíció mellett a megfelelő expozíciós értékek kiválasztása is elengedhetetlen a látványos fényképek elkészítéséhez. Ennek eléréséhez meg kell érteni a fénymérés működését és a fényképezőgép beállításainak vezérlését.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár