• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Canon EOS R100 teszt – Az EOS R család legolcsóbb tagja

  220volt
  220volt
  2023.08.31 09:39
  Canon EOS R100 teszt – Az EOS R család legolcsóbb tagja

  A Canon EOS R100 a legjobb kiindulópont azok számára, akik az okostelefonoknál jobb minőségű felvételeket szeretnének készíteni.

  A Canon Europe 2023 május végén jelentette be az RF 28mm F/2.8 STM-et és az EOS R100-at. Szerencsére alkalmam nyílt kipróbálni, utóbbiról pedig egy hosszabb tesztidőszak után most leírom a tapasztalataimat.

  A Canon EOS R100 egy olyan fényképezőgép, amelyre az EOS R megjelenése óta vártunk... Voltak már professzionális fényképezőgépek, 8K kamerák, mozifilmes kamerák... de amire igazán vágytak sokan, az egy megfizethető, belépő szintű termék. Ez elég egyszerű ahhoz, hogy a családok ugyanolyan könnyen megörökíthessék a féltve őrzött pillanatokat, mint egy okostelefonnal, ugyanakkor elég fejlettet ahhoz, hogy az első gépes felhasználók tudjanak fejlődni. 

  Nem kell aggódnod, ha nem ismered a fényképezőgép beállításait, mivel a menüben leírást találsz a különböző üzemmódokról, valamint a képernyőn megjelenő szemléltetést, hogy mire számíthatsz - így a fényképezés azonnal gyerekjáték lesz. Az olyan funkciók, mint a Kreatív asszisztens lehetővé teszik, hogy a beállítások ismerete nélkül is elvégezhesd az olyan dolgok beállításait, mint a kontraszt, a fényerő és a háttér elmosódása. Ha pedig úgy érzed, készen állsz arra, hogy belevágj egy félautomata (vagy akár manuális) üzemmódba, az expozíciós tárcsa segítségével pontosan kézben tarthatod az irányítást...

   

  A Canon EOS R100 felépítése

  A fényképezőgép hihetetlenül hasonlít méretben, formában és elrendezésben a Canon EOS R50-re, amely a Canon EOS R100 és a fejlettebb Canon EOS R10 között helyezkedik el a termékhierarchiában. 

  Az R100 egy hihetetlenül kicsi és könnyű fényképezőgép, mindössze 116.3 x 88.1 x 58.7 mm-es és csak 356 grammot nyom. A gép tetején csak egy vezérlőtárcsa, egy módválasztó tárcsa, egy REC gomb és egy exponáló gomb található. Érdekesség, hogy a vaku tetején pedig egy TTL vakupapucs került a kiegészítő csatlakozó sor nélkül.

  A kamera hátulján nincs joystick, de a szokásos gombválaszték megtalálható, akárcsak az EOS R50-nél. A 7.5 cm átmérőjű, fix és nem érintésérzékeny kijelző felbontása 1.04 millió pixel, míg az elektronikus kereső 2.36 millió pixeles.

  Az R100 belsejében egy 24.1 MP APS-C érzékelő található, amelyet a közkedvelt Canon EOS M50 Mark II-ben található érzékelő optimalizált változata. Ezt egy „Digic 8” processzorral támogatták meg. Sajnos az R100 nem rendelkezik a testen belüli stabilizátorral (IBIS), de használja a Canon digitális stabilizáló rendszerét, vagy a Canon objektív kínálatában megtalálható optikai stabilizátorokat.

   

  A képérzékelő egyetlen valódi korlátja az ISO-tartomány, amely a fényképezőgép fényérzékenységét szabályozza. Az ISO12 800 (ISO25 600-ig bővíthető) felső határa meglehetősen konzervatív, és azt jelenti, hogy a szemcsék sokkal hamarabb megjelennek, ha gyenge fényviszonyok között fényképezel, ISO 1000 felett nem a legjobb már a képminőség.

  Ennek ellenére azonban nehéz hibáztatni, ha az általa készített fotókról van szó. Akár automatikus, félautomata vagy teljesen manuális üzemmódban készít felvételeket, egyszerűen remek képeket készít.

  Az autofókusz épp olyan megbízható, ahogyan azt a Canon Dual Pixel AF-től elvárhatjuk, különösen a szemfelismeréssel ellátott Face+ Tracking funkcióval. Ez ugyanaz a hibrid AF-rendszer, amely az olyan professzionális DSLR-ket is működteti, mint a Canon EOS 5D Mark IV, így tudhatod, hogy sziklaszilárd és megbízható.

  Canon EOS R100, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, 1/80, f/5, 35 mm, ISO 250

  Az elkészült fotókat RAW-ban és a JPEG-ben is rögzítheted, így a szerkesztés során szárnyalhat a kreativitásod az olyan programok esetében, mint az Adobe Photoshop - vagy akár a Canon saját, ingyenes Digital Photo Professional szoftvere.

  Végül, de nem utolsó sorban szeretném kiemelni az R100 két kevésbé beharangozott funkcióját, amelyek jópofák. Az egyik a 4K Frame Grab, amely lehetővé teszi, hogy a 4K-s felvételből fotót készíts. A másik pedig a Hybrid Auto, amely 2-4 másodpercnyi videót készít, amikor fotózol, így a nap végén klipeket állíthatsz össze az adott eseményekből.

   

  A Canon EOS R100 csatlakozói és tápellátása

  Az EOS R100 az 1040 mAh-ás, 7.2V-os LP-E17 lítium-ion akkumulátort használja, amely korábban már számos DSLR és M szériás MILC áramellátásáért felelt. Gyári adat szerint egy töltéssel ésszerű, 400 felvétel készíthető a hátsó képernyő használatakor, és meglehetősen kevés, 320 fotó a keresőn keresztül.

  Az energiaforrás mellett található az egyetlen UHS-I-es SD kártya foglalata. A váz jobb oldalán lévő műanyag ajtó mögött kapott helyet egy USB-C és egy micro HDMI foglalat, a bal oldalon pedig mikrofon és távkioldó csatlakozó található. Továbbá, vezeték nélküli csatlakozási lehetőség is rendelkezésre áll, gondolok itt a beépített WiFi modulra és a Bluetooth-ra. 

   

  A Canon EOS R100 tesztje során használt objektívek

  A Canon Magyarországtól három objektívet is kértem a tesztidőszakra. A vázzal egyszerre bemutatott Canon RF 28mm f/2.8 STM-et -  amely elsősorban Full-Frame érzékelős vázakhoz készült.-  Az egyik legnépszerűbb RF-S objektívet a 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-et és a vázzal kitben is megvásárolható RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM-et kértem.

  A felsorolt objektívek közül csak a 28mm-es nem járt még a kezeim között. Azonban az is hozta azt a minőséget, amit elvártam tőle. A másik két zoom objektív pedig még mindig zseniális a maga kategóriájában.

   

  Canon EOS R100 vagy R50?

  Amikor a Canon EOS R50-et bejelentették – a linkre kattintva olvashatod a tesztjét - , sokan úgy gondolták és persze köztük én is, hogy ez az RF APS-C fényképezőgépek egyre növekvő választékának belépő szintű kezdő modellje. De aztán a Canon bejelentett még egy modellt, amely még olcsóbb MILC kategóriába került, és ez lett az EOS R100, a gyártó legmegfizethetőbb árú fényképezőgépe. 

  A két modell némileg különbözik egymástól, míg az EOS R50 a legújabb tükör nélküli technológiáját használva, egy megfizethető, mindenre alkalmas fényképezőgép, amely nyilvánvalóan nem olyan fejlett, mint az EOS R10 és az EOS R7 – a linkekre kattintva olvashatod a tesztjeiket - , de még mindig nagyszerű képességekkel rendelkezik mind a fényképezés, mind a videózás terén.

  Jelenlegi tesztalanyom, az EOS R100 régebbi érzékelőt és feldolgozó egységet használ, amelyeket már korábban az EOS 250D és az EOS M50 fényképezőgépekben is láthattunk. Ezzel alapvetően nincs is probléma, az erősen kivágott 4K videó, az AF korlátai és a fix, nem pedig változtatható látószögű képernyő már nagyobb hátrány.

  A felső sorban az EOS R100, az alsóban az EOS R50 fotói láthatók.

   

  A Canon EOS R100 videós tulajdonságai

  Az R100 elsősorban a kezdő fotósokat célozza meg, képes FullHD és 4K videók rögzítésére is, ráadásul függőleges és vízszintes tájolással is képes megtenni ezt a gyors és egyszerű megosztás és feltöltés érdekében.

  Meg kell azonban jegyezni, hogy a 4K a meglévő APS-C crop (1,6x) mellett további (1,55x) képkivágási tényezőt is jelent, emiatt a felvételek nagyon "zoomoltnak" fognak tűnni, így a széles látómező fenntartásához olyan ultraszéles objektívre lesz szükség, mint például a Canon RF 16mm f/2.8 STM. Ezenkívül a Dual Pixel AF nem érhető el 4K-ban; a fényképezőgép ehelyett egy szaggatottabb kontrasztérzékelős autofókusz-rendszert használ (bár a Dual Pixel elérhető FullHD felvételek készítésekor).


  A Canon EOS R100 pozitívumai

  • Megfizethető
  • Nagyszerű képminőség
  • Könnyű megtanulni a használatát

  A Canon EOS R100 negatívumai

  • Nincs érintőképernyő
  • Korlátozott ISO teljesítmény

  A Canon EOS R100-ról röviden

  A Canon EOS R100 gyakorlatilag a belépő szintű 250D és 2000D DSLR fényképezőgépek tükör nélküli változata. Igaz, ez egy alap modell, amely elsősorban a kezdőknek szól, mégis lehet belőle másodváz például egy R7 mellé. Amit mondjuk nem szívesen visz magával az ember családi kirándulásra. Az R100 méretéből adódóan inkább alkalmasabb erre a célra.

  Az érintőképernyő hiánya eleinte furcsa és kissé irritáló volt számomra. Így feltételezem annak is az lesz, aki eddig okostelefonnal fotózott... Pont annak a célcsoportnak lesz elsőre fura, akiknek szánják. Viszont a 24,1 megapixeles érzékelő, a kategóriához képest jó  autofókusz és a nagyszerű objektívválaszték által felszabadított képességek ideálisak mindazok számára, akik a telefonos fotózásról lépnek tovább. Nem is beszélve a fotózást tanulókról és a fotózás szerelmeseiről, akik egy nagyszerű első fényképezőgépet keresnek.

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A termékekért köszönet a Canon Magyarországnak!

   


  Tesztképek

  A Canon 2023 február elején mutatta be az EOS R50-et, amely alapvetően az M50 sorozat újabb, okosabb kivitele RF bajonettel, amely sokkal elterjedtebb, mint az M-es termékcsalád.

  A Canon az utóbbi időben sorra lepi meg célközönségét a jobbnál jobb és fejlettebb technológiát felvonultató újdonságaival. Most azonban az R10-zel még önmagát is túlszárnyalta...

  A Canon 2022 májusában jelentette be az APS-C szenzorral szerelt EOS R10-et és az R7-et, valamint azt az RF-S rendszert, amely tükör nélküli kamerák és objektívek új sorozatát foglalja magában.

  A 2023 februárjában bemutatott Canon EOS R8 egy fejlett technológiával rendelkező kompakt méretű MILC fényképezőgép, amely elsősorban a kezdőket és a haladókat célozza meg pénztárcabarát árával.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár