• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art teszt – A világelső fisheye f/1.4-es rekesszel

  220volt
  220volt
  2024.04.23 09:28
  Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art teszt – A világelső fisheye f/1.4-es rekesszel

  Imádom a Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art-ban rejlő potenciált és kifinomult kezelési tulajdonságait. Az f/1.4-es maximális rekeszértékhez hasonlót eddig még egyetlen halszemben sem láttam, nyilván ennek a meglepően tág blende nyitási lehetőségnek ára van, mind a méret és a súly, mind a költségek tekintetében.

  A Sigma azon japán gyártók közé tartozik, akik még mindig Japánban gyártják objektívjeiket. A Sigma objektívek minősége évtizedek óta mindig is lenyűgözött, és az évek alatt egyre jobbá váltak a termékek. A legnagyobb fejlődés 2012-ben történt, amikor termékcsaládokat alkotott a Sigma és piacra kerültek a "Global Vision" Art, Contemporary és Sport objektívek. Általában úgy tapasztaltam, hogy a Sigma objektívek szinte ugyanolyan jók, mint más fényképezőgépgyártók "saját márkás" megfelelői, és gyakran töredék áron kaphatók. A közelmúltbeli fejlesztések főként a legjobb Sony E-bajonettes objektívek versenytársainak megtervezésére összpontosítottak.

   

  Ezt érdemes tudni a halszem objektívekről

  Mind a circular, mind a diagonal halszem objektívek története hosszú évekre nyúlnak vissza. A circular halszemek viszonylag kis képkört eredményeznek, olyan kör alakú képeket szolgáltatnak, amelyek csak a fényképezőgép képérzékelőjének központi területét használják ki, de teljes 180 fokos látószöggel, mind vízszintes, mind függőleges tengelyen. Eredetileg az időjárás megfigyelésére találták ki őket, mivel egy ilyen objektív egyetlen felvételen az egész égboltot képes megörökíteni.

   

   Sony Alpha 7 IV, Sigma 15mm f/1.4 DG DN Fisheye Art, 1/200, f/4, 15 mm, ISO 1600

   

  Jelenlegi tesztalanyom pedig egy diagonal - más néven átlós vagy teljes képkockás – halszem objektív. Ez azt jelenti, hogy ezzel kisebb látószöget kapunk, ami átlósan mérve 180 foknak felel meg, de a fényképezőgép teljes képérzékelőjét használja, hogy teljes méretű, téglalap alakú képeket készíthess. Más halszem objektívekhez hasonlóan a Sigma 15 mm-es objektíveknél is megfigyelhető az a jellegzetes extrém hordótorzítás, ami nagylátószögű objektívekre jellemző. Újdonság, hogy ez a világ első halszem objektíve f/1.4-es rekeszértékkel. Mint ilyen, a legtöbbnél ideálisabb asztrofotózáshoz és nagyon gyenge megvilágítású helyzetekben történő fényképezéshez.

   

  A Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art felépítése

  Láttam néhány kompakt halszem objektívet az évek során. Ezek általában sokkal kisebbek és könnyebbek, mint az egyenes vonalú ultraszéles látószögű primer és zoom objektívek. Jelenlegi tesztalanyom nehézsúlyúnak számít a maga 104 mm x 159.9 mm-es paramétereivel és az 1360 grammos súlyával.

  Mivel manapság olyan nagy hangsúlyt fektetnek a "hibrid" fényképezésre, tetszik, hogy az objektívnek van egy rekeszállító gyűrűje, valamint egy kattanás/némítás kapcsolója. Az egyetlen panaszom a rekeszgyűrűkkel kapcsolatban az, hogy szerintem gyakran könnyű őket véletlenül kilökni az Auto pozícióból a kamera alapú vezérléshez, és hirtelen véletlenszerűen nagyon szűk rekesznyílással találom magam. Ez az objektív azonban rendelkezik egy reteszelő kapcsolóval, hogy elkerüljük a fent említett eseteket.

  Ugyanez vonatkozik a fókuszgyűrűre is. Tekintettel az objektív asztrofotózásra való alkalmasságára, tetszik, hogy az autofókuszról kézi fókuszra válthatok, pontosan beállíthatom a fókusztávolságot, majd a reteszelő kapcsolóval elkerülhetem a további véletlen beállításokat.

  Van egy testreszabható funkciógomb is, névlegesen az autofókusz-tartáshoz. Egy másik szép dolog az asztrofotózáshoz, hogy van egy lencsemelegítő rögzítő perem az elején, hogy a hőmérsékletet a helyén tartsa, elkerülve a páralecsapódás kialakulását. Az objektív a Sigma szokásos, időjárásálló sárgaréz bajonettjével rendelkezik.

  Az optikai felépítést tekintve 11 lekerekített lamellát és 21 lencsetagot tartalmaz, utóbbi 15 csoportba rendezve, tehát egy halszem objektívhez képest elég összetett. A teljesítmény fokozása érdekében a mérnökök beépítettek három SLD (Special Low Dispersion) elemet és négy csúcsminőségű FLD ("Fluorite" Low Dispersion) elemet is. A cél az élesség és a tisztaság maximalizálása, miközben minimalizálják a színrojtokat és más nem kívánt aberrációkat. Más halszem objektívekhez és sok ultraszéles látószögű egyenes vonalú objektívhez hasonlóan a napellenző nem levehető. Nemcsak a szellemképek és a tükröződések csökkentése érdekében, hanem fizikai védelmet is nyújt a kiálló frontlencsének. Ez kizárja a szűrők könnyű felhelyezését, de az objektív hátsó végén zselatin szűrőnyílás található, amelyhez egy sablont mellékelnek a saját szűrők kivágásához.

   

  A Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art képminősége 

  Az objektív E-bajonettes változatát egy 33 megapixeles Sony Alpha 7 IV fényképezőgépvázzal teszteltem. A teszthét alatt igazán lenyűgözött a képek élessége, nem csak a képkocka központi régiójában, hanem egészen a szélekig és a sarkokig, még nagyon széles rekeszértékek mellett is.

   Sony Alpha 7 IV, Sigma 15mm f/1.4 DG DN Fisheye Art, 15 sec, f/9, 15 mm, ISO 100

   

  A Sigma szerint ez az első olyan objektíve, amelyet "a legmodernebb szimulációs technológiával terveztek", és ennek egyik előnye, hogy a szellemképek és a becsillanások elnyomása különösen jó. Ezt igaznak találtam, amikor a fénybe fotóztam, és amikor a fény ferde szögben lépett be az objektívbe. A kromatikus aberráció nagyon minimális, bár, ahogy azt egy halszem objektívtől teljes mértékben reméltem, a hordó torzítás jelentős, ami a képeknek azt a rendkívül jellegzetes, kreatív megjelenést adja.

  A Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art pozitívumai

  • Kiváló képminőség
  • Maximális f/1.4 rekeszérték
  • Pro-osztályú felépítés és kezelés

   

  A Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art negatívumai

  • Viszonylag nagy és nehéz
  • Drága egy halszem objektívhez képest

  Mit tartalmaz a doboz?

  A méretes doboz az objektíven kívül számos hasznos „apróságot” rejt. A Sigma 15mm f/1.4 DG DG DN a gyártótól megszokott merev falú tokban található, amelyhez mellékeltek egy vállpántot is. Ezeken kívül első lencsevédő sapka (LC1040-01), hátsó sapka (LCR II), állványrögzítő (TS-141), szűrő vezető (GP-21) található a csomagban. Továbbá a PT-51-es védőburkolat, amely az állványgallér helyére illeszthető, ha eltávolítanánk azt.

   Sony Alpha 7 IV, Sigma 15mm f/1.4 DG DN Fisheye Art, 1/3200, f/1.4, 15 mm, ISO 160

  Tökéletes választás, ha...

  Nagy látószögre van szükséged

  Különleges képi hatást szeretnél elérni

  Szükséged van az f/1.4 rekeszértékre

  Sokat fotózol éjszakai égboltot

    

  A Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art-ról röviden

  Én a halszemek rajongója vagyok. Imádom, ahogyan hatalmas, látószöget és igazán jellegzetes megjelenést adnak a képeknek a kreatív hatás érdekében. Szó szerint olyan, mintha levennéd a szemellenzőt a fotózásról. A Sigma 15mm F1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art a nagy f/1.4 rekeszértéknek köszönhetően extra potenciált ad a műfajhoz. Ez nem csak asztrofotózáshoz teszi alkalmasabbá, hanem éjszakai városképek és beltéri fotózáshoz is, ahol a mozgás megállítása érdekében gyors záridőt szeretnél használni. Persze, nagy, nehéz és drága egy halszem objektívhez képest, de ha figyelembe vesszük az építési minőséget, a képminőséget, az általános teljesítményt és a kezelhetőséget, akkor azt kapod, amiért fizetsz, és még többet is. Mindent összevetve ez egy mesés halszem objektív.

    

  A terméket a Sigma Photo Magyarország biztosította.

  220volt.hu-n már eszközbérlésre is van lehetőség, ahol széles termékpalettából válogathatsz. A Bérelhető termékek fül alatt pedig a teszthez használt Sony Alpha 7 IV is megtalálható.

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

   

  Publikálva: 2024.04.23.

   


  Tesztképek

  A Sigma 2023 februárjában jelentette be, hogy hamarosan elindul a Nikon Z bajonettel készülő objektívjeik forgalmazása. Három termék már meg is található a 220volt webáruházában és a polcainkon is!

  A Sigma 2023 februárjában jelentette be, hogy hamarosan elindul a Nikon Z bajonettel készülő objektívjeik forgalmazása. Három termék már meg is található a 220volt webáruházában és a polcainkon is!

  A Sigma 2023 február elején mutatta be legújabb, 50mm-es fix gyújtótávolságú objektívét, amelyet a prémium „Art” szériába sorol.

  Az értékesítő kollegák időről-időre belefutnak az objektíveken található jelölésekkel kapcsolatos kérdésekbe, ami kifejezetten jó, mert aki mer kérdezni, annak birtokába juthatnak olyan információk, amelyeknek köszönhetően magabiztosan tud majd objektívet választani. Ezeknek a jelöléseknek a mibenléte nem csupán a kezdő fotósoknak okoz fejtörést, szóval nem kell szégyenkezned, ha nem tudod mindet.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár