• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD (Nikon Z) teszt – Meglehetősen kompakt, mégis jól felépített

  220volt
  220volt
  2024.03.20 11:25
  Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD (Nikon Z) teszt – Meglehetősen kompakt, mégis jól felépített

  A Nikon tükör nélküli objektívkínálata lassan, de biztosan növekszik.

  A jó objektívválaszték viszont nem támaszkodhat csak a gyári kínálatára. Más gyártók termékei is nagyban számítanak. Az új Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD hosszú teleobjektív tartományával, tisztességes rekeszértékével és kompakt méretével megérkezett Z bajonettre is.

  Aktuális tesztalanyom sok tekintetben nagyon hasonlít a Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2 objektívhez, amely Canon és Nikon DSLR fényképezőgépekhez készült. Ez kompatibilis az említett márkájú tükör nélküli fényképezőgépekkel is a megfelelő adapterek használatával. A 150-500 mm-es azonban még kompaktabb, könnyebb, és kiegyensúlyozottabbnak tűnik. 

   

  A Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD (Nikon Z) felépítése

  A teleobjektívek között a Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD Nikon bajonettes verziója viszonylag kicsinek számít a maga 209.6 mm-es hosszával (zárt állapotban), 93mm-es átmérőjével (82mm-es szűrőméret) és 1725 grammos súlyával.

  Az objektív külső tapintása olyan, mint amit már régóta megszokhattunk a Tamrontól. Elég csak a Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD objektív (Sony E)-re gondolni, amelyről egy átfogó teszt is készült. (A linkre kattintva olvashatod.) Meg kell említenem, hogy bár a felépítése minőségi és masszív – időjárásálló tömítésekkel ellátva -, sajnos felülete gyűjti az ujjlenyomatokat és könnyen karcolódik.

  Sok Tamron objektívtől eltérően a "VC" optikai stabilizátornak kapcsolható üzemmódjai vannak, ebben az esetben három is. Az 1-es és 2-es mód a statikus és a pásztázó felvételekhez való. A 3. üzemmód egy "képkocka prioritás" opció, amely csak a tényleges expozíciók során alkalmazza a stabilizációt. Ez megkönnyíti a rendszertelenül mozgó tárgyak követését a fényképezőgép keresőjében vagy a hátsó képernyőn, hasonlóan egyes Canon teleobjektívek 3. módjához és a Nikon "Sport VR" üzemmódjához. 

  A kivitelezés különlegessége a zoomgyűrű kis - mindössze 75°-os - elforgatási íve, amely lehetővé teszi a kívánt gyújtótávolság gyors beállítását minimális mozgással. A gyűrűbe implementált egyszerű zoomzár jól működik és ha extra biztonságra van szükségünk, bármikor bekapcsolhatjuk a hagyományos Lock-ot. Ami az egyéb kezelőszerveket és/vagy kapcsolókat illeti, megkapjuk a hagyományos AF/MF-kapcsolót, valamint egy háromállású AF-távolsághatárolót. A tubuson található utolsó kapcsoló a fókuszgyűrű működését változtatja meg, lineáris vagy nem lineáris mozgást kínál. Ezeken kívül egy az Arca-Swiss kompatibilis állványgallér is található rajta. A Tamron ráadásul opcionális csavarokat is mellékelt, hogy a gallér véletlen meglazításakor ne csússzon ki az Arca bilincsből.

  Optikai konstrukció tekintetében 7 lekerekített lamellát és 25 lencsetagot találunk, utóbbi 16 csoportba rendezve. Ezek között egy XLD (eXtra Low Dispersion), öt LD (Low Dispersion) és két hibrid aszférikus lencsetag található. A különleges BBAR-G2 (Broad-Band Anti-Reflection Generation 2) bevonat a szellemképek és a becsillanások elnyomására szolgál.

   

  A Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD képminősége

  Mivel korábban sokat használtam az SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2-t és annak nagyon tetszett a színvilága és egyéb tulajdonságai, így a sokban rá hasonlító 150-500mm-es objektív is elnyerte tetszésem. Lényegében, amíg a képet megfelelően exponáljuk, addig a dinamikatartomány a teljes spektrumban megfelelő. A fényképeken minimális kontrasztveszteséget, fakulást, kromatikus aberrációt, szellemképesedést vagy némi tűpárna torzítást tapasztalhatunk.

  Nikon Z6 II, Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD, 1/1000, f/6.7, 500 mm, ISO 1250

  Persze, a rekesz nem a legfényesebb, de a fókusztartományt figyelembe véve ez több mint kezelhető. Még 500 milliméteren is tisztességes záridőt tudtam elérni, amikor az ISO-értéket négy számjegyűre emeltem. Ami meglepett, az az volt, hogy mennyire éles a kép még nagylátószögnél is. A bokeh még mindig kellemesnek tűnt, annak ellenére, hogy a rekesz csak hét lamellából áll. Az objektív 150 mm-es végénél 0.6 méteres minimális fókusztávolsággal képes dolgozni. A maximális nagyítási arány is itt a legnagyobb. 1:3.1 (egy aránylik a három egész egy tizedhez) ami rendkívül magasnak nagyításnak számít.

  Az alábbi galériában pedig szemmel látható, hogy mekkora átfogásról is van szó:

  A skála alsó végénél kiváló középfelbontást érhetsz el f/5-nél. Kicsit jobb f/8-nál, mind középen, mind a szélek felé haladva. Ha az objektívet tájkép fotózáshoz használod, akkor célszerű f/8 vagy f/11 értéket használni a legtisztább eredmények eléréséhez. A tartomány középső részénél némi veszteséget látok a tisztaságban, de ez még egy nagy felbontású fényképezőgépen is csak névleges. 320 mm-nél és f/5,6-nál az objektív nagyon jó felbontást biztosít a kép közepén és 500 mm-nél f/6,7-nél is megállja a helyét. A Tamron nem kínál telekonvertert az objektívhez...

  Nikon Z6 II, Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD, 1/25, f/25, 230 mm, ISO 100

  A Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD alternatívái, változatai

  A Tamron kezdetben kizárólag Sony fényképezőgépekhez forgalmazta a 150-500 mm-es objektívet, időközben a Fujifilm X és a Nikon Z kiadásokat is felvették a kínálatba. Mindegyik változatnak azonban más ára van, ami kissé szokatlan. A Nikon Z változat jelent meg legutoljára, mégis az említett két változat között helyezkedik el árban.

  Hasonló tele tartományban található a piacon néhány Nikon Z bajonettre készült termék. A Tamron kínálatában a 70-300mm f/4.5-6.3 Di lll RXD objektív (Nikon Z), ami még szóba jöhet. A Nikon háza táján korábbi tesztalanyom a Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR áll hozzá legközelebb, legalábbis árban. Illetve, a nagy teljesítményű Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S is remek választás lehet. Tény, hogy felsorolt objektívek közül az ár-érték-gyújtótáv arányt figyelembe véve jelenlegi tesztalanyom tűnik a legjobb választásnak.

  A Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD pozitívumai

  • Kiváló zoomátfogás
  • Kompakt méret
  • Por-, nedvesség- és fluorvédelem
  • Állványgallér Arca talppal
  • Kiváló stabilizálás
  • Kiváló képminőség
  • Fuji, Nikon és Sony fényképezőgépekhez kapható

  A Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD negatívumai

  • Nem működik telekonverterrel
  • Gyenge fényviszonyok között nem teljesít jól

  Mi van a dobozban?

  A biztonságos szállítás és tárolás a legfontosabb egy ilyen értékű objektív esetében is. Tudásához képest kompakt kialakítása miatt kényelmesen elfér egy normál fotós hátizsákban. A dobozban nem található tok vagy táska, viszont a 220volt kínálatában számos opciót találsz. Viszont napellenző (HA057), első - és hátsó objektívsapka, állvány talp és felhasználói kézikönyv található a dobozban.

   

   

  Tökéletes választás, ha

  Vadon élő állatokat vagy természetet fotózol

  Sokat fotózol sportot

  Nagy gyújtótávolságra és kompakt méretre van szükséged

   

   

  A Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di lll VC VXD (Nikon Z)-ről röviden

  A Tamron jó dolgot csinált az új tükör nélküli objektívekkel, és ezt ők is tudják. Versenyképes árú, jól megépített, remek képminőséget és a VXD ultrahangos meghajtónak köszönhetően gyors fókuszálást kínál, az "új" Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD remek választás egy olyan fotós számára, aki nem érzi úgy, hogy a Nikon lényegesen drágább 180-600mm-es objektívjét szeretné beszerezni. A meglepően kompakt optika emellett gyorsan fókuszál, teljes időjárásvédelemmel rendelkezik, és tisztességes makrók rögzítésére is képes. Mindent egybevetve, ez egy nagy teljesítményű objektív, erős funkciókkal. Ár-érték arányban egy jó választás.

   

  A terméket a Tamron Magyarország biztosította.

  A tesztnél használt Nikon Z6 II vázat te is kibérelheted a 220volt.hu-tól. 

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  Publikálva: 2024.03.20

   


  Tesztképek

  2018-ban a 28–75mm-es f/2.8 Di III RXD (A036-os modell) volt a Tamron első olyan natív objektívje, amelyet kifejezetten a Sony Full- Frame-es, tükör nélküli E-bajonettes vázaihoz terveztek.

  Sokoldalú zoom-tartomány és lélegzetelállító képminőség a világ első F/2 -es rekesszel induló Full-Frame MILC utazó-zoomjától. Azt hiszem, erre bátran mondhatom, hogy ez egy igazi all-in-one...

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena gyakorlatilag minden szempontból tökéletes és tűéles, így ez az egyik legjobb Z bajonettes objektív jelenleg.

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR az első "megfizethető" ultra-telefotó zoom a Z rendszerű tükör nélküli fényképezőgépekhez.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár