• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR teszt – Hiánypótló ultra-telezoom objektív a Z-családban

  220volt
  220volt
  2024.01.30 13:38
  Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR teszt – Hiánypótló ultra-telezoom objektív a Z-családban

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR az első "megfizethető" ultra-telefotó zoom a Z rendszerű tükör nélküli fényképezőgépekhez.

  Még tavaly járt nálam a Nikon Z 70-180mm f/2.8, amiről készült teszt is. – A linkre kattintva el is olvashatod. – Érdemes megemlíteni, hogy tesztalanyom zoomtartománya szépen átveszi a stafétabotot az említett könnyű telezoomtól. Ez nem meglepő, hiszen egyszerre mutatták be a két terméket. Nagyon vártam már a Z 180-600mm-es objektívet, még 2023 őszén beszéltük a Nikon munkatársaival, hogy hamarosan érkezik. Hát elérkezett az idő, így január közepén. Ráadásul az országban töltött második napján már kézbe is foghattam, sőt elsőként én hozhattam el egy hétre.

  Tesztalanyom meglepően könnyű, így agilitást és sokoldalúságot ad a sokféle témát megörökítő lelkes fotósok kezébe. Átfogása miatt kiválóan alkalmas életmód-, sport-, természetfotók, tájképek, városképek, vadvilág és sok más fotózásához. Ráadásul kompatibilis a Z TELECONVERTER TC-2.0x és TC-1.4x egységekkel is, amelyekkel még közelebb hozható a megörökíteni kívánt téma... Nézzük hát, mit tud terepen ez a hiánypótló nagyágyú.

   

   

   

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR felépítése

  Bár nem tartozik a Nikon prémium S-line lencséi közé, a Z 180-600 mm-es objektív masszívnak és robusztusnak tűnik, és nagyon jó az építési minősége. A konstrukció teljes körű időjárási tömítéseket tartalmaz. Az elülső lencsetagra fluorbevonat került, amely taszítja a nedvességet és a zsírt, és segíti a könnyű tisztítást. A 2140 grammos, állványra szerelhető gyűrűvel együtt a Z 180-600mm biztosan nem könnyűsúlyú, de teljesen életképes a hosszabb ideig tartó kézből történő fényképezéshez is. Az állványgyűrű teljesen levehető, így a súlya 1955 grammra csökken.

  A tubus kialakítása meglehetősen letisztult, csupán két kapcsoló található rajta. Azok is a bajonett közelében. Az egyik az A/M fókuszmód kapcsoló, amely lehetővé teszi az autofókusz és a manuális fókusz módok közötti egyszerű váltást, a fényképezőgépen belüli menük használata nélkül. A másik pedig autofókusz tartománykorlátozó kapcsoló, amely rendelkezik, a 6 méternél közelebbi rövid tartományrészletet képes lezárni. Az AF a mostanában elterjedt lineáris léptetőmotoros típus, amely gyors reakciót és hatékony követést tesz lehetővé. 

  A többfunkciós vezérlőgyűrű az objektív bajonetthez közelebbi végén található, simán és fokozatmentesen forgatható. Ehhez számos funkció hozzárendelhető a fényképezőgép menüjéből. Többek között ISO, rekesz, expozíció-kompenzáció vagy éppen a manuális fókusz. A tubus vége felé haladva jó fogású gumi felülettel rendelkező 90 fokos elfordulással bíró, finoman működő zoomgyűrű található. Majd a négy testreszabható L-Fn (objektív funkció) gomb kapott helyet, amelyek 90 fokban helyezkednek el a tubus körül, közvetlenül a zoomgyűrű előtt. Ezek bármilyen tájolású felvétel készítésekor kényelmesen a hüvelykujj alá esnek. Általában az AF-Lock funkcióhoz használják őket, de a fényképezőgép Egyéni beállítások menüjén keresztül számos alternatív funkcióhoz is hozzárendelhetők.

  Az optikai felépítés tekintetében tesztalanyom belsejében 9 lekerekített rekeszlamella és 25 lencsetag található, utóbbi 17 csoportba rendezve. Ezek között 6 extra-alacsony szórású (ED) és 1 aszférikus tag található. A kontraszt és a színpontosság javítása érdekében.

   

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR képminősége

  A teszt során egy Nikon Z9 vázat használtam, amelyről korábban már készült egy részletes teszt. Az objektív adattábláját szemezgetve a Z 180-600mm nagyon vonzó ajánlatnak tűnik papíron, de a lényeg, hogy mit tud terepen. Nos képminőség tekintetében éles körülmények között is remekül teljesít.

  A megszokottól eltérően egy gyakorlati segítséggel kezdem, amit a teszthét alatt tapasztaltam meg egyik Nikonos ismerősömmel, aki szerette volna megnézni az objektívet, mert sosem használt még ekkora telét. Neki akadt problémája a téma megtalálásával 600mm-re kitekerve... A gyorsabb témakövetés érdekében célszerű a ha a zoomtartomány rövid végét használni a kereséshez, majd szükség szerint nagyítani. A 180-600 mm-es zoomtartomány az objektív kiemelkedő tulajdonsága. A rövid végén 13.7 fokos, mérsékelt látószöggel indul, a hosszú végén pedig mindössze 4.1 fokos látószöget biztosít... Az alábbi képek szemléltetik ezt a gyakorlatban is.

  Ami a képminőséget illeti, a teljes zoomtartományban kiváló élességet, tisztaságot, kontrasztot és színvisszaadást biztosít, nemcsak a képkocka közepén, hanem egészen a szélekig és a sarkokig. A kromatikus aberráció a legtöbb gyújtótávolságnál elég minimális, akárcsak a vignettálás. A tűpárna torzítás szintén alig észrevehető és meglehetősen egyenletes a teljes zoomtartományban. Gyakorlatilag kiküszöbölhető a fényképezőgépen belüli automatikus korrekcióval.

  A teleobjektívek képesek gyönyörűen leegyszerűsíteni a hátteret az elmosódás fátyolává. De nem minden teleobjektív egyformán jó a fókuszon kívüli területek megjelenítésében (bokeh). Mikor pontszerű fényforrások vannak a képen, ezek a fókuszon kívüli területek nagyon szépen kirajzolódnak. Egyetlen ultra-teleobjektív sem lenne teljes optikai képstabilizátor nélkül, ez esetben 5.5 fokozatú.

   

  Nikon Z9, Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR, 1/640, f/6.3, 530 mm, ISO 300

  Összességében a Z 180-600mm kiváló képminőséget és minden tekintetben kiváló teljesítményt nyújt, valamint remek kezelési tulajdonságokkal rendelkezik, így ár-érték arányban nagyon jó.

   

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR alternatívái 

  Ahogy a címben is írtam ez egy hiánypótló objektív, így Nikon Z bajonettre egyértelmű vetélytársa nem akad. Ebben a tartományban vagy hasonló átfogással azonban találni a polcokon néhány terméket. Talán a Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S áll legközelebb a tesztalanyomhoz a Z-s objektívek közül. A Nikon Z 400mm f/4.5 VR S, a Z 800mm f/6.3 VR S, valamint a beépített telekonverterrel rendelkező Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S és Z 600mm f/4 TC VR S termékek árban magasabban helyezkednek el és fix gyújtótávolságúak...

  A Nikon FTZ és FTZ II adapterek fantasztikusan alkalmasak arra, hogy F-bajonettes objektíveket használhass Z-sorozatú fényképezőgépekkel, igaz teljesítményük soha nem éri el a natív objektívekét. Ha mégis ebben az opcióban gondolkozol akkor a Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR, a Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Contemporary / Sport vagy a Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 remek választás lehet. Ár-érték arányban ezek az objektívek is jól teljesítenek, sőt a maximális rekeszértékük is hasonló.

   

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR pozitívumai

  • 5.5 fokozatú optikai VR
  • Belső zoom és fókusz
  • Testreszabható funkciógombok
  • Kompakt kialakítás
  • Nagy zoomátfogás

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR negatívumai

  • Nincs közvetlen hozzáférésű VR kapcsoló

  Mi van a dobozban?

  A biztonságos szállítás és tárolás a legfontosabb egy ilyen értékű objektív esetében is. Tudásához képest kompakt kialakítása miatt kényelmesen elfér egy normál fotós hátizsákban. Ugyan a Nikon mellékel a termék mellé egy „objektív táskát” (CL-C6) , ez inkább hasonlít egy laptop tokra, mint egy objektív táskára. A 220volt kínálatában számos alternatívát találsz. Ezen kívül még napellenző (HB-109) , első (LC-95B) - és hátsó (LF-N1) objektívsapka és felhasználói kézikönyv található a dobozban. A tok mellett még egy protector vagy UV szűrő (95mm) lenne a másik kiegészítő, amit azonnal megvásárolnék a 180-600mm mellé.

    

  Tökéletes választás, ha...

  Vadon élő állatokat vagy sportot fotózol

  DX-es vázad van, mert úgy élvezheted a 270 mm-től 900 mm-ig terjedő zoom tartományt

  Nem szeretnél adaptereket használni

  Nagy átfogásra és gyújtótávolságra van szükséged

    

   

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR-ről röviden

  A Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR sokoldalú fókusztartományt kínál, így elsősorban vadvilág- és sportfotózáshoz ideális, és elfogadható árkategóriába esik. Hatalmas zoomtartománya tényleg mindent lefed, és minden fókusztávolságon borotvaéles. Az objektív éppen elég könnyű a hosszú ideig tartó kézből történő fényképezéshez, amihez a rendkívül hatékony optikai VR és a testreszabható funkciógombok igazán jól jönnek. Mindezt kombinálva a szupergyors és halálosan pontos autofókusszal... Mindent egybevetve, ez egy csúcsteljesítményű, és ár-érték arányban is kiváló termék.

   

  A terméket a Nikon Magyarország biztosította. 

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

   

  Publikálva: 2024.01.30

   


  Tesztképek 

   

  Rendelhető
  Béke tér: Rendelésre
  Kiszállítás: Rendelésre
  599 890 Ft
  (-13%)
  519 890 Ft

  2023 júniusában a Nikon két új zoomos teleobjektívet mutatott be, a Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR-t és a Nikon Z 70-180mm f/2.8-at. Mivel az előbbi még csak rendelhető státuszban van és nem került  boltok polcaira, így egyelőre utóbbi került a kezeim közé.

  A Nikon mérnökei nem lazsáltak az utóbbi években, hiszen a a Nikon Z5 2020 júliusi debütálása óta sorra dobja piacra a különböző kategóriás MILC vázait... A Z5-öt követően pár hónappal később mutatkozott be a Nikon Z6 II, majd a Nikon Z7 II . 2021 júniusában pedig egy olcsóbb kategóriás designer vázzal rukkoltak elő, amely Nikon Z fc névre hallgat. Hosszas várakozás után pedig végre a jelenlegi nagyágyú, a Nikon Z9 is megérkezett!

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 értékes kiegészítője a Nikon Z-Mount termékcsaládjának, amely tökéletesen illeszkedik a belépő szintű Z 24-70mm f/4 S és a csúcskategóriás Z 24-70mm f/2.8 közé. 

  A nemzetközi sajtóban talán ez a legtöbbet feltett kérdés jelenlegi tesztalanyommal kapcsolatban: „A Nikon Z8 a D850 szellemi utódja vagy egy mini Z9?”

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár