• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Nikon Z8 teszt – Csúcsteljesítmény kompakt méretben

  220volt
  220volt
  2023.08.09 18:07
  Nikon Z8 teszt – Csúcsteljesítmény kompakt méretben

  A nemzetközi sajtóban talán ez a legtöbbet feltett kérdés jelenlegi tesztalanyommal kapcsolatban: „A Nikon Z8 a D850 szellemi utódja vagy egy mini Z9?”

  Tulajdonképpen mindkét állítás igaz! Ugyanis maga gyártó emlegette úgy a Z8-at, mint a D850 természetes utódja, amely a 2017-es bevezetése óta rendkívül népszerűnek bizonyult a fotósok körében. Ugyanakkor teljesítménye, kép- és videó minősége szinte megegyezik a zászlóshajó Z9-cel, csak ez egy kisebb vázban van beépített markolat és nagyobb akkumulátor nélkül, miközben kedvezőbb ár-érték aránnyal bír. 

   

  A Nikon Z8 felépítése

  Ergonómiailag a Nikon Z8 nagyon hasonlóan kezelhető, mint a Nikon Z9 - a linkre kattintva olvashatod a tesztjét - , de van néhány finom különbség - a függőleges kezelőszervek hiánya mellett, amelyek a portré markolaton találhatók. A Z8 előlapján csak két Fn gomb található, szemben a Z9 három gombjával. Jobb oldalon felül kapott helyet a 10 tűs távvezérlő aljzat, amely az alacsonyabb kategóriájú Nikon fényképezőgépek kialakításával ellentétben csavarmenettel rendelkezik a kábelkioldó biztonságos rögzítéséhez.

  A Z8 tetejének bal oldalán található vezérlőcsoportja alacsonyabb kialakítású és egyszerűbb, mint a Z9 tárcsás megoldása. A jobb oldalon egy nagy méretű státusz kijelző kapott helyet. A markolati részen egy vezérlőtárcsa, a ki- és bekapcsoló tárcsa, az exponáló- és további három gomb kapott helyet.

  Ha a keresőre vagy a hátsó LCD kijelzőre figyelsz, a Z8 gyakorlatilag ugyanazt a fényképezési élményt nyújtja, mint a Z9. Bár a Quad-VGA (3,69M pont) elektronikus kereső felbontása néhány versenytársához képest alacsonynak tűnhet, a magas frissítési frekvencia és a fényképezés közbeni elsötétedés hiánya nagyon magával ragadó élményt nyújt.

  A Z8 hátlapján található 8cm átmérőjű, 2.1 millió pixel felbontású érintő kijelző a rögzítésének köszönhetően szinte bármilyen szögben használható. Mind a fényképezés, mind a képnézegetés során jó részletgazdagságot kínál. A Z8 hátoldalán található többi kezelőszerv kialakítása és elrendezése teljesen megegyezik a Z9-ével. Véleményem szerint ez egy okos lépés, tekintve, hogy a Z9 tulajdonosok közül sokakat csábít majd a Z8 másodvázként.

  A 144 x 118.5 x 83 mm-es dimenziókkal rendelkező, 820 grammos Nikon Z8 váza egy új, profi minőségű szénszálas kompozitból készült a súlycsökkentés miatt. Továbbá időjárásállósága - a por- és cseppállósága - felülmúlja a D850 tartósságát. 

   

  A Nikon Z8 csatlakozói és tápellátása

  Meglepő módon, tekintve, hogy mennyi funkciót örökölt a nagytestvértől, a Z8 egy sokkal kisebb akkumulátorral is beéri, ami a D850 és Z6/7 sorozatú fényképezőknél már láthattunk. Az EN-EL15c nagyjából fele akkora kapacitást kínál, mint a Z9-ben használt, sokkal erősebb EN-EL18d, és a CIPA szerint körülbelül 330 felvételre elegendő egy töltéssel (a kereső használatával). Mint mindig, ezt az adatot is feltételekkel kell kezelni... Ha ez a teljesítmény kevés, akkor a külön megvásárolható MB-N12 markolat megoldást kínál erre, mivel két akkumulátor befogadására alkalmas. 

  A Nikon Z8 a már meglehetősen megszokott (más fényképezőgépeknél ezen a szinten) egy CFexpress B típusú memóriakártya foglalat és egy UHS II SD-foglalat kombinációját kínálja. Ilyen található a Z6 II-ben és a Z7 II-ben, valamint a Canon EOS R5-ben is.

  A Z8 két USB-C porttal rendelkezik. Az egyik a töltésre (PD), a másik pedig a külső kiegészítőkkel való kommunikációra szolgál. A Z9-hez hasonlóan egy teljes méretű HDMI-portot is kínál. Nincs LAN-csatlakozó, de a felső USB-csatlakozó a szokásos adapterekkel Ethernet-kapcsolatot biztosíthat. Továbbá vezeték nélküli csatlakozási lehetőség is rendelkezésre áll, gondolok itt a beépített WiFi modulra és a Bluetooth-ra.

   

  A Nikon Z8 képminősége

  A Z8 középpontjában egy nagyon ismerős, nagyon fontos komponens áll – egy Full-Frame méretű 45,7 MP-es CMOS érzékelő, amely valószínűleg annak az érzékelőnek az evolúciója, amelyet először a D850-ben láthattunk, még 2017-ben. Ez az érzékelő már a Z7, a Z7 II és a Z9 chipjeinek alapját képezte, így a képminőséget illetően nem várható meglepetés - ami nem is baj.  A D850 és a Z7 / Z7 II felhasználóknak azonban néhány dolog kellemes meglepetést fog okozni. Mivel a Z8 lényegében egy "mini Z9", a Z8 érzékelője nagyon gyors kiolvasási sebességgel rendelkezik (~1/280mp), ez gyakorlatilag nulla gördülő zár torzítást jelent az elektronikus zárral, ami lehetővé teszi, hogy mechanikus zár nélkül is boldogulj.

  Nikon Z8, Nikon Z 85mm f/1.2 S, 1/200, f/1.2, 85mm, ISO 400

  A sorozatfelvételi sebesség Raw+JPEG módban akár 20 fps is lehet, ami az adatmennyiség csökkenésével növekszik, egészen a 120 fps sebességig, ha nem gond a 11MP-es JPEG fájlok használata. Az EXPEED 7 képfeldolgozó processzor pedig hihetetlen képfeldolgozási sebességet tesz lehetővé. A JPEG módokban is elérhető az előzetes rögzítés, és a Z9-hez hasonlóan a Z8 pufferje több mint 1000 JPEG vagy HE* tömörített nyers képre terjed ki, 20 kép/mp sebességű sorozatfelvételi sebesség mellett (gyors CFexpress B típusú kártyával). Ja, és a Z8 képes 10 bites HEIF képformátumban is fényképezni, amely a Hybrid Log Gamma (HLG) HDR görbével együtt szélesebb tartomány megörökítésére használható, mint amire a hagyományos JPEG képes.

  Lenyűgözött a vázzal készített képek élessége, részletgazdagsága és kiváló tónus/színpontossága, amelyek magasabb ISO tartományon is megmaradnak. A dinamikatartomány pedig egyenesen zseniális, kiváló teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok között is! ISO érzékenysége 64 és 25 600 között állítható, ami felfelé kitolható 102 400-ig.

  A Z8 örökölte a Z9 autofókusz-rendszerét, beleértve a kiadás óta a firmware-frissítéseknek köszönhetően végrehajtott összes fejlesztést.

  A Z8 újdonsága a külön repülőgép-témafelismerő üzemmód. A szenzorstabilizálást egy szenzor eltolásos, 5 tengelyes rendszer végzi. Ez a valóságban azt jelenti, hogy nemcsak jobbra-balra, és fel-le eltolást működtet, de függőleges és vízszintes tengely mentén is korrigál. A gyártó szerint ez 5 Fé előnyt jelent.

   

  A Nikon Z8 tesztje során használt objektívek

  A Nikon Magyarországtól az újdonságnak számító Z 70-180mm f/2.8-at – Az erről készült teszt már olvasható -  és a Nikon Z 85mm f/1.2 S-t kértem, amivel elmerültem a portrézásban. A tesztidőszak alatt arra lettem figyelmes, hogy többet fotózom a „játszás” miatt hozott fix objektívet, mint azt, amiről tesztet kell írnom. Ez nem az újdonság ellen szól, mert az egy remek ár-érték-teljesítmény aránnyal bíró kompakt telezoom. A 85mm-es pedig nyilván az árkategória miatt is egy teljesen más dimenzió... Jelenlegi tesztalanyomra visszatérve, mindkét objektívvel hozta azt, amit vártam tőle. Talán még többet is.

  A Z8 fő riválisai

  A Z8 lehet, hogy a legjobb Nikon fényképezőgép, amit valaha láttunk - de hogyan viszonyul a többi nagy márka hasonló termékéhez, nevezetesen a Sony A1-hez és a Canon EOS R5-höz? Ezt fejtem ki most...

  Árkategóriát tekintve a Z8 egy ligában van a Canon EOS R5-tel, a két specifikációt egymás mellé rakva közel megegyező értékeket látunk. A Sony háza táján a Sony Alpha 9 II-vel rivalizál, de a nagy felbontás miatt inkább a Sony drágább Alpha 1-gyel van több közös vonása. 

  Papíron a Z8 nem tűnik különösebben lenyűgözőnek ebben a társaságban. A specifikációi nagyon hasonlítanak az EOS R5-éra, a digitális keresője viszont kisebb felbontású. Az AF is elmaradottabb a Canonéhoz képest, házon belül viszont jónak számít. Ugyanakkor a sorozatfelvételi sebessége jobb. Videózás terén szintén előnyben van a hosszabb felvételi idővel és a rögzítési módok és kodekek szélesebb választékával.

    

  A Nikon Z8 videós tulajdonságai

  A nagy felbontású állóképek mellett a Z8 videós fronton is megállja a helyét. Nem meglepő módon majdnem olyan erős, mint nagyobb testvére. A Z9-hez hasonlóan a Z8 is képes 8K/30p videót rögzíteni H.265 formátumban vagy 8K/60p videót N-Raw formátumban, és akár 4K/60-as opcióval ProRes 422 HQ vagy ProRes RAW-ban. Ha nincs szükséged ekkora felbontásra (és a legtöbb filmkészítőnek nincs is), a 4K videót (hanggal) akár 120 kép/mp sebességgel is rögzítheted almintavételezéssel, vagy akár 60p sebességgel a 8K rögzítésből származó, túlmintavételezéssel. A Z8 nem egészen olyan kitartó a nagy felbontású videomódokban, mint a Z9, a felvétel körülbelül 90 percre korlátozódik, szemben a nagyobb fényképezőgép 125 percével. Ez feltehetően a kisebb testből adódó hőtechnikai megfontolások miatt van így.

   

  A Nikon Z8 pozitívumai

  • A Z9-hez hasonló csúcsteljesítmény
  • Több mint 250 000 Ft-tal olcsóbb, mint a Z9
  • Sok közvetlenül elérhető vezérlőelem
  • Kiváló videós funkciók

  A Nikon Z8 negatívumai

  • Nem a legjobb akkumulátor-üzemidő
  • Az AF nem olyan okos, mint a riválisoké
  • Az EVF kisebb felbontású, mint a riválisoké

  A Nikon Z8-ról röviden

  A Z8 az a Nikon fényképezőgép, amelynek a legtöbb komoly fotós számára a leginkább értelme van. Mivel minden értelemben egy kisebb testbe zsúfolt Z9, amely ugyanazt a több rétegű  CMOS-érzékelőt használja, amely a mechanikus zárat teljesen feleslegessé teszi. Kicsit vaskosabb, mint a Z6/7-es sorozat, de több közvetlenül elérhető gombbal rendelkezik, mint ezek a fényképezőgépek. Formavilága és kezelési jellemzői nagy részét a Nikon D850-től kölcsönözte - amelyet széles körben a valaha készült legjobb Nikon DSLR fényképezőgépnek tartanak. Így nem meglepő a kiemelkedő képminőség és a felhasználóbarát kialakítás. Véleményem szerint egy kiváló hibrid tulajdonságokkal rendelkező választás a profi Nikon felhasználóknak.

   

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

  A terméket a Nikon Magyarország biztosította.

   


  Tesztképek

  Raktáron
  Béke tér: Raktáron
  Kiszállítás: 1-3 munkanap
  1 699 900 Ft
  (-11%)
  1 499 900 Ft
  Rendelhető
  Béke tér: Rendelésre
  Kiszállítás: Rendelésre
  1 259 900 Ft
  1 179 900 Ft

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 értékes kiegészítője a Nikon Z-Mount termékcsaládjának, amely tökéletesen illeszkedik a belépő szintű Z 24-70mm f/4 S és a csúcskategóriás Z 24-70mm f/2.8 közé. 

  A Nikon mérnökei nem lazsáltak az utóbbi években, hiszen a a Nikon Z5 2020 júliusi debütálása óta sorra dobja piacra a különböző kategóriás MILC vázait... A Z5-öt követően pár hónappal később mutatkozott be a Nikon Z6 II, majd a Nikon Z7 II . 2021 júniusában pedig egy olcsóbb kategóriás designer vázzal rukkoltak elő, amely Nikon Z fc névre hallgat. Hosszas várakozás után pedig végre a jelenlegi nagyágyú, a Nikon Z9 is megérkezett!

  A Nikon 2021 októberében a Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S-sel egy időben mutatta be a Z 24-120 mm f/4 S-t, amely kitölt egy űrt a Z-bajonettes objektívek sorában, beilleszkedve a kompaktabb Z 24-70 mm f/4 S és a vaskosabb Z 24-70 mm f/2.8 közé.

   

   

  2023 júniusában a Nikon két új zoomos teleobjektívet mutatott be, a Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR-t és a Nikon Z 70-180mm f/2.8-at. Mivel az előbbi még csak rendelhető státuszban van és nem került  boltok polcaira, így egyelőre utóbbi került a kezeim közé.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár