• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena teszt – Valóban mindent megváltoztat?!

  220volt
  220volt
  2023.11.25 10:35
  Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena teszt – Valóban mindent megváltoztat?!

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena gyakorlatilag minden szempontból tökéletes és tűéles, így ez az egyik legjobb Z bajonettes objektív jelenleg.

  A 2023. szeptember 27-én bemutatott termék nevére érdemes időt szánni, ugyanis a tükörnélküli rendszer, a gyújtótáv, a maximális rekesz és a Nikon a Z-bajonettes objektívek legmagasabb szintjének megnevezése után ott figyel a „Plena” szó. Ráadásul a tubus oldalán is megtalálható, hasonló stílusban mint azt korábban a Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct objektíven láttam. 

  A Nikon szerint az objektív a latin 'plenum' szóról kapta a nevét, amely szabad fordításban annyit tesz, hogy „Telített / zsúfolt tér”. Aktualizálva arra utalnak vele, hogy az objektív egy olyan tér, amely tele van a felhasználó kreativitásával. Valamint tele van jósággal. Csúcsminőségű üveggel, csúcstechnológiás bevonatokkal, szupergyors autofókusz-rendszerrel és igazán jó minőségű, 11 lamellás lekerekített blendével. Az építési minőség robusztus, a kezelés pedig kifinomult. Sőt abszolút kiváló képminőséget nyújt, így ez minden idők egyik legjobb Nikon objektívje, és az egyik személyes kedvencem lett, a Z 85mm f/1.2 S mellett.

   

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena felépítése

  Ahogyan azt a Nikon Z-rendszerű fényképezőgépekhez készült S-vonalú objektívektől elvárhatjuk, az építési minőség robusztus és szilárd. Ennek megfelelően nem nagy meglepetés az adattáblában olvasható 139.5 mm hossz és 98mm átmérő. Azon pedig meg sem kell lepődni, hogy 995 grammot nyom. 

  Az objektív tubusa nem annyira egyszerű, ugyanakkor letisztult, a 82mm es szűrőátmérővel bíró frontlencsétől a bajonett irányába haladva először egy keskeny gumi borítású sávval találkozhatsz, ami úgy tűnik, mintha egy gyűrű lenne, de nem az. A széles manuális fókuszgyűrű remek, ha manuális fókusszal szeretnéd kézben tartani az irányítást. – Bár, a gyors és ultrapontos AF mellett nem lesz rá szükség. – Viszont a Nikon Z objektíveknél megszokott módon ennek működését testre szabhatod. Autofókusz üzemmódban más funkciókat is képes átvenni.

  Tekintettel az objektív portréfotózásra való alkalmasságára, két testreszabható L-fn (objektívfunkció) gomb is van rajta, amelyek táj-, vagy portré tájolású felvételek készítésekor szépen a hüvelykujj alá esnek.

  Végül, de nem utolsó sorban a bajonett előtt közvetlen egy másodlagos vezérlőgyűrű is helyet kapott, amely hasznos a fokozatmentes rekeszszabályozásnál videók készítésekor, vagy az expozíció-kompenzáció vagy az ISO beállításához. Ez az elrendezés kényelmes és biztos kezelést biztosít, még hosszabb ideig tartó kézből történő fényképezés esetén is. 

  Az időjárásálló tömítésekkel ellátott robosztus test belsejében 11 különösen jól lekerekített lamella található, amely segít fenntartani a csúcsminőségű bokeh-t. A fény 16 lencsetagon halad keresztül, ezek 14 csoportba vannak rendezve. Közülük négy ED (extra alacsony szórású) elem, egy aszférikus elem és egy SR (rövid hullámhosszú fénytörő) elem. A Nikon ED-lencsék már régóta híresek arról, hogy nagy rekesznyílásnál is kiváló élességet, kontrasztot és színpontosságot biztosítanak, miközben csökkentik a kromatikus aberrációkat. Az újabb SR-üveg tovább csökkenti a kromatikus aberrációt a spektrum kék végén, míg az aszférikus elem használata szintén csökkentheti az aberrációkat. Továbbá a frontlencse ARNEO bevonattal is rendelkezik, amely különösen hatékony a szellemképek és a becsillanások minimalizálásában, valamint a Meso Amorphic Coat bevonatnak köszönhetően még hatékonyabb az objektívbe szinte bármilyen szögből bejutó fény visszaverődések minimalizálásában.

   

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena képminősége

  Ahogy az a Nikon egyik csúcsminőségű optikájától elvárható a Plena képminősége abszolút elsőrangú. Ez a kifogástalan kialakításnak köszönhető, amely a nagyszerű üvegeket helyezi a jellemzők listájának élére.

  Az autofókusz gyors és hihetetlenül pontos, bár igazán trükkös körülmények között, például nagyon alacsony kontrasztú jelenetek vagy extrém közeli felvételek esetén lelassul, biztosítva, hogy valóban kiváló megbízhatósággal találjon élességet. A képstabilizátor hiánya annyira nem zavaró, ugyanis a vázba épített IBIS kompenzálja azt. A hasonló lencséknél előfordulhat, hogy nem elég élesek, különösen a legszélesebb rekesznél és a keret szélei és sarkai felé. A Plena eloszlat minden ilyen aggályt a teljes képkocka élességével és kontrasztjával, még f/1,8-nál is. Az élesség még jobb lesz, ha f/2.8-tól f/11-ig állítod a rekeszt. A hosszirányú vagy "axiális" kromatikus aberráció egy másik gyakori probléma lehetne, de a Plena itt is kiválóan teljesít, ugyanis elhanyagolható ez is. Van egy enyhe tűpárna torzítás, de ez olyan alacsony rendű, hogy általában nem fogod észrevenni a való életben való fotózás során, összehasonlítva a teszttáblákról készített felvételekkel.

  Nikon Z f váz, Z 135mm f/1.8 S Plena, 1/5000, f/1.8, 135 mm, ISO 100

  Természetesen nem csak az élességről van szó. Különösen az ilyen típusú objektívek esetében a bokeh minősége még fontosabb lehet az igényes fotósok számára. És ez az a pont, ahol a Plena a maga nemében a legjobban érvényesül. A bokeh sima, selymes bársonyossága egyszerűen gyönyörű, a fókuszált és a defókuszálatlan területek közötti átmenet igazán természetesnek tűnik.

    

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena videós tulajdonságai

  Ahogy az elvárható, az állóképek mellett a mozgóképek területén is otthonosan mozog a Plena. Gyors, pontos és hangtalan az élességállítás, minimális fókuszlégzéssel, ami a videófelvételek készítésekor fontos. A színvilág, az élesség  és a bokeh, gyönyörű ezen opcióban is.

   

   

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena pozitívumai

  • Tűéles képi világ
  • Fantasztikus bokeh
  • Nagyszerű kezelhetőség

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena negatívumai

  • Nehéz és robosztus

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena-ról röviden

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena objektívvel szemben hatalmas elvárásokat támasztottam a terméket megelőző hírverés miatt... Azok alapján valami olyasmire számítottam, mint amit a Nikon Z 85mm f/1.2 S nyújtott. Tudom, hogy a Plena kevésbé fényerős, mégis egy új szintre emel mindent. A hosszabb gyújtótávolság igazán szűk mélységélességet tesz lehetővé. Imádom, hogy a Plena tökéletesen alkalmas a headshot és vállportrék készítéséhez, valamint a csendéletfotózáshoz és nagyjából minden olyan témához, amikor egy közepes teleobjektív gyújtótávolságával szeretnéd beszűkíteni a teret, miközben környezet elmosódásával elszigetelnéd a fő témát...

   

  A termékeket a Nikon Magyarország biztosította.

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt 

   


  Tesztképek

  Raktáron
  Béke tér: Raktáron
  Kiszállítás: 1-3 munkanap
  1 068 900 Ft

  A Nikon Z fc tipikus esete annak, amikor az old school stílus találkozik az éppen aktuális csúcstechnikával.

  A nemzetközi sajtóban talán ez a legtöbbet feltett kérdés jelenlegi tesztalanyommal kapcsolatban: „A Nikon Z8 a D850 szellemi utódja vagy egy mini Z9?”

  2023 júniusában a Nikon két új zoomos teleobjektívet mutatott be, a Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR-t és a Nikon Z 70-180mm f/2.8-at. Mivel az előbbi még csak rendelhető státuszban van és nem került  boltok polcaira, így egyelőre utóbbi került a kezeim közé.

  A Nikon Z 28-75mm f/2.8 értékes kiegészítője a Nikon Z-Mount termékcsaládjának, amely tökéletesen illeszkedik a belépő szintű Z 24-70mm f/4 S és a csúcskategóriás Z 24-70mm f/2.8 közé. 

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár