• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fotós eszközbérlés
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Újdonság
  Szűrés törlése

  Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD (Sony E) teszt - Egy kreatív utazó-zoom

  220volt
  220volt
  2023.01.24 16:59
  Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD (Sony E) teszt - Egy kreatív utazó-zoom

  Sokoldalú zoom-tartomány és lélegzetelállító képminőség a világ első F/2 -es rekesszel induló Full-Frame MILC utazó-zoomjától. Azt hiszem, erre bátran mondhatom, hogy ez egy igazi all-in-one...

  A bevezetőből már rájöhettél, hogy jelenlegi tesztalanyom a Tamron 35-150mm f2-2.8 Di III VXD (A058-as modell). Ez egy egyedülálló nagy fényerős utazó-zoom, amely egyelőre csak Sony-E bajonettel érhető el, de ha minden igaz, akkor már dolgoznak a Canon RF és Nikon Z verziókon is.

  A 2021 októberében debütált objektív gyújtótávolságának lefedettsége nagymértékű átfedésben van a Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2-vel (erről is hamarosan érkezik teszt), és a Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD-vel. Igaz, az árcetlije is kétszer olyan vaskos. 

  A Tamron korábban már tervezett egy 35-150 mm-es 2.8-4.0 Di VC OSD névre keresztelt objektívet, amely Canon és Nikon DSLR-ekkel kompatibilis. Természetesen a MILC egy más technika és ennek köszönhetően tudták megvalósítani az f/2-2.8-as rekeszt, amely az egész gyújtótávra vonatkozik.

  Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD felépítése 

  Vizsgáljuk meg először a termék nevét, ugyanis akadnak érdekességek. A „Di III” jelöléssel tudatja a gyártó, hogy az objektívet kifejezetten tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgéphez tervezték. Olyan optikai kialakítást alkalmaztak, amely megfelel a digitális fényképezőgép jellemzőinek, ezek az objektívek nem használhatók DSLR vázakon.

  A „VXD” (Voice-coil eXtreme-torque Drive) pedig az alkalmazott fókuszmotorra utal, amely jelenleg a Tamron legmagasabb fokú autofókusz rendszere, és ebben az esetben a gyártó azt állítja, hogy a fókuszsebesség kétszer olyan gyors, mint a korábban használt RXD fókusz motoré.

  Ezek mellett az is érdekes, hogy nincs jelölve a képstabilizátor a névben. Nos, ennek az az oka, hogy nincs benne. Így, csak és kizáróan a használt váz szenzor stabilizálására hagyatkozhatunk. Ennek nyilván elsősorban gazdasági okai vannak, mivel így viszonylag magas az ára, ami még feljebb rúgna...  Valamint a súlycsökkentés sem elhanyagolható szempont.

  Az átfogásához képest kompaktnak számít a 158 mm-es hossz és 89.2 mm-es átmérő. Ugyanakkor az 1165 grammos súly nem ezt tükrözi. Ez pedig egyáltalán nem baj, mivel ezzel is prémium hatást kelt, akárcsak az időjárásálló tömítéseivel.

  A fluor bevonattal ellátott frontlencséhez közelebb helyezkedik el a 28 mm széles, gumírozott fókuszgyűrű, amely simán és egyenletesen mozog. Mögötte két AF kapcsoló található, egyikkel a módokat, másikkal az AF/MF opciókat választhatjuk ki. Ezen kívül három személyreszabható gomb és egy Lock kapcsoló kapott még helyett ebben a sávban. Sajnos rögzíteni csak 35 mm-en tudjuk, ami szállításnál hasznos, viszont, ha egy adott gyújtótávval szeretnénk fotózni és ott is rögzítenénk, azt már nem tudjuk megtenni.

  A 21 mm széles zoom gyűrű meglehetősen rövid, körülbelül 60 fokos szögben forog a két végpont között. A felülete szintén gumírozott, jó tapadású és ellenállása is nagynak mondható, így nem fordul el könnyen. A fontosabb értékek leolvashatók a mellette lévő jelölésekről. A bajonetthez közel pedig találunk egy fedetlen USB-C portot, ami elsőre fura lehet, de ez teszi lehetővé, hogy a Tamron új Lens Utility-jén keresztül konfigurálhassuk az objektív bizonyos paramétereit.

  A Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD egy meglehetősen összetett termék. Összesen 9 rekeszlamella és 21 lencsetag található benne, utóbbi 15 csoportba rendezve. Ezek közül 4 speciális LD (Low Dispersion) és 3 aszférikus elemet tartalmaz.

   

  Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD képminősége

  A teszt során egy Sony Alpha 7 IV vázat használtam - a linkre kattintva elolvashatod a tesztjét -, amelyet a Sony Magyarország bocsájtott a rendelkezésemre.

  Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud egy ilyen átfogású objektív f/2-2.8-as fényerővel. Összességében az objektív szinte kiváló élességet mutat a teljes zoomtartományban, a sarkok felé enyhe lágysággal. 35mm-nél f/2-nél enyhe vignettálás tapasztalható, f/4-től felfelé ez szinte el is tűnik. A 100 mm-es és 150 mm-es tartományban f/5.6-tól a sarokéllesség is kimagasló. A színhibák gyakorlatilag annyira minimálisak, hogy észre sem venni őket, bár 50mm-nél egy kicsi kromatikus aberráció tapasztalható. Ami a torzításokat illeti, enyhe összetett torzítás tapasztalható 35 mm-nél, viszont erős tűpárna torzítás jelentkezik 150 mm-nél. A bokeh effekt nagyon szép és lágy, szinte az egész tartományban. Az objektív minimális fókusztávolsága 0.33 mm, 1:5.7-es nagyítással 35 mm-es gyújtótáv mellett. A tartomány végén 0.85 mm a minimum fókusztáv, 1:5.9-es nagyítással...

  Sony Alpha 7 IV, Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD, 1/125, f/8, 105 mm, ISO 100

   

  A Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD videós tulajdonságai

  A Tamron 35-150 AF-működése nem hallható videórögzítés közben, köszönhetően a legújabb VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) lineáris motoros fókuszmechanizmusnak. Fókuszlégzése minimális, ezt az operatőrök nagyon szeretik. Sajnos azonban képstabilizátorral nem rendelkezik a termék, így csak a használt váz szenzorstabilizálására hagyatkozhatunk. Egy izmosabb gimball vagy állvány nem árt, ha ezzel szeretnél videózni!

  A Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD pozitívumai

  • Nagyfokú élesség az egész zoom-tartományban
  • Szép bokeh
  • Színhibát csak nagyon minimálisan produkál
  • Gyors és pontos AF
  • Széleskörű testreszabási lehetőségek
  • Időjárásálló

  A Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD negatívumai

  • Állványtartó hiánya
  • Viszonylag csekély, 1:5 körüli maximális nagyítás
  • Kissé nehéz
  • Telekonverter NEM használható hozzá
  • 35 mm-es gyújtótávnál indul

  A Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD-ről röviden

  Véleményem szerint a Tamron 35-150 mm-es f2-2.8 Di III VXD egy lenyűgöző, sokoldalú zoom, amely az enyhe nagylátószögtől a megfelelő telefotó-hatótávig terjedő tartományt fedi le egyetlen zoomobjektívben, kimagaslóan jó, maximális rekeszértékekkel.

  Szép Bokeh-ja van, és az optikai teljesítménye magáért beszél a teljes zoomtartományban. Emellett kiterjedt időjárás elleni védelemmel rendelkezik és számos testreszabási lehetőséget is rejt magában. Az új Lens Utility Mobile segítségével pedig ezt kimondottan egyszerűen valósíthatjuk meg!

   

  Írta és a felvételeket készítette : Háfra Zsolt

  Az objektívért köszönet a Tamron Magyarországnak!

  A teszthez használt Sony Alpha 7 IV-et a Sony Magyarország biztosította!

   

  Tesztképek

  Személy szerint nagyon vártam már ezt a vázat, mivel anno a 7 III nagyon megtetszett, szinte minden területen jó minőséget tudott felmutatni. Tesztalanyomat az árcédulája nem éppen a belépő szintre (olcsóbb kamerák közé) sorolja, de a palettában betöltött szerepe még az marad, ha az A7C-t nem vesszük figyelembe.

  Az objektív elé helyezhető szűrők terén is könnyű eltévedni, akár még egy tapasztaltabb fotós szakembernek is. Ugyanakkor ez sem ördögtől való!

  Az értékesítő kollegák időről-időre belefutnak az objektíveken található jelölésekkel kapcsolatos kérdésekbe, ami kifejezetten jó, mert aki mer kérdezni, annak birtokába juthatnak olyan információk, amelyeknek köszönhetően magabiztosan tud majd objektívet választani. Ezeknek a jelöléseknek a mibenléte nem csupán a kezdő fotósoknak okoz fejtörést, szóval nem kell szégyenkezned, ha nem tudod mindet.

  Néhány évvel ezelőtt a vásárlók többsége óckodott ettől, vagy nem volt vele tisztában, miért is fontos időnként updatelni a vázunkat.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár