• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Fotós tipp: Hogyan tisztítsd a fényképeződ szenzorát 2023-ban?

    220volt
    220volt
    2023.11.23 10:39
    Fotós tipp: Hogyan tisztítsd a fényképeződ szenzorát 2023-ban?

    A 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat a fotós felszerelésed tisztán tartására.

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől a frontlencsén vagy az érzékelőn. Korábban már készült egy cikk, amely leginkább a Lenspen aktív szenes tisztítóit mutatta be, ezúttal viszont a kínáltban újonnan megjelent A K&F Concept folyadékos tisztítószettjei kapnak nagyobb hangsúlyt. 

    A legjobb DSLR fényképezőgép-érzékelőtisztító megtalálásával egy vagyont spórolhatsz meg. A cserélhető objektívekkel rendelkező digitális fényképezőgépek érzékelőjére kerülő bármilyen por vagy más idegen tárgy elronthat minden fényképet. 

    Tehát tisztán kell tartania az érzékelőt. Amikor objektívet cserélsz, az a legfontosabb, hogy az érzékelőt a lehető legrövidebb ideig tedd ki a külvilágnak. Az objektívet viszonylag könnyű megtisztítani, de az érzékelőt már nehezebb. Egy porszem vagy egy hajszál pedig nagyon zavaró lehet. Viszont mint minden problémára, általában erre is van megoldás! Mint a lencsetisztításnál, itt is az elsődleges a por elfújása, majd a zsírok és foltok letörlése, mindez a legnagyobb óvatosság és odafigyelés mellett. Ehhez egy fényképezőgép-érzékelőtisztító készletre van szükséged. A 220volt webáruházában pedig találsz több féle szettet is.

    Mielőtt belevágunk a közepébe pontos hangsúlyoznom, hogy otthon semmilyen esetben se bontsd meg a fényképezőgép vázat vagy objektívet a tisztítás során! Az alábbi szettek APS-C vagy Full Frame DSLR - tükrös – váz tisztítására alkalmas. Én azt javaslom, hogy MILCtükör nélküli – váz érzékelőjét NE tisztítsd otthon. 

     

    Lenspen SensorKlear Loupe Kit (NASA KIT)

    A készlet nagyszerű megoldást kínál a fényképezőgép-érzékelőjének megtisztítására. Három alapvető termékből áll: egy megvilágított nagyító, egy fúvóka és egy LensPen tisztító. A LensPen márkát a fotósok már régóta nagyra értékelik objektívtisztító képességei miatt. Így logikus, hogy szenzortisztítót is készítenek. A nagyító önmagában is lenyűgöző. Először is világít, így nagyon jól láthatod a koszt. Másodszor, úgy tervezték, hogy a fényképezőgép testébe illeszkedjen. Így mindkét kezed szabadon marad a tisztításhoz. Végül pedig a tisztítást a nagyvonalú kivágás teszi lehetővé a nagyító oldalán. Ez önmagában is kiváló, és átgondolt, problémamegoldó megközelítést mutat a fényképezőgép-érzékelőtisztító tervezésénél. A körtepumpával le tudod fújni a port, míg a speciális fejű aktív szenes Lenpen szenzortisztító ceruzával a szennyeződést is eltávolíthatod. A LensPen SensorKlear Loupe Kit  fényképezőgép-tisztító készlet nagyon felhasználóbarát élményt nyújt.

     

    K&F Concept 23 az 1-ben kamera objektív tisztító készlet + 15 ml tisztító folyadékkal

    A K&F Concept professzionális fényképezőgép-tisztító készlet jó választás, ha több szenzorméretű fényképezőgépet használsz. Kétféle méretű tampont tartalmaz. Kissé szokatlan, hogy tartalmaz egy pár antisztatikus kesztyűt is, de ez sosem árt. Egy másik említésre méltó funkció a lencsetisztító toll cserélhető hegye. Két különböző formájú hegyet tartalmaz, valamint egy szénhegyet a makacs szennyeződések eltávolításához. A spray-jel, a körtepumpával és a mikroszálas kendőkkel együtt egy meglehetősen átfogó készletet kapunk. A K&F elismert márka a fényképezőgépek világában, és ez a professzionális fényképezőgép-tisztító készlet jó példa arra, hogy miért.

    Az alábbi két termék akkor a legideálisabb, ha csak egy vázad van. Bizonyosodj meg róla, hogy jó terméket rakj a kosárba, ugyanis a mellékelt tampon mérete különbözik

     

    Következtetés

    A legjobb, ha nem is jutsz el odáig, hogy tisztítani kell az érzékelőt. Ha már bekövetkezett a „baj” akkor a legfontosabb az óvatosság, a körültekintés és a tervezés. Gondosan készítsd elő a munkaterületet. Győződj meg róla, hogy minden kéznél van, amire szükséged lehet. Győződj meg arról, hogy a helyiség nem poros, és hogy nem viselsz olyan ruhát, amelyből szálak vagy por hullanak ki. Dolgozz lassan és módszeresen, az adott készlethez mellékelt utasításokat követve. Ha kapkodsz és idegesen fogsz neki, akkor könnyűszerrel bajt csinálhatsz, de ha betartod az utasításokat, akkor jó eséllyel javítasz a helyzeten.

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

    A 220volt.hu évek óta foglalkozik használt fényképezőgépek, objektívek és egyéb kiegészítők vásárlásával és értékesítésével.

    A Full-Frame szenzoros kamerákat általában a professzionális munkák elvégzésének alapjaként tartják számon.

    A kristály fotógömbök, vagy Lensball-ok, még mindig népszerűek. Vannak, akik már évek óta használják, mint kreatív fotós eszköz és vannak akik még csak most ismerkednek ezzel a végtelenül egyszerű, ugyanakkor rengeteg lehetőséget rejtő kiegészítővel. Ez a cikk leginkább az utóbbi tábornak lesz hasznos.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár