• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    3 ok, amiért az APS-C szenzoros vázak jobbak Full-Frame társaiknál

    220volt
    220volt
    2023.07.19 11:47
    3 ok, amiért az APS-C szenzoros vázak jobbak Full-Frame társaiknál

    A Full-Frame szenzoros kamerákat általában a professzionális munkák elvégzésének alapjaként tartják számon.

    Az elmúlt években viszont a Crop érzékelős vázak hosszú utat jártak be, és a hozzájuk kapcsolódó objektív paletta kiteljesedett. Így a fotósoknak és filmeseknek számos műfajhoz alkalmas lehetőségek széles választékát kínálják. Ebben az írásban három okot járok körbe, amiért az APS-C érzékelős fényképezőgépek gyakran jobb választásnak bizonyulnak, mint a Full-Frame opciók.

    Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt a gyenge ISO érzékenység elég nagy problémát jelentett ahhoz, hogy a legtöbb fotós az érzékelő méretét minden másnál előrébb helyezze.

    A legújabb termékek azonban némileg csökkentették a különbséget, de ami még fontosabb, az abszolút teljesítmény olyan mértékben javult, hogy az APS-C vagy akár a micro 4/3-os kamerák a legszélsőségesebb igényeket leszámítva nagyjából mindenhol megállják a helyüket. Ráadásul az APS-C érzékelős fényképezőgépek és objektívek általában könnyebbek, kisebbek és olcsóbbak...

     

    1. Mélységélesség

    Még a DSLR érában valóban sokat számított a mélységélességben, hogy milyen méretű szenzorral van szerelve a vázad. A MILC-ek esetében viszont ez már nem teljesen igaz. Nyilván a különbség szemmel látható, viszont korántsem akkora a szakadék a két típus között. Mivel a tükör nélküli rendszer esetében kisebb a bázistávolság, így sokkal látványosabb bokeh-effekt és mélységélesség érhető el már gyengébb fényerős objektívekkel is.

    2. Gyújtótávolság

    Az eddig fotós pályafutásom alatt nagyon sokáig használtam APS-C szenzoros vázat, mivel a versenypálya mellett jól jött az a plusz gyújtótávolság, amit ezek a vázak kínálnak. Ugyanis gyártótól függően 1.4x-es vagy 1.6x-os többlet jelentkezik a gyújtótávban. Mindamellett, hogy könnyebbek és fizikálisan is kisebb méretűek, legalábbis sok esetben.

     

    3. Ár-érték arány

    A tükör nélküli paletta vázai és objektívei eleve magasabb árról indulnak, viszont az ár sávok továbbra is megfigyelhetők, amik az APS-C és a Full-Frame termékek között húzódnak.

     

    Összegzés

    A fenti pontokat végig olvasva láthatod, hogy egy olcsóbb APS-C érzékelős váz is képes minőségi fotók készítésére, ugyanakkor az is igaz, hogy a Full-Frame mindig is egy picivel többet fog nyújtani és bizony vannak olyan szituációk, amikor igenis szükség van egy teljes képkockával rendelkező vázra...

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Hogy, mi a kulcsa a hihetetlen telefonos fotóknak? Vannak, akik évekig dolgoznak a professzionális fotózási technikák elsajátításán. De valójában csak néhány egyszerű telefon-fotózási tippre van szükséged. Ebből az írásból  megtudhatod, hogyan készíthetsz jó képeket 10 gyors és egyszerű technikai segítséggel.

    A naplemente fotózása szórakoztató, kifizetődő és gyakran lélegzetelállítóan szép – de lenyűgöző naplementés felvételeket készíteni nehéz lehet, különösen a kezdők számára. A világos égbolt és a sötét előterek expozíciós problémákhoz vezetnek, míg a korlátozott megvilágítás a fényképezőgép rázkódása miatti elmosódást okozhat.

    Mi csábított a fotózás felé? Egy adott műfaj volt az? Egy személy? Bármi is legyen, szeretném elmondani, hogy milyen előnyökkel jár, ha minél nyitottabb és kísérletezőbb vagy, amikor még új vagy a szakmában.

    Amikor tájképeket készítesz, azt fogod tapasztalni, hogy a különböző helyszínek különböző fényképezőgép-beállításokat igényelnek.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár