• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    13+1 tipp a csodás naplementés fotókhoz

    220volt
    220volt
    2023.07.18 17:18
    13+1 tipp a csodás naplementés fotókhoz

    A naplemente fotózása szórakoztató, kifizetődő és gyakran lélegzetelállítóan szép – de lenyűgöző naplementés felvételeket készíteni nehéz lehet, különösen a kezdők számára. A világos égbolt és a sötét előterek expozíciós problémákhoz vezetnek, míg a korlátozott megvilágítás a fényképezőgép rázkódása miatti elmosódást okozhat.

    Itt jön jól ez a cikk! Az alábbiakban 14 könnyen követhető tippet osztok meg, amelyek azonnal javíthatják a naplementés képeid. Tehát ha készen állsz arra, hogy naplemente fotózás mesterévé válj, akkor merülj bele.

    1. A legjobb felvételek érdekében tervezz előre

    Bár néha gyönyörű naplementés felvételeket készíthetsz mindenféle átgondolás nélkül, a legjobb felvételek általában valódi tervezéssel születnek, mivel az időablak viszonylag rövid így célratörőnek kell lenni. 

    Ezért a fotózás előtt egy-két nappal keresd fel azokat a helyeket, ahol szeretnél felvételeket készíteni. Keress érdekes helyszíneket - olyan helyeket, ahol a napot egészen a horizontvonalig lefényképezheted, és ahol lehetőség nyílik olyan felvételek készítésére, amelyek az előtér elemeit és sziluettjeit is tartalmazzák.


    2. Használd a megfelelő kamerát

    Technikai szempontból lenyűgöző naplementés képeket készíthetsz bármilyen típusú fényképezőgéppel, a legolcsóbb okostelefon-modelltől a legdrágább közepes formátumú tükör nélküli egységig. A legújabb Full-Frame-s tükör nélküli kamerák  lélegzetelállító dinamikus tartományt kínálnak. Ez lehetővé teszi a sötét árnyékok és a világos csúcspontok egyetlen képkockán belüli rögzítését, ami jól jön, ha a naplementét szeretné egyetlen felvételben megörökíteni.

    3. Különféle gyújtótávolságokkal fényképezz

    Egy nagylátószögű objektív esetében a Nap kisebbnek hat, ez lehetővé teszi a teljes táj megörökítését. Ha azonban az égitestre fordítanál nagyobb hangsúlyt, akkor használj teleobjektívet.

     



    4. Használd a harmadolást a kompozíció javításához

    A harmadolás kimondja, hogy a jelenet kulcsfontosságú elemeit a kép egyharmadáig kell elhelyezni. Tehát ahelyett, hogy a horizontot a tájkompozíció közepére helyeznéd, helyezze a tetejére vagy aljára. 

    5. Kísérletezz különböző expozíciókkal

    A naplementékben az a nagyszerű, hogy nincs egyetlen „helyes” expozíció. Lenyűgöző eredményeket érhetsz el alul- vagy túlexponálással; a kulcs a kísérletezés.

    6. Az Auto Exposure Lock a barátod

    Az AEL használata egyszerű. Először is irányítsd a kamerát a jelenet azon területére, amelyet tökéletesen meg szeretnél örökíteni, például a gyönyörű előtérre. Ezután kattintsd el a fotót. Végül állítsd be újra a képet (az expozíciózár megtartása mellett).

    7. Kísérletezz különböző szögekkel

    Próbálkozz az alacsony vagy éppen a magas pontból való fotózással. Keress valamit, amit a kép előtereként használhatsz és „kukucskálj át rajta”. pl: híd korlát vagy kert kapu rácsai.

    8. Amikor csak lehetséges, RAW formátumban fényképezz

    A RAW fájlok több színinformációt tartalmaznak, így könnyebb a színeket különböző irányokba tolni anélkül, hogy kellemetlen sávos effektusok lépnének fel. Továbbá több tónusinformációt tartalmaznak, így helyreállíthatja a JPEG fájlokban teljesen elveszett árnyékok és csúcsfények részleteit.

    9. A legjobb színek érdekében lépj ki az Automatikus fehéregyensúly funkcióból

    A fehéregyensúly beállítása szabályozza a színek hőmérsékletét a jelenetben. Tehát a fehéregyensúlytól függően hidegebb (kékebb) vagy melegebb (vörösebb) fotót kapsz. Ezért az automatikus fehéregyensúly használata helyett állítsa a fényképezőgépet a Cloudy (Felhős) vagy Shade (árnyék) beállításra, amelyek kissé felmelegítik a dolgokat.

     

    10. Mindig vigyél magaddal állványt

    Ha állványt használsz a naplemente képeinek rögzítéséhez, akkor az elmosódás egyik fő forrását már eltávolította: a kézfogás miatti remegést. Ha hosszabb záridővel fotózol, például 1/60 mp vagy annál hosszabb záridővel, akkor az állvány óriási különbséget jelent. Ez stabilan tartja a fényképezőgépet – így a fájlok élesek maradnak.



    11. Használj távkioldót vagy két másodperces időzítőt

    Fontos azonban foglalkozni az elmosódás egy másik forrásával is: az exponáló gomb lenyomásakor keletkező rezgéssel. Lehet, hogy nem veszi észre, de minden alkalommal, amikor lenyomja az exponálógombot, enyhe rezgést kelt – és ha elég lassú a zársebesség, akkor ez a rezgés elhomályosítja a képet. Ezt a jelenséget képes orvosolni egy távkioldó vagy használj időzítőt.

    12. Ne félj manuálisan fókuszálni

    Mindannyian szeretjük az automatikus élességállítást – de néha, amikor extrém fényviszonyok között fényképezel, az autofókusz egyszerűen nem tudja elvégezni a munkát. Az objektív körös-körül vadászni fog, és a felvétel végül életlen lesz.

    13. Naplemente, mint háttér

    A lenyugvó nap fényében minden csodálatos lesz! Így a naplemente előrehaladtával tartsd szemmel a körülötted lévő egyéb fotózási lehetőségeket. Például portré, tájkép vagy makró felvételeket készíthetsz.


    +1 Folytasd a fényképezést (még a nap eltűnése után is)

    Ne pakolj össze, ha már lement a Nap, az ezutáni időszak – az úgynevezett kék óra – gyönyörű színeinek és éteri fényének köszönhetően további témául szolgálhat.

     

    Konklúzió

    Most, hogy ismered ezeket a tippeket, jó úton haladsz afelé, hogy megörökíts néhány lenyűgöző naplemente fotót. Tehát a következő alkalommal, amikor a nap alacsonyra ereszkedik az égen fogd a fényképezőgéped és indulj kifelé! Csodálatos képek várnak...

     


     

    Ezek is érdekesek lehetnek számodra:

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Mint azt korábban már írtam, a fényképezést több oldalról is meg lehet közelíteni. Ez igaz a fényképezőgépen található módok használatára is.

    Az ISO érzékenység eszközönként eltérő, de fontos eleme a helyes expozíció beállításának. Természetesen a manuális beállítások mellett az automatikára is hagyhatjuk az érték megadását. Ebben a cikkben elmagyarázom, hogyan használhatod az automatikus ISO-t a lehető legjobban!

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár