• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    4 ok, amiért a kezdő fotósoknak több műfajt is ki kell próbálniuk

    220volt
    220volt
    2023.07.19 11:17
    4 ok, amiért a kezdő fotósoknak több műfajt is ki kell próbálniuk

    Mi csábított a fotózás felé? Egy adott műfaj volt az? Egy személy? Bármi is legyen, szeretném elmondani, hogy milyen előnyökkel jár, ha minél nyitottabb és kísérletezőbb vagy, amikor még új vagy a szakmában.

    Úgy gondolom, hogy minden fotósnak megvan a maga egyedi útja, amely elvezette őket az első fényképezőgépükhöz és a fotózás mindent elsöprő szenvedélyéhez, majd ahhoz a témához, amiben a leginkább ki tudnak teljesedni. Nekem ez az autósport lett. Viszont én is kísérleteztem és nem csak az elején...

    1. Fedezd fel azt a témát, ami iránt a legnagyobb a szenvedélyed

    Sokan egész életükben nem találják meg azt a munkát / hobbit, amit igazán nagy szenvedéllyel tudnak űzni. Éppen ezért már az hatalmas dolog, ha a fotózásban megláttad ezt. Azonban nem szabad elkényelmesedni, mert lehet, hogy a sokadik fotós témák közötti kaland során találod meg azt, ami igazán TE vagy.



    2. Átvihető készségek

    A különböző műfajok kezdőként való kipróbálásának egyik hatalmas előnye, hogy a műfajok között átfedések vannak a készségek terén. Vagyis a makrófotózás sok mindent megtaníthat a stroboszkópos megvilágításról, ami átvihető például a portréfotózásra. Vagy a motorsportfotózás sokat taníthat a zársebességekről és beállításokról, amelyeket a vadvilág fotózásánál használhatsz. Vagy a fényfestés sokat taníthat az asztrofotózáshoz szükséges hosszú expozíciókról, és így tovább.

     

    3. Bővülő perspektívák

    Kezdő fotósként több koncepcionális előnye is van a sok műfajjal való kísérletezésnek. Az egyik a perspektívák bővítése. Ez alatt azt értem, hogy amikor különböző műfajokat tanulsz meg, néhány alapvetés elkezdi befolyásolni azt, ahogyan más műfajokat is látsz. Például, ha kezdetben a tájképek készítése vonzott, talán a vadvilági fotózás iránti érdeklődést az előbbi iránt szerzett tapasztalataid és érdeklődésed fogja befolyásolni.

     

    4. Sokoldalúság

    Ez a rész valójában az előző kettőből fakad, mivel az átvihető készségek és a kibővített perspektívák sokoldalúbb fotóssá tesznek. Ezt kétféleképpen lehet érteni: vagy sok különböző műfajban végezhetsz magas színvonalú fotózást vagy - és szerintem így a legértékesebb - képes vagy a saját műfajodban utat törni, és olyan módon dolgozni, amire mások nem is gondolnának...


    Konklúzió

    Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy meglásd a fotózás szépségiet, szánj időt arra, hogy felfedezd a mélységét. Mint valaki, aki szereti a mesterséget, rengeteg időt fektettem sok olyan műfajba, amelyet nem hivatásszerűen űzök, csak az élvezet kedvéért. Szerencsére viszont ettől fejlődöm fotósként.

    Fotók: Pesti Péter / Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:



     

    Hogy, mi a kulcsa a hihetetlen telefonos fotóknak? Vannak, akik évekig dolgoznak a professzionális fotózási technikák elsajátításán. De valójában csak néhány egyszerű telefon-fotózási tippre van szükséged. Ebből az írásból  megtudhatod, hogyan készíthetsz jó képeket 10 gyors és egyszerű technikai segítséggel.

    Amikor tájképeket készítesz, azt fogod tapasztalni, hogy a különböző helyszínek különböző fényképezőgép-beállításokat igényelnek.

    A naplemente fotózása szórakoztató, kifizetődő és gyakran lélegzetelállítóan szép – de lenyűgöző naplementés felvételeket készíteni nehéz lehet, különösen a kezdők számára. A világos égbolt és a sötét előterek expozíciós problémákhoz vezetnek, míg a korlátozott megvilágítás a fényképezőgép rázkódása miatti elmosódást okozhat.

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár