• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    6 Tipp a látványos tengerparti fotókhoz

    220volt
    220volt
    2023.07.18 18:52
    6 Tipp a látványos tengerparti fotókhoz

    Amikor tájképeket készítesz, azt fogod tapasztalni, hogy a különböző helyszínek különböző fényképezőgép-beállításokat igényelnek.

    Akár DSLR fényképezőgépet, akár okostelefont használsz, a megfelelő technikákkal javíthatsz a következő tengerparti fotózásán. Nem mindig van szükség utófeldolgozásra a látványos fotók eléréséhez. Ezekkel a tippekkel pedig a nyers képeid is látványosak lesznek.

    1. Játssz a zársebességgel

    A gyors zársebesség lehetővé teszi, hogy éles, tiszta képeket készíts mozgásban lévő tárgyakról, például repülő sirályokról vagy szörfösökről.

    2. Kísérletezz szűrőkkel

    Kétféle szűrőt használhatsz a DSLR fényképezőgépeken a strandfotók megjelenésének javítására: a polarizációs szűrőket és a UV szűrőket. A polarizációs szűrők a tájban visszavert fény egy részét szűrik, ami tisztább, élénkebb színeket eredményez. Mivel fokozzák a színek - különösen a kékek és a sötétebb tónusok - mélységét, a kék égbolt és az óceán színgazdagabbnak tűnik tőlük. A semleges UV szűrők vagy ND-szűrők viszont kevésbé intenzívvé teszik a színeket. Ezeket nagyon napsütéses napokon használhatod az erős fényforrás mérséklésére.

    3. Fotózz az arany órában

    Az aranyóra - a nap közvetlenül napfelkelte után és közvetlenül napnyugta előtt - meleg, gazdag fényt ad a fotóknak. Ha hajnalban vagy alkonyatkor fotózol, megelőzheted a túlexponálást és más világítási problémákat.

    4. Használj nagy látószögű objektíveket

    A nagylátószögű objektívek kitágítják a fotók vízszintes látószögét, ami tökéletessé teszi őket a tájképek fotózásához. A nagylátószögű objektívek nagyobb mélységélességet is létrehoznak, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb kiterjedésű távlatokat örökítsen meg.

    5. Ne feledd a harmadolási szabályt

    A harmadolás szabálya egy kompozíciós technika, amely a képkockát háromszor három hálóra osztja két vízszintes és két függőleges vonallal, amelyek négy pontban metszik egymást. A harmadolás szabályának használatához a tengerparti fotózás során fontolja meg, hogy hová helyezi a horizontvonalat: A tágasság érzetét kelti, ha a horizontvonalat a rács alsó harmada mentén helyezi el, a néző tekintetét a fenti égboltra irányítva; vagy a felső harmad mentén helyezi el a horizontot, hogy a tekintetet az előtérbe irányítsa, és a táj közelség érzetét keltse. A rács minden egyes metszéspontja potenciális érdekesség; a kiegyensúlyozott kép megalkotásához igazítsa a fő témát e pontok egyikéhez. Sok digitális fényképezőgép, köztük az okostelefonok fényképezőgépei is rendelkeznek olyan beállításokkal, amelyekkel a képernyőn megjeleníthető a harmadolási szabály rácsa.

     

    6. Kísérletezz az ISO értékkel

    Az ISO egy olyan fényképezőgép-beállítás, amely meghatározza a fényképezőgép fényérzékenységét. A képminőség szempontjából az alacsony ISO-érték azt jelenti, hogy a kép sötétebb lesz, és kevésbé lesz szemcsés (vagy zajos). A magas ISO-szám azt jelenti, hogy a képed világosabb lesz és több szemcsével rendelkezik. A fényképezőgép egyéb beállításai, például a spotmérés, segíthetnek a kívánt megvilágítás és expozíció elérésében szűrők nélkül. 

     


    Ezek is érdekesek lehetnek számodra:

    A naplemente fotózása szórakoztató, kifizetődő és gyakran lélegzetelállítóan szép – de lenyűgöző naplementés felvételeket készíteni nehéz lehet, különösen a kezdők számára. A világos égbolt és a sötét előterek expozíciós problémákhoz vezetnek, míg a korlátozott megvilágítás a fényképezőgép rázkódása miatti elmosódást okozhat.

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Mint azt korábban már írtam, a fényképezést több oldalról is meg lehet közelíteni. Ez igaz a fényképezőgépen található módok használatára is.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár