• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Megéri stock fotózással foglalkozni 2023-ban?

    220volt
    220volt
    2023.09.15 11:08
    Megéri stock fotózással foglalkozni 2023-ban?

    Sokak számára az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan lehet pénzt keresni a fotózással.

    Sokféleképpen lehet, például esküvők, háziállatok, portrék vagy akár termékek fotózásával, de vannak olyan módszerek is, amelyekkel pénzt lehet keresni, például a stockfotózás. Ebben a cikkben a stockfotózással kapcsolatos tévhiteket és tanácsokat osztok meg veled. 

    Az pár évvel ezelőtt több stockfotó-weboldalra is feliratkoztam, például a Shutterstockra, és a Gettyre. Tapasztalataim ezekről a stockfotó oldalakról enyhén szólva is nagyon vegyesek. Személy szerint én azoknak a táborát erősítem, akiknek a stockfotózás nem igazán jött be, de rengeteg fotós vagy akár videós van, akinek ez mellékállásként tetszhet és tetszeni is fog.

     

    Elkötelezettség

    A legfontosabb dolog, amit a stockfotózásból tudni kell, hogy ha jó keresetkiegészítést akarsz elérni ezeken a weboldalakon, akkor elkötelezettnek kell lenned. Tehát nagy portfólióra van szükséged. Az egyenlet egyszerű: minél több képet töltesz fel, annál nagyobb az eladási lehetőségek száma. Sok elkötelezett stockfotós több ezer és ezer képből álló választékkal rendelkezik a piacon. Ha csak 10 vagy 20 képe van, készülj fel arra, hogy sokat kell várnod az eladásokra, sőt, a pénzkifizetésre is. Mivel sok stockfotós weboldalon van egy minimális kifizetési limit, például 100 dollár. Ez az a pont, ahol az elkötelezettség a legfontosabb. Ha azt akarod, hogy a stockfotózás pénzt termeljen, akkor mindenképpen tölts fel minél többet, és ezt folytasd is. Ez egy nagyon hosszú folyamat szinte azonnali bevétel nélkül, de a jövőben még összeadódhat.

     

    Versenyszféra

    A helyzet az, hogy a fotózás területén nagyon nagy a verseny. Naponta több ezer, több százezer vagy akár millió kép kerül fel az internetre. Amikor képeid feltöltöd a stockba, meg kell győződnöd arról, hogy a képek címei, leírásai, címkéi és minden egyéb adatai helytállóak. Minél több részletet tudsz hozzáadni, annál nagyobb az esélye, hogy a képeket megtalálják, majd remélhetőleg meg is vásárolják.

    Egyes képek vagy koncepciók jobban teljesítenek, mint mások. Például az olyan képeket, amin egy adott típusú versenyautó van, rajtszámmal és rengeteg márkanévvel azt nehéz eladni, hacsak nincs egy konkrét esemény vagy aukció, amely nagy felhajtást kelt.

    Összefoglalva

    Tehát, megéri a stock fotózás 2023-ban? Tapasztalataim szerint nem igazán. Bár az elmúlt néhány évben volt néhány eladásom, még mindig messze vagyok attól, hogy a bevételeimet is kivegyem. A portfóliómnak sokkal nagyobbnak kell lennie a több értékesítés reményében, plusz figyelembe kell vennem azt az időt, amit az összes kép feltöltése, címkézése és leírása igényelhet.  Vannak sokkal gyorsabb módjai annak, hogy pénzt keress a fotózásból, de ha hosszú távon akarsz pénzt keresni, és több ezer képet vagy videót kell feltöltened, akkor nincs okod arra, hogy miért ne érne meg neked egy próbát.

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A szimmetria már régóta az egyik legerősebb eszköz a kép vizuális érdekességének biztosítására, és számos módja van...

    A travel photography egy kortalan és szinte mindig népszerű ága a fotózásnak. Éppen ezért az alábbi tippek az év bármely szakában tervezett utazásra alkalmazhatók. A nyár elmúlta nem azt jelenti, hogy már nem is lehet utazni sehova, sőt! Az ősz az egyik legjobb időszak a két-három napos, hátizsákos túrákra. Az adventi időszak közeledtével pedig a kivilágított városok szolgáltatnak csodálatos látványt és témát.  

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Néhány évvel ezelőtt a vásárlók többsége óckodott ettől, vagy nem volt vele tisztában, miért is fontos időnként updatelni a vázunkat.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár