• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Tippek a hidegben történő fotózáshoz

    220volt
    220volt
    2022.12.12 12:09
    Tippek a hidegben történő fotózáshoz

    Ugyan már beköszöntött a csillagászati tél, de itthon még sajnos nem fedi a tájat vastag hótakaró. Mégis számos fotós téma elérhető a deres természeti csodáktól a ködbe burkolózott városig!

    Személy szerint én nem szeretem a hideget, mégis minden télen megejtek egy-két fotózást, mert hát a végeredmény mindenért kárpótól. Nyilván lehet ezt durr bele módon, de sokkal jobb okosan és átgondoltan csinálni. A korábbi évek tapasztalatait összegezve írok neked néhány ötletet, amelyek segítségével hatékonyan és könnyedén tudsz majd abszolválni egy ilyen projektet. 

    Először is, nem kell félni a hidegtől, mert a legtöbb fényképezőgép specifikációjában ugyan 0 °C és 40-45°C környéki működési tartomány szerepel, de ezek a vázak sokkal szívósabbak mint hinnénk. Persze azért érdemes szem előtt tartani pár szabályt, a későbbi zavartalan működés miatt!

    Ilyenkor az egyik legveszélyesebb a pára. Ennek képződését úgy tudod megakadályozni, ha fokozatosan hűtöd le a felszerelést: nem, nem arra gondolok, hogy rakd be a hűtőbe, de indulás előtt tedd ki az előszobába, a teraszra, vagy épp a kocsiba. Éles bevetés előtt pedig vedd ki a táskából, majd pár percet kikapcsolt állapotban még hagyd „akklimatizálódni”. Ezt a fotós túra végén is figyelembe kell venni, tehát hazaérve, még a kinti hőmérsékleten vedd ki a memóriakártyát a vázból, majd a felszerelést rakd vissza a táskába. A meleg szobába érve ne vedd ki rögtön a fotós táskából géped, minimum egy, de akár két órán keresztül hagyd, míg át nem veszi a szoba hőmérsékletét. 

    Fontos továbbá, hogy megtervezzük, merre is szeretnénk menni, és oda milyen objektívre lesz leginkább szükségünk. Erre a túrára ne vigyük a teljes felszerelésünket, ugyanis nem célszerű objektívet cserélni a párásodás miatt. Tehát legyél minimalista és jól válaszd meg a táskát, olyan a legcélszerűbb, amihez könnyen hozzáférsz, mivel sokat fogod ki- illetve bepakolni a cuccot. 

    Szóval a hideg a felszerelésnek nem árt, ellenben az akkumulátorokkal, amelyek a viszont jóval kisebb áramot képesek leadni fagypont alatti hőmérsékleten. Éppen ezért célszerű több egységgel is készülni és azokat a tested melegéhez közel tartani, a megfelelő üzemidő érdekében. További okos ötlet, ha takarékoskodsz az energiával, például elektronikus keresővel felszerelt vázon azt használd, és minél kevesebb időt tölts a menüben, vagy az LCD-t nyomkodva. 

    Persze, a felszerelésen kívül magunkra is érdemes odafigyelni. Öltözz rétegesen és ne fogd meg az állványod fém részét csupasz kézzel. Ha a baráti köröd is annyira elszánt, mint te, akkor csábíts el magaddal valakit, mert társaságban ez is jobb móka. Plusz tipp, hogy a kiszemelt fotósterület közelében már előre érdemes feltérképezni néhány melegedésre alkalmas helyet. 

    És a legfontosabbat a végére hagytam: Érezzétek jól magatokat, merjetek kísérletezni! Felejtsétek el az íratlan szabályokat és alkossatok valami szokatlant. Mindenképp alkalmazzatok RAW formátumot, vessetek be CPL és ND szűrőt, napellenzőt. Havas táj esetén pedig az expozíció kompenzációt legalább +1 Fé, de esetenként 1 1/3 – 2 Fé- kel is érdemes eltolni.

    Írta: Háfra Zsolt


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Előbb vagy utóbb minden fotós felszerelést elér a használatból eredő por, vagy megjelennek rajtuk a különböző ujjlenyomatok, és/vagy zsírfoltok. Ezeket érdemes komolyan venni, mert képesek befolyásolni a képalkotást és akár rontani is a minőségen. Azonban nem kell megijedni a kisebb szennyeződésektől, a 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat erre a problémára! 

    Fix vagy zoom? Ez a kérdés elég sokszor elhangzik a fotósok körében, de a 220volt értékesítő kollégái is gyakran találkoznak vele.

     

    A „pro objektív” kifejezést sokat dobálják fotós körökben, de mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Mitől lesz alkalmas egy objektív a profik számára, míg a másik inkább a hobbistáknak? 

    Korábban írtam már egy hasonló témájú cikket az objektívekről, így elérkezettnek láttam az időt, hogy a profi vázak ismérveit is sorra vegyük. 

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár