• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    5+1 tipp a látványos őszi fotókhoz

    220volt
    220volt
    2023.08.15 13:02
    5+1 tipp a látványos őszi fotókhoz

    Hamarosan véget ér a nyár és beköszönt az ősz. Ezt az évszakot sokan az iskola kezdéssel, az öregedéssel és az elmúlással azonosítják. Ugyanakkor fotós szemmel ez az egyik leggyönyörűbb időszak.

    A gyönyörű vöröses, rozsdás, aranyló árnyalatok varázslatos hangulatot kölcsönöznek a képeknek. A természetfotózástól a vadfotózáson át az portrék és makró fotók mind különleges, meleg árnyalatban pompáznak ilyenkor. 

    Ebben a cikkben öt plusz egy tippet adok útravaló gyanánt, ha kimozdulnál a természetbe...

     

    1. A folyamatosan változó fényviszonyok varázsa

    Az alacsony szögben érkező napsugaraknak köszönhetően szinte egész nap meleg és lágy árnyalatokkal dolgozhatsz. Ezek hangsúlyossá teszik a táj vonalait. 

     

    2. Örökítsd meg az eső és a köd szépségét

    Használd ki az évszakra jellemző időjárási körülményeket. A szürke, ködös háttér például segít kiemelni a barnás faleveleket, vadon élő állatokat vagy gombákat. A párás, esős idő kínálta vízcseppek egy pókhálón vagy egy falevélen szintén remek téma.

     

    3. Élvezd az ősz színeit

    Eme évszak árnyalatai már magukban is csodálatosak, azonban nem bűn, ha egy kicsit rásegítesz. A fényképezőgépeden állíts a fehéregyensúlyon – Napfény vagy Felhős. – úgy, hogy meleg árnyalatokat adjon. Továbbá a képstílussal is játszhatsz a karakteres árnyalatok eléréséhez. A könnyebb utómunka érdekében RAW formátumban (is) rögzíts.

     

    4. Készíts őszi portrékat

    Az őszi színek nem csak témaként, de háttérként is csodálatosak lehetnek. Az aranyló lombkorona alatt – például egy erdei ösvényen - lenyűgöző portrék készíthetők. Célszerű hátrébb lépni a témától, nagyobb gyújtótávot és szűkebb rekeszt választani. Így könnyebben tudod szabályozni, hogy mi legyen a háttérben. 

     

    5. Készíts makró fotókat

    Lásd meg a természet apróbb csodáit és lépj közelebb hozzájuk. Nyugodtan vessz el a részletekben, ugyanis ez nagyszerű módja az aranyló tónusok és markáns textúrák megörökítésének. Számos, az évszakra jellemző részlet rejtőzik a természetben. Elég csak a lehullott levelekre, a harmatra vagy a gombákra gondolni. A még hatásosabb eredmény eléréséhez használj valamilyen fényforrást.

     

    + 1 Kísérletezz hosszú záridővel

    Hosszú expozíció alkalmazásához szükséged lesz egy masszív fotós állványra, ami ugyan plusz súly a fotós túrán, viszont segítségével selymessé varázsolható a víz áramlása vagy egy szelesebb napon a felhők mozgása. Az ősz színei és a dinamikus hatás csodás duót alkot.

     

    Írta és a fotókat készítette: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Ha fotózásra adod a fejed, akkor előbb vagy utóbb biztosan találkozol ezzel a kérdéssel. A 220volt munkatársai is találkoztak már párszor ezzel a kérdéssel az értékesítő pultban...

     

    A Full-Frame szenzoros kamerákat általában a professzionális munkák elvégzésének alapjaként tartják számon.

    Mi csábított a fotózás felé? Egy adott műfaj volt az? Egy személy? Bármi is legyen, szeretném elmondani, hogy milyen előnyökkel jár, ha minél nyitottabb és kísérletezőbb vagy, amikor még új vagy a szakmában.

    Hogy, mi a kulcsa a hihetetlen telefonos fotóknak? Vannak, akik évekig dolgoznak a professzionális fotózási technikák elsajátításán. De valójában csak néhány egyszerű telefon-fotózási tippre van szükséged. Ebből az írásból  megtudhatod, hogyan készíthetsz jó képeket 10 gyors és egyszerű technikai segítséggel.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár