• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Fotós tippek: 6 egyszerű beállítás a komfortosabb kamera használat jegyében

    220volt
    220volt
    2024.04.16 08:12
    Fotós tippek: 6 egyszerű beállítás a komfortosabb kamera használat jegyében

    A modern fényképezőgépek rengeteg funkcióval rendelkeznek. Kihívást jelenthet a lehető legjobb beállítások megtalálása.

    Gyakran időbe telik, amíg a számunkra optimális beállításokat megtaláljuk. Van azonban néhány egyszerű dolog, amit érdemes ellenőrizni. A legkézenfekvőbb opciókat elég könnyű beállítani. A fájlformátum, a fehéregyensúly, valamint a gombok és tárcsák egyéni beállításai például valószínűleg az első dolgok, amelyeket megnézel te is.

     

    Előnézeti kép elforgatása

    Ellenőrizted már az LCD-képernyőn az elkészült képet? Ebben az esetben tudod, hogy a függőleges tájolású képet felfelé forgatja. Ez egy kis méretű előnézetet eredményez a képernyőn, ami sokkal nehezebbé teszi az ellenőrzést. A kép tájolása az EXIF-adatokban van elmentve. Ez garantálja, hogy a kép automatikusan elfordul, mind az LCD-képernyőn, mind a számítógépen. Gyakran a fényképezőgép kínál egy extra beállítást. Így a kép a lehető legnagyobb méretben jelenik meg a fényképezőgép LCD-képernyőjén, így jobban látható és könnyebben ellenőrizhető lesz.

     

     

    Expozíció szimuláció

    A tükör nélküli kamerarendszer előnye, hogy képes megmutatni az expozíciós beállításokat. A legtöbb esetben ez igen kényelmes. Ha a kép túl sötét, a kép alulexponált. Ha a kép túl világos, akkor nyilvánvalóan túlexponált.

    Vannak helyzetek, amikor az expozíciószimuláció nem működik olyan jól. Az egyik ilyen helyzet a vakus fényképezés, amikor az expozíciós beállítások a vaku fényéhez készülnek a környezeti fény helyett. Ebben az esetben az expozíciószimuláció használata esetén lehetetlenné válik a keresőn keresztül történő nézés. Egy másik helyzet a fénypontok manuális beállítása. Ha a csúcsfényeket erősre állítod be, az összkép nagyon sötét lesz, ami megnehezíti a kompozíció megalkotását. Az expozíciószimuláció kikapcsolása lehetővé teszi, hogy megfelelően láss a keresőn keresztül. Helyezd el az expozíciószimulációt a gyorsmenüben vagy a Saját menüben. Így könnyen elérhetővé válik, amikor kell. Azoknak a fotósoknak, akik kizárólag stúdióban dolgoznak, érdemes az expozíciószimulációt mindig kikapcsolva tartaniuk.

     

    Személyre szabás

    Amikor a személyre szabásról van szó, szinte minden helyzetben a gombok és tárcsák egyéni funkcióira gondolunk. Van azonban egy olyan személyes beállítás, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak. Tedd személyessé fényképezőgéped a név és a szerzői jogi adatok hozzáadásával. Keresd meg a menüben a név és szerzői jog beállítását, és add hozzá személyes adataid. Így azok automatikusan hozzá lesznek adva minden egyes elkészített kép EXIF-információjához. Ha a fényképezőgépet összekapcsolod az erre a célra szolgáló számítógépes szoftverrel, gyakran extra IPTC-információk is hozzáadhatók.

     

    Repülőgép üzemmód

    Minden modern kamera a csatlakozási lehetőségek széles skáláját kínálja. A Bluetooth és a WiFi könnyen beállítható. Ezeket a csatlakozási lehetőségeket azonban minden alkalommal be- vagy kikapcsolni kell, amikor használni szeretnéd őket. Néha a kapcsolati információk elveszhetnek, vagy összezavarodhat, amikor újra aktiválod a Bluetooth-t vagy a WiFi-t. Ez kevésbé teszi vonzóvá a használatot.

    Sokkal egyszerűbb aktiválni a fényképezőgépen a repülési módot. Ez hasonló a mobiltelefon repülési módjához, egyetlen egyszerű művelettel kikapcsolja a csatlakozási lehetőségeket. Amikor újra csatlakoztatni szeretnéd a fényképezőgépet, csak kapcsold ki a repülési módot, és már kész is.

     

    Limitek

    Az egyik leghasznosabb a sorozatfelvétel korlátozása egy bizonyos számú képre. Ez megakadályozza a feleslegesen sok felvétel készítését. Ha használtad a limit beállításának lehetőségét, ezt könnyen elfelejtheted. Viszont, ha véletlenül sok képre lesz szükséged, és ehhez a sorozatfelvételt használod, a beállított korlát megakadályozza, hogy elérd a kívánt képmennyiséget. Ez előfordulhat például time-lapse vagy csillagkövető felvételek esetén.

    Zárkioldás objektív vagy memóriakártya nélkül

    A legtöbb fényképezőgép képes a zárat memóriakártya nélkül is aktiválni. Mivel nincs belső memória nem kerül mentésre kép, objektív vagy memóriakártya nélkül, annak ellenére hogy, az LCD-képernyőn szerepel... Ha esetleg manuális objektívet szeretnél használni, ez a beállítás határozza meg, hogy készíthetsz-e képet vagy sem.

     

    Vannak még speciálisabb funkciók

    Természetesen a felsoroltokon kívül sokkal több funkció áll rendelkezésre. Például a lencsekorrekciók nem kívánatosak lehetnek az éjszakai égbolt fotózásának bizonyos fajtáinál, ilyenkor érdemes őket kikapcsolni. Vagy például képsorozatok esetén célszerű lehet külön mappákban tárolni az elkészült képeket, hogy elkülönítve legyenek egymástól. 

    Ez csak néhány a számtalan lehetőség közül. Sok közülük gombokhoz vagy tárcsákhoz rendelhető. Ezekkel személyre szabottabbá teheted a fényképezőgéped.

     

    Ismersz még több kevésbé nyilvánvaló funkciót, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak? Kérlek, oszd meg velünk kommentben vagy üzenetben.


    Írta: Háfra Zsolt


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

    A megfelelő teleobjektív kiválasztása éppen olyan fontos, mint a használatukkal kapcsolatos technikák és tippek. Ezek segítségével maximálisan kihasználhatod az eszközben rejlő lehetőségeket a tájképfotózásban.

    A téli komorság és szürkeség után márciusban végre zöldbe borul minden és felélénkül az élet.

    Az alábbi tippek alkalmazásával még csodásabb fotókat készíthetsz autókról mozgás közben.

    Használd a 2024-es fotózási trendek listáját, inspirálódj, próbálj új technikákat és legyél kreatívabb.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár