• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Fotós tippek: Így készíts dinamikus autós fotókat

    220volt
    220volt
    2024.02.20 08:25
    Fotós tippek: Így készíts dinamikus autós fotókat

    Az alábbi tippek alkalmazásával még csodásabb fotókat készíthetsz autókról mozgás közben.

    Éppen a minap nézegettem az eddig megjelent írásaimat a Hírek menüpont alatt. Ekkor eszméltem rá, hogy a hozzám talán legközelebb álló témáról nem is írtam még. Ez pedig nem más, mint az autófotózás. Szerencsére már hosszú évek óta van lehetőségem a legújabb autókat fotózni. Ez idő alatt sokat tanultam és fejlődtem, most pedig elárulok néhány titkot.

    Természetesen nem mindannyiunknak van hozzáférése egy Aston Martinhoz vagy egy Lotushoz, de ez nem szabad, hogy elriasszon attól, hogy te is kipróbáld az autós fotózást. Megmutatom, hogyan lehet nagyszerű autós felvételeket készíteni. Ne felejtsd el azt sem, hogy számos olyan esemény is van, ahol több lenyűgöző járműhöz kerülhetsz közel, hogy kipróbáld ezeket az autós fotózási ötleteket. Ezúttal a „Hogyan örökítsd meg a mozgást?” kérdésre mutatok több lehetőséget.

     

    A Panning

    A sebesség és a mozgás érzetének megteremtéséhez egy autós felvételen a panning vagy pásztázás felbecsülhetetlen értékű. Ez az egyik legjobb módja a mozgás érzékeltetésének, és nem korlátozódik egy adott autóra, mivel ezt a technikát autós rendezvényeken vagy egyszerűen csak egy megfelelő útszakasz mellett ülve is alkalmazhatod. Ezt a technikát már korábban is kipróbálhattad, de érdemes feleleveníteni. A pásztázás az, amikor lassú záridővel követed a témát, hogy a háttér elmosódjon, de a téma éles maradjon, miközben elhalad előtted. A választott zársebesség az autó sebességétől függ, ezért készülj fel egy kis próbálkozásra és a hibázásra is. Egy 50 km/órás sebességgel haladó autó esetében a jó kiindulási pont 1/80 mp körül van, bár nappali fényviszonyok között gyakran az ISO érték 100-ra vagy 200-ra való csökkentését és az objektív f/11-re való leállítását jelenti.

     

    A Rollingshoot

    Ez egy magasabb szint, mint a pásztázás. Ennél egy három fős stábra van szükség, két autóra, két sofőrre és egy fotósra, na meg egy ütős helyszínre. Míg a pásztázásnál egy helyben állva követed le az előtted haladó autót, addig a rollingshoot-nál egy mozgó autóból fotózól. Ez kicsit nehezebb, ugyanakkor sokkal látványosabb és dinamikusabb. A pásztázáshoz képest még lassabb záridőt érdemes használni a mozgás érzékeltetéséhez. Fontos, hogy a két járműnek azonos sebességgel kell közlekednie. Már ez sem egyszerű feladat, de ha sikerül és minden összeáll, akkor ehhez hasonló eszméletlen képek születhetnek. Ebben az esetben azonban a teleobjektív helyett érdemes egy normál zoomot, nagylátószögű vagy fix 35-ös objektívet használni. A beállítások tekintetében 1/40 mp-ről érdemes indulni, nyilván ez függ a sebességtől is, ISO 100 legyen, a rekesz pedig f/13 vagy napsütés esetén f/22 környéke.

    NE, próbáld ki közúton! Mindig zárt pályán próbálkozz. 

     

    Fontosnak érzem megemlíteni, hogy én inkább a realview irányt képviselem a fotózásaim során, tehát igyekszem minimális utómunkát alkalmazni.

     

    Írta: Háfra Zsolt 

    Fotókat készítette: Háfra Zsolt / The Rollingshoot Crew Hungary

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Használd a 2024-es fotózási trendek listáját, inspirálódj, próbálj új technikákat és legyél kreatívabb.

    A teleobjektívek kialakításuknak köszönhetően számtalan helyzetben ideális társa egy fotósnak. Kezdve a portréktól, a vadvilágon át egészen a sportig.

    A kristály fotógömbök, vagy Lensball-ok, még mindig népszerűek. Vannak, akik már évek óta használják, mint kreatív fotós eszköz és vannak akik még csak most ismerkednek ezzel a végtelenül egyszerű, ugyanakkor rengeteg lehetőséget rejtő kiegészítővel. Ez a cikk leginkább az utóbbi tábornak lesz hasznos.

    A 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat a fotós felszerelésed tisztán tartására.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár