• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Te tudod, milyen fénymérési módok vannak?

    220volt
    220volt
    2023.03.27 10:52
    Te tudod, milyen fénymérési módok vannak?

    A kompozíció mellett a megfelelő expozíciós értékek kiválasztása is elengedhetetlen a látványos fényképek elkészítéséhez. Ennek eléréséhez meg kell érteni a fénymérés működését és a fényképezőgép beállításainak vezérlését.

    Hogyan működik a fénymérés?

     

    A fénymérés az objektíven keresztül a fényképezőgépbe jutó fény mennyiségét méri (TTL fénymérés). Ez megmondja a kamerának, hogy milyen beállítások szükségesek a jó expozícióhoz. Ezután eldöntheted, hogy ragaszkodsz-e ezekhez a beállításokhoz, vagy módosítod azokat.

    Évekkel ezelőtt a fényképezőgépek a teljes jelenet átlagos fényerejét használták a felvétel expozíciójának beállításához. Ezt nagyon bölcsen átlagoló mérésnek nevezték. Aztán a japán mérnökök úgy döntöttek, hogy a kameráknak egy kicsit okosabbaknak kell lenniük, és úgy kell módosítaniuk ezt az átlagot, hogy figyelembe vegyék a fényképen a fény és a sötétség változó mennyiségét. Ez sok esetben sokkal pontosabban működött.

     

     

    A fénymérés fajtái

     

    Kiértékelő

    A kameragyártó cégek marketing osztályai azonban úgy döntöttek, hogy ennek a módosított átlagoló mérésnek olyan nevet kell adniuk, amely tetszeni fog a vásárlóknak. Tehát a gyártók különböző nevekkel látták ezt el. Például a Sony a Multi-Pattern-et, az OM System az ESP-t (Electro-Selective Pattern metering), a Canon az Evaluative-t (kiértékelő), a Nikon a Matrixot, a Panasonic a Multiple-t, a Leica pedig a Multi-Field-et választotta. Bárhogy is nevezzük, a legtöbb fotós számára ezt a funkciót a legkönnyebb átlagoló vagy kiértékelő fénymérésnek nevezni. 

    Ez nagyszerű lehet olyan tájakon, ahol a felvételen kevés a kontraszt. Az eredményül kapott képnek olyan fényesnek kell lennie, mint amilyennek a szemeid látják a jelenetet. Sok esetben ez a mód remek választás, azonban nem mindenhol a legoptimálisabb. Ez az egyik első dolog, amit egy fotósnak meg kell tanulnia: egy világos jelenet átlagos fényméréssel történő felvétele alulexponáltsághoz vezethet. Tehát, ha egy élénk tónusú terméket szeretnél fotózni fehér háttér előtt, akkor növelned kell a záridőt és nem csökkenteni.

    Ennek bizonyítására el tudjuk végezni az alábbi kísérletet:

    Vegyünk egy fehér papírlapot, és rajzoljunk egy kis X-et a közepére, hogy a fényképezőgépnek legyen mire fókuszálnia. Komponáld a képet úgy, hogy lehetőleg csak a papírlap legyen rajta és készítsd el a felvételt. A papír nem fényes fehérnek, hanem tompaszürkének tűnik a fotón. Igaz?

     

    Középre súlyozott

    Ahogy a neve is sugallja, a középre súlyozott mérés a keret közepén méri a fényt, figyelmen kívül hagyva a széleket. Ez nagyszerű portrékhoz, ahol azt szeretnéd, hogy az arc expozíciója megfelelő legyen.

     

    Spot

    Ez egy apró pontot mér, általában a keret közepén, ami a teljes kép 1%-a is lehet. Ezt a pontot egyetlen témára helyezheted, amelyet megfelelően szeretnél exponálni, és ezzel figyelmen kívül hagyod a kompozíció többi részének megvilágítását. Tehát, ha a fényképezőgép spot fénymérése a középen van rögzítve, akkor oda kell helyezned a témát.

     


    Összegzés

    A legtöbb dolgot többféleképpen is meg lehet csinálni a fotózásban, és bár a felsoroltak kiváló fénymérési módok. Bármelyiket is használod nézd meg a keresőben megjelenített képet és hisztogramot. Ha valami nem megfelelő, akkor az elülső és a hátsó vezérlőtárcsával módosíthatod az expozíciót, úgy, hogy az jó legyen.

    Lehet, hogy te másképp közelíted meg a mérést és az exponálást, mint én. Ebben a cikkben pedig még nem is került megemlítésre az ISO érték megfelelő beállítása, amely szintén megérdemel majd egy külön cikket. 

     

    Írta: Háfra Zsolt

     


     

    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

     

     

    Az ISO érzékenység eszközönként eltérő, de fontos eleme a helyes expozíció beállításának. Természetesen a manuális beállítások mellett az automatikára is hagyhatjuk az érték megadását. Ebben a cikkben elmagyarázom, hogyan használhatod az automatikus ISO-t a lehető legjobban!

    Mint minden szakmának, így a fotózásnak is vannak olyan pillanatai, amiért az ember imádja ezt csinálni. De vannak olyan pillanatok is, amikor az ember az egészet a pokolba kívánja. Egy apró figyelmetlenség is elég, hogy az év képéből totális katasztrófa legyen...

    Korábban írtam már arról, hogy milyen opciók állnak rendelkezésre, ha nincs külső mikrofon csatlakozó a fényképezőgépeden. Ezúttal az egyszerűbb utat járjuk körbe. Mi van akkor, ha van 3.5mm-es jack a vázadon és szeretnél minőségi hangrögzítést?

    Korábban írtam már egy hasonló témájú cikket az objektívekről, így elérkezettnek láttam az időt, hogy a profi vázak ismérveit is sorra vegyük. 

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár