• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Top 9+1 tipp a látványos koncertfotóhoz!

    220volt
    220volt
    2023.08.15 17:26
    Top 9+1 tipp a látványos koncertfotóhoz!

    Ugyan a fesztiválszezonnak lassan vége, ugyanakkor számos kül-és beltéri koncertet tartogat még a 2023-as esztendő.

    A fotós témáknak megvannak a legkülönfélébb nehézségei és mindegyik tartogat egyfajta kihívást, nincs ez másképp a fesztivál-/koncert-/ eseményfotózás esetében sem... Ebbe is bele kell tanulni. A másik területen szerzett fotós tapasztalat előny, amit tudsz hasznosítani itt is, ugyanakkor türelem is kell.

    Az alábbi tanácsok segítenek, hogy elkerüld az elmosódott és rosszul komponált képeket:

     

    1. Érdemes MILC vázzal készülni

    Nyilván DSLR vázzal is bele lehet ugrani, de a tükör nélküli rendszer ISO érzékenysége sokkal fejlettebb, így magasabb értéken is alacsonyabb zajszintet produkál.

     

    2. Készülj több objektívvel

    Lehetőleg fix és zoom lencséket is vegyél magadhoz a 10-200mm-ig terjedő gyújtótávból. Személy szerint én egy 24-70mm f/2.8-as és egy 70-200mm f/2.8-at mindenképp vinnék magammal. Természetesen az 50mm-es vagy a 85 mm-es fix sem maradhat otthon.

     

     

    3. Használj spot fénymérést és középső AF pontot

    A koncerteken tapasztalható látványvilág és fényhatások alaposan megnehezítik a fénymérést, Ezért ilyenkor ajánlott spot mérést használni. Ez a jelenet egy adott részét veszi alapul. Ha a téma középtónusú részén mérsz fényt, bebiztosíthatod, hogy a teljes kép elfogadható megvilágításba kerüljön. Válaszd a középső fókuszpontot, próbáld oda helyezni a téma legfontosabb részét és kész is.

     

    4. Használj magasabb ISO-t

    Minél magasabb az érték, annál kevesebb fényre van szükség a megfelelő expozícióhoz. Csak akkor emeld magasra az értéket, ha a rekeszérték vagy a zársebesség módosításával nem tudod elérni a kívánt eredményt.

     

    5. Használj automatikus fehéregyensúlyt

    A fehéregyensúly helyes beállításával a nem kívánt színárnyalatokat tudod még a felvétel elkészülte előtt korrigálni. Olyan szituációban, ahol rengeteg látványos dolog történik viszonylag rövid idő alatt, javasolt automatikusra állítani és majd az utómunka során foglalkozni ezekkel.

     

    6. Használj rekeszérték előválasztó vagy manuális módot

    Mindig a legszélesebb rekeszértéket használd, amit csak az objektív megenged. Így a lehető legtöbb fény jut az érzékelőre.

     

    7. Készíts sorozatfelvételt

    A nagy számok törvénye alapján így nagyobb eséllyel lesz legalább egy olyan képed, amin nemcsak az elkapott pillanat, hanem a beállítások is tökéletesek.

     

    8. RAW-ban dolgozz

    A többletinformációkat tartalmazó képfájl lehetőséget kínál neked arra, hogy utólagos beállítások segítségével a JPEG fájloknál részletgazdagabb végeredményt érhess el.

     

    9. Ne használj vakut

    Koncerten sose használd a fényképezőgéped beépített vakuját.

     

    +1

    Legyen nálad tartalék akkumulátor és memóriakártya.

     

    Összegezve

    Tehát az első és legfontosabb, hogy érezd jól magad. Emellett pedig használj spot fénymérést, középső AF pontot, , automatikus fehéregyensúlyt, magas ISO-t, magas rekesztértéket, gyors zársebességet és sorozatképeket, RAW formátumot... Ha ezeket alkalmazod a koncerten, biztosra veheted, hogy látványos lesz a végeredmény.

     

    Írta: Háfra Zsolt

    Fotók: Rubin Mónika 

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    A kompozíció mellett a megfelelő expozíciós értékek kiválasztása is elengedhetetlen a látványos fényképek elkészítéséhez. Ennek eléréséhez meg kell érteni a fénymérés működését és a fényképezőgép beállításainak vezérlését.

    Mint azt korábban már írtam, a fényképezést több oldalról is meg lehet közelíteni. Ez igaz a fényképezőgépen található módok használatára is.

    A perspektivikus torzítás különbözik az optikai torzítástól. Az optikai torzítással ellentétben ez a jelenség nem kapcsolódik a használt objektívhez. Ugyanis a perspektíva torzítása a fényképezett témától, valamint a távolságtól, na meg nem utolsósorban a szögtől függ.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár