• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Fotós Tippek: Így készíts csodálatos statikus autós fotókat

    220volt
    220volt
    2024.02.27 08:06
    Fotós Tippek: Így készíts csodálatos statikus autós fotókat

    Az alábbi tippek alkalmazásával még csodásabb fotókat készíthetsz álló autókról. Egy korábbi írásomban a mozgásban lévő autók dinamikus fotózásáról írtam, ami hozzám nagyon közel áll. Ugyanakkor az autóknak nem kell mindig mozgásban lenniük egy hatásos autós képhez. Egy statikus felvétel is lehet ugyanolyan lenyűgöző, de sok múlik a beállításon, a szögön és a háttéren.

    A helyszín, amelyet választasz, igazából az autótól függ, így akár városi és ipari, akár vidéki környezetet választasz, a helyszínnek ki kell egészítenie vagy kontrasztban kell állnia a fotózandó autó stílusával és korával. Ha már megvan a helyszín, gondolnod kell a megvilágításra. Ha drámai helyszínen dolgozol, vagy amikor a nap kicsit alacsonyabban áll az égen, akkor érdemes a természetes fényt választani. Egyes helyszíneken nagyon jól működik, ha kiegészítő megvilágítást használsz, ezzel kiemelheted az autó vonalait.

    Bár a fotózás során a szélesebb látószöget is választhatod, a teleobjektív is hasznos lehet - egy 85 mm-es objektív egy full-frame fényképezőgépen jól működik, vagy egy 70-200 mm-es zoom. Feküdj le a földre, mivel ez a perspektíva drámai képet eredményez. Ilyenkor érdemes kihajtani a képernyőt, és a Live View segítségével megkomponálni a felvételt. Az első kerekek elfordításával még egy kis pluszt adhatsz a képhez. A magasabbról készült felvételeken is jól mutat az autó, mivel ez egy olyan szög, ahonnan nem gyakran látjuk. Keress egy magasabb helyet, ahonnan fényképezhetsz.

     

    Az autó részletei és belseje épp olyan fontos mint a külső összkép.

    Így lépj közelebb egy másik megközelítés alkalmazásához, és koncentrálj az érdekes részletekre, mivel legtöbbször ezek teszik egyedivé az autót. Ezekhez egy 70-200mm-es objektív vagy egy fix 50-es remek választás lehet. Járd körbe az autót, ezeket a részleteket vizslatva. Ez lehet egy jelvény, egy hűtőrács vagy egyszerűen csak egy ív a karosszérián, de ha egyszer megakad a tekinteted egy ponton, keresd a legjobb szöget, akár alacsonyan, akár oldalról. Csak légy óvatos, amikor az autó közelében dolgozol, mivel figyelned kell a tükröződésekre, különösen, ha az autó krómozott. Az időjárás is fontos szerepet játszik ilyenkor. Egy borult, felhős idő lágy, szórt fényt ad, ezzel elkerülhetők az árnyékok. 

    A külsőhöz hasonlóan az autó belső fotózásakor is érdemes lehet bizonyos részletekre összpontosítani. Próbálj meg viszonylag nagy rekesznyílású objektívet használni - egy hagyományos, f/1,8-as vagy annál nagyobb maximális rekeszértékű objektív lesz az ideális, mivel ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a hátteret elmosd, hanem azt is jelenti, hogy kézből történő fényképezésnél is megfelelő záridővel fényképezhess.

     

     

    Írta és fotózta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    A Full-Frame szenzoros kamerákat általában a professzionális munkák elvégzésének alapjaként tartják számon.

    Mi csábított a fotózás felé? Egy adott műfaj volt az? Egy személy? Bármi is legyen, szeretném elmondani, hogy milyen előnyökkel jár, ha minél nyitottabb és kísérletezőbb vagy, amikor még új vagy a szakmában.

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár