• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    A Nikon és a NASA az űrbe küldi a Z9-et!

    220volt
    220volt
    2024.03.26 10:33
    A Nikon és a NASA az űrbe küldi a Z9-et!

    Jól olvasod, a Nikon és a NASA együttműködési megállapodást kötött, miszerint az Artemis III küldetésen a Z9 lesz a kézi fényképezőgép!

    A vállalat együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Repülési és Űrkutatási Hivatallal (NASA), hogy a HULC (Handheld Universal Lunar Camera) fejlesztésével támogatja az ügynökség Artemis-programját. Mit jelent mindez? Nos, alapvetően azt jelenti, hogy a HULC rendszerben megvalósított Z9 lesz a kézi kamera a közelgő Artemis III küldetésen, amelyet a Hold felszínére visszatérő legénység fog használni.

    Az Artemis III küldetés a tervek szerint 2026 szeptemberében indul a NASA SLS (Space Launch System) rakétájával az Orion űrhajóval. Ez lesz 1972 óta az első emberes leszállás a Hold felszínén, és ez az űrhajó szállítja majd az első nőt, aki a Holdon sétál. A legénység 30 nap alatt holdkörüli pályára áll, majd két űrhajós leszáll a felszínre a holdkompban. Körülbelül hét napot töltenek majd a Hold felszínén kutatással. Ezután ők és a legénység másik két tagja megkezdik a Földre való visszautazást. A képfelvételek készítésének elősegítése érdekében a küldetés során közös kameraplatformra van szükség, hogy csökkentsék a teljes tömeget és a fejlesztési erőfeszítéseket, miközben egyszerűsítik a kiképzést és növelik a hatékonyságot.

    Az utazás összes képének rögzítéséhez olyan fényképészeti eszközt kellett találni, amely megfelel a feltételeknek, kiváló minőségű képeket készít minimális tömeg mellett. A Hold felszíne és környezete alapvetően egy kemény és kíméletlen vákuum. Így számos technológiai és mérnöki kihívást jelent. A hatalmas hőmérsékletingadozás, a kozmikus sugárzás állandó bombázása, amely károsíthatja az elektromos alkatrészeket.

    Ez a Z9 nem biztos, hogy pontosan olyan, mint amit a 220volt polcain találsz. A Nikon és a NASA közösen módosítja, hogy a fényképezőgépen belül a különböző áramkörök és vezérlési szekvenciák ellenálljanak a hatalmas mennyiségű sugárzásnak. Ezeket a dolgokat figyelembe kell venni, ha a fotózás több mint 383 000 km-re van a Földtől.

    Annak érdekében, hogy az űrhajósok kényelmesen és egyszerűen használhassák a Z9-et, amikor az űrruha vastag kesztyűjét viselik a holdjárókon és egyéb űrön kívüli tevékenységek alkalmával, a NASA egy egyedi markolatot fejlesztett ki, amely olyan általános kezelőszerveket tartalmaz, mint az exponáló gomb, a lejátszás, az állókép/videófelvétel váltás és még sok más. Ez a markolat a 10-tűs csatlakozón keresztül kapcsolódik majd a kamerához, amely speciális, egyedi firmware-rel lesz használható. A NASA a kamera és az objektív védelmére egy speciális hőtakarót is kifejleszt, hasonlóan ahhoz, amelyet a Nemzetközi Űrállomás asztronautái használnak az űrséták során.

    Nem ez az első Nikon, amely az űrbe került. A NASA a több mint 50 évvel ezelőtti Apollo 15 küldetés óta használ Nikon fényképezőgépeket és objektíveket az űrkutatásban. Alig várom, hogy lássam, milyen ikonikus képeket készít ezúttal az együttműködés.

     

    A Nikon Z9-ről készült tesztünket a linkre kattintva olvashatod!

    A Nikon Z9 vázat megtalálod a 220volt bérelhető termékei között is... 

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Ahogyan a legtöbb gyártó, úgy a Nikon is biztosít a felhasználóinak olyan ingyenes szoftvereket, amelyekkel egyszerűsíthető vagy éppen felgyorsítható egy-egy munkafolyamat.

    A számos új funkcióval ez a firmware-frissítés olyan, mintha egy teljesen új fényképezőgépet kapna - ingyen!

    Mi csábított a fotózás felé? Egy adott műfaj volt az? Egy személy? Bármi is legyen, szeretném elmondani, hogy milyen előnyökkel jár, ha minél nyitottabb és kísérletezőbb vagy, amikor még új vagy a szakmában.

    A Full-Frame szenzoros kamerákat általában a professzionális munkák elvégzésének alapjaként tartják számon.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár