• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Mi a legjobb módja a 2023-as fényképeid biztonságos tárolásának? – 1.rész

    220volt
    220volt
    2023.11.23 11:47
    Mi a legjobb módja a 2023-as fényképeid biztonságos tárolásának? – 1.rész

    Vészesen közeleg az év vége, így itt az ideje a 2023-ban készített fotóid learchiválásának, hogy a megörökített emlékek tényleg meg is maradjanak.

    Mindenki szeretné megőrizni az emlékeit. Ezúttal igyekeztem összeszedni pár opciót a digitális fényképek hosszútávú tárolására, hogy azok soha ne vesszenek el. A digitális fényképezés egy olyan trend, amelynek számos előnye van a hagyományos fotókkal vagy filmmel szemben, ugyanakkor akad néhány hátránya is, például a biztonság is ilyen.

    A legjobb, ha a fényképeidet nem csak a számítógépeden tárolod, mivel a merevlemezek meghibásodhatnak, és a mappákat véletlenül is törlődheted – én már jártam így korábban - . Valóban szükség van valamilyen biztonsági mentésre, hogy véletlenül se veszítsd el értékes képeidet örökre. Ezt az elsők között tanultam meg. 

    Sokan az úgynevezett "hármas szabály"-ra esküsznek. Ez azt jelenti, hogy legalább három különböző biztonsági mentési módszert célszerű használni, ha biztosra akarsz menni. – célszerű két fizikai tárolót használni különböző helyeken, ezzel minimalizálva például a tűz vagy a lopás kockázatát. A harmadik pedig valamilyen felhő alapú tárhely legyen. Azonban egy dolog tudni, hogy milyen típusú eszközökre és szoftveres szolgáltatásokra van szükséged, és egy másik dolog, hogy melyik a legjobb mindegyik közül...

    Az alábbi két részes cikksorozatban felsorolom a fényképek biztonsági mentésének néhány módját. Először a fizikai tárolókról írok, aztán a második részben pedig a felhő alapú opciókat taglalom... A biztonságos tárolásra figyelmet kell fordítani legyen szó értékes családi emlékekről vagy akár értékes, megrendelésre készített fotósorozatokról.

     

    1. Használj újraírható adathordozót

    Az olyan írható adathordozók, mint az SD-kártyák, vagy pendriveok mind nagyszerű megoldást jelenthetnek a fényképek biztonsági mentésére. Az 512 GB vagy 1 TB tárhellyel rendelkező MicroSD-kártyák ma már nem ritkák, és rendkívül kényelmessé teszik a média tárolását anélkül, hogy aggódni kellene az adatok néhány hetente történő átvitele miatt. Ennek azonban megvan a veszélye, ugyanis könnyű elhagyni őket és elég sérülékenyek tudnak lenni, ha nem vigyáz rá az ember. Ugyanakkor, rövid távú megoldásnak tökéletes.

     

    2. Külső meghajtó használata

    Ha külső meghajtó használatáról van szó, a legtöbb embernek azonnal egy önálló SATA merevlemez jut eszébe, amelyet USB-n keresztül csatlakoztat a számítógépéhez. Ez egy tökéletesen jó módja a biztonsági mentésnek, viszont ezek könnyen meghibásodhatnak. Az SSD-k jóval stabilabbak, de általában drágábbak is. Azonban még mindig olcsóbb alternatíva, mint a pendrive.

     

    3. Több szoftverkönyvtár használata

    Az Apple régebben az Aperture-t kínálta a fényképek rendszerezéséhez, de vannak alternatívák, például az iPhoto Library Manager, és ugyanez a trükk működik az iPhoto-ban is. A koncepció egyszerű: A régebbi, nem használt és duplikált képeket helyezd át egy külön külső meghajtóra, egy külön mappába, lehetőleg olyanba, amelyet nem használsz naponta.

    Ez a módszer akkor a legjobb, ha valamilyen hálózatra kötött NAS szerverrel együtt használod. Én, személy szerint egy külön külső meghajtón tárolom a 2013-2021-ig készített fotóimat, mert ezeket szinte sosem kell piszkálnom, viszont meg van minden, ha vissza kell keresni valamit. Egy másik meghajtón pedig a 2022-es és 2023 képeim vannak, amiket sűrűbben böngészek. A 22-es mappa pedig hamarosan át fog kerülni az előzőleg említett archívumba...

    Folytatás a "Mi a legjobb módja a 2023-as fényképeid biztonságos tárolásának? – 2.rész" című cikkben!

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Vészesen közeleg az év vége, így itt az ideje a 2023-ban készített fotóid learchiválásának, hogy a megörökített emlékek tényleg meg is maradjanak.

    Vészesen közeleg az év vége, így itt az ideje a 2023-ban készített fotóid learchiválásának, hogy a megörökített emlékek tényleg meg is maradjanak.

     

     

    A digitális korban kevesebbet nyomtatjuk ki a fényképeinket, mint valaha, sőt, néhányan közülünk soha nem is nyomtatják ki. És ez nagy kár, hiszen van valami igazán különleges abban, amikor a kezedben tartod munkád fizikai megnyilvánulását, és teszem azt felakasztod a falra, ahol évekig elhaladhatsz mellette.

    A 220volt kínálatában találsz költséghatékony megoldásokat a fotós felszerelésed tisztán tartására.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár