• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    TOP 5+1 Legfurcsább objektív

    220volt
    220volt
    2024.01.31 08:25
    TOP 5+1 Legfurcsább objektív

    Legutóbbi, Canon RF 200-800mm f/6.3-9 IS USM tesztem írása közben villant be, hogy utána kéne nézni, hogy mi a legnagyobb gyújtótávolságú lencse, amit valaha gyártottak. Ugyanakkor remek szemléltetője ez annak is, hogy miért nincsenek nagyfényerős monstrumok a bestseller termékek között. Nézzük, tehát a LEG-eket...

    1. Nikon Fisheye-Nikkor 6mm f/2.8

    Ez az objektív úgy néz ki, mint egy űrhajó, és kis túlzással saját maga mögé lát. Ezt a halszem-szörnyeteg a világ legextrémebb, 24x36 mm-es képterületet lefedő nagylátószögű objektíveként tartják számon, amelyet úgy írnak le, hogy valóban képes "maga mögé látni". 2012-es piacra dobásakor körülbelül 44 millió forintba került, súlya 5.2 kg, hossza 171 mm.

     

    2. Leica APO-Telyt 1600mm f/5.6

    A világ legdrágább objektíve egy Leica. Ez nem véletlen, ugyanis az 1600mm-es Leica APO-Telyt egy igazi unikum, a világon csak egyetlen darab létezik belőle. A fotózás gazdag szerelmese, Saud Bin Mohammed Al-Thani sejk közvetlenül a Leicától rendelte meg, némileg túlzó, 539 303 854 forintnak megfelelő hongkongi dollárért, így ez a valaha gyártott legdrágább fogyasztói objektív. A lencse 1,2 méter hosszú, a végén 42 cm átmérőjű, és 60 kg-ot nyom.

     

    3. Sigma 200-500mm f/2.8 APO EX DG

    A Sigma behemót teleobjektívje talán úgy néz ki, mint egy rakétavető, de valójában vadvilági objektívként lett beharangozva. Reménykedj, hogy a vadon élő állatok közel vannak a házadhoz, mert valószínűleg nem akarod túl sokáig cipelni a 16 kg-os nagyágyút. Nem is olyan régen csaknem 7 millió forintért meg lehetett vásárolni.

     

    4. Canon Super Telephoto 1200mm f/5.6L EF USM

    1993 és 2005 között 31 millió forintnak megfelelő összegért lehetett hozzájutni egy megrendelésre készült Canon Super Telephoto 1200mm f/5.6L EF USM objektívhez. A 16,3 kg súlyú objektív 13 elemet tartalmaz 10 csoportba rendezve, 2 fokos látószöggel büszkélkedhet, és a legközelebbi távolság, amelyre fókuszálni tud, körülbelül 14 méter. Állítólag több mint tizenkettő, kevesebb mint húsz példány létezik belőle.

     

     

    5. ZEISS Apo Sonnar T* 1700mm f/4

    2006-ban a Zeiss bemutatta ezt az 1700 mm-es teleobjektívet a Photokinán. A Hasselblad 6x6-os középformátumú fényképezőgéphez tervezett monstrum objektív súlya 256 kg, és egyedi módszereket alkalmaz a fókuszálás kezelésére (az egyes üvegelemek súlya miatt). Ez az objektív a világ legnagyobb, nem katonai használatra szánt teleobjektívje. Az objektív egy meg nem nevezett ügyfél megrendelésére készült, és a Zeissnek lényegében új összeszerelési technikákat kellett kitalálnia. Az árat nem hozták nyilvánosságra, ahogy a megrendelő kilétét sem, bár az objektívre írt szöveg egy része arabul van, és "Katar állam" címerét viseli.



    +1 Zoom-Nikkor 1200-1700mm f/5.6-8P IF-ED

    Kiderült, hogy a Nikon ebben a kérdésben megelőzte kortársait, a Zoom-Nikkor 1200-1700mm f/5.6-8P IF-ED objektív még 1990-ben debütált. Majdnem 89 cm hosszú, a tubusa két független részre van osztva, 18 elemet tartalmaz 13 csoportra osztva, és mindegyik csoportban saját nagy fényerejű lencse található. Kolosszális mérete miatt a "tonhal" becenevet érdemelte ki az őt használó fotósoktól. 1990-ben csaknem 20 millió forintnak megfelelő összegért lehetett megvásárolni, ami a listán szereplő néhány másik objektív mellett igen kedvező árnak tűnik.

     

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Mi csábított a fotózás felé? Egy adott műfaj volt az? Egy személy? Bármi is legyen, szeretném elmondani, hogy milyen előnyökkel jár, ha minél nyitottabb és kísérletezőbb vagy, amikor még új vagy a szakmában.

    A digitális korban kevesebbet nyomtatjuk ki a fényképeinket, mint valaha, sőt, néhányan közülünk soha nem is nyomtatják ki. És ez nagy kár, hiszen van valami igazán különleges abban, amikor a kezedben tartod munkád fizikai megnyilvánulását, és teszem azt felakasztod a falra, ahol évekig elhaladhatsz mellette.

    Egy hatásos és lenyűgöző fotót a minőségi tényezők és a szilárd technika kombinációja képezi, de kezdőként nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt ezek között.

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár