• AKCIÓK
  • FOTÓS OKTATÁS
  • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
  • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
  • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
  • HÍREK, TESZTEK
  • BEMUTATÓTERMÜNK
  • GY.I.K.
  • KAPCSOLAT
  • Kategóriák
    törlés
    Hírek, érdekességek
    Beszámoló
    Canon
    Fényképezőgép
    Fotós kisokos
    Fujifilm
    GoPro
    Nikon
    OM SYSTEM
    Panasonic
    Sigma
    Sony
    Tamron
    Tippek, trükkök
    Toplistáink
    Újdonság
    Vlogkamera
    Szűrés törlése

    Véleménycikk: TOP5 2023-ban megjelent objektív

    220volt
    220volt
    2024.01.23 08:00
    Véleménycikk: TOP5 2023-ban megjelent objektív

    Íme, a Top5-es személyes válogatásom a 2023-ban megjelent objektívekről.

    Bolygónk újabb 940 millió kilométert tett meg a Nap körül... Visszagondolva nagyon gyorsan elrepült ez a 365 nap. Bár, az utóbbi években úgy érzem, hogy egyre gyorsabban telik az idő. 2023 több szempontból egy nehéz év volt, nem csak nekem, hanem globális szinten is. Szerencsére a gyártók megörvendeztették a fotós társadalmat néhány remek újdonsággal és régen várt termékkel. Nézzük, mik kerültek fel a személyes listámra.

     

    Canon RF 10-20mm f/4 L IS STM

    A Canon 2023-ban több olyan objektívet is bemutatott, amelyek alapjaiban törték meg az évek óta bevett konvenciókat és sztereotípiákat. Az RF 10-20mm f/4 a legszélesebb a csoportból. Azt hiszem, sok tájkép- és építészeti fotós számára ez egy valóra vált álom. Olvasd el a Canon RF 10-20mm f/4 L IS STM tesztjét!

     

    Canon RF 24-105mm f/2.8 L IS USM Z

    Egy másik egyedi objektív a Canontól, amely feszegeti a határokat. Konkrétan azzal, hogy a hosszú végén 105mm, a széles végén 24mm, és végig f/2.8-as értéket ér el. Plusz a rejtélyes "Z" a neve végén. Ez nem a Nikonnal való szövetség kezdetét jelzi, hanem egy power-zoom funkciót. Ezt a PZ-E2 power zoom adapternek köszönhetően mindenki számára elérhető, aki szeretné kihasználni. Hamarosan érkezik hozzám tesztre.

     

    Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena

    A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena gyakorlatilag minden szempontból tökéletes és tűéles, így ez az egyik legjobb Z bajonettes objektív jelenleg. Így nem is volt kérdés, hogy felkerül a listára. A hosszabb gyújtótávolság igazán szűk mélységélességet tesz lehetővé. Imádom, hogy a Plena tökéletesen alkalmas a headshot és vállportrék készítéséhez, valamint a csendéletfotózáshoz és nagyjából minden olyan témához, amikor egy közepes teleobjektív gyújtótávolságával szeretnéd beszűkíteni a teret, miközben környezet elmosódásával elszigetelnéd a fő témát... Olvasd el a Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena tesztjét!

     

    Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art (Sony E)

    Még az év elején került hozzám az Art széria három újdonsága, a 16mm, a 30mm és az 50-es. Ezek közül, talán az utóbbi lopta be leginkább magát a szívembe. Az új, továbbfejlesztett Sigma 50 mm-es DG DN Art objektív Sony E és Leica L bajonettekkel kisebb és könnyebb a korábbi „DG” verziónál, miközben optikai teljesítménye rendkívül meggyőző. Gyorsabb autofókusz rendszerrel és számos fotózást könnyítő kezelőszervvel bír. Sony rendszerhez ennél jobb ár-érték aránnyal bíró 50mm-es objektív jelenleg nincs a piacon... Olvasd el a Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art (Sony E) tesztjét!

     

    Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 objektív (Sony E)

    A Tamron az első 70-180 mm-es zoomjával megtörte a "szentháromság" trendet, és egy olyan objektívet kínált, amely körülbelül feleannyiba került és jóval könnyebb, mint a tipikus 70-200 mm-es f/2,8-as objektívek. Viszonylag megfizethető volt, és könnyű volt vele együtt élni, a G2 pedig a kiegészítésről és  szól. A G2 optikai képstabilizátorral, jobb kezelhetőséggel és frissített optikai összetétellel lett több. Mindezt megfizethetőbb vételárral nyújtja, mint az eredeti objektív, legalábbis a megjelenésekor...

     

    Írta: Háfra Zsolt

     


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    Íme, a Top5-es személyes válogatásom a 2023-ban megjelent vázakból.

    A teleobjektívek kialakításuknak köszönhetően számtalan helyzetben ideális társa egy fotósnak. Kezdve a portréktól, a vadvilágon át egészen a sportig.

    Manapság oly sok inger ér az interneten és annyi látványos fotó lelhető fel a közösségi médiában, hogy igencsak nehéz kitűnni. Így elengedhetetlen, hogy fotósként néha új ötletekkel és technikákkal kísérletezz!

    Pár héttel ezelőtt a címben olvasható kérdéssel kerültem szembe, ezért arra gondoltam, hogy segítek tiszta vizet önteni a pohárba.

    Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
    bezár