• FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • KUPONOK & AJÁNDÉKOK
 • FOTÓELŐHÍVÁS
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón tesztek
  Állvány és gimbal tesztek
  Bang & Olufsen
  Canon tesztek
  Egyéb tesztek
  Fényképezőgép tesztek
  Fujifilm
  Legújabb tesztek
  Nikon tesztek
  Objektív tesztek
  Olympus
  Segítség vásárláshoz
  Sigma
  Sigma tesztek
  Sony tesztek
  Szűrés törlése

  A nagy mount adapter összefoglaló, avagy mit mivel tudsz használni!

  220volt
  220volt
  2022.02.01 16:37
  A nagy mount adapter összefoglaló, avagy mit mivel tudsz használni!

  A technika fejlődése olykor tartogat kellemetlen meglepetéseket, de az esetek többségében viszont egy új dimenziót tár elénk. Nincs ez másképp a fotózás területén sem.

  A fotográfia több évszázada az életünk része, így amikor egy világot megváltó újítással rukkolnak elő a gyártók - mint például a MILC rendszer -, szokás átjárhatóságot biztosítani a korábbi rendszer termékei és az újdonság között. Nyilvánvalóan ez annak érdekében történik, hogy ha valaki szeretne fejlődni, annak ne kelljen kapásból a váz mellett a meglévő objektív sorát is lecserélni. Arról nem is beszélve, hogy a tükör nélküli rendszer objektívei csak jóval borsosabb áron érhetők el. Nyilván, azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek korszerűbbek, kisebbek és a legtöbb esetben élesebb rajzolattal bírnak.

  Az elmúlt néhány év alatt a legtöbb gyártó piacra dobta a saját MILC-jét, így már viszonylag sok átjárhatóság van a különböző rendszerek házasítására. Azonban az értékesítő kollegák a mai napig találkoznak ehhez a témához kapcsolódó kérdéssel, releváns cikket pedig nem igazán írt erről senki. Mivel a 220volt kínálatában, több mint két tucat különböző bajonett átalakító található meg, így mindegyiket kivesézni igen terjedelmes lenne - viszont összeszedtem, hogy mi, mivel használható.

  Először is szeretnék néhány általános információval szolgálni ezekről! Elsődleges céljuk két különböző rendszer között átjárhatóságot biztosítani, például a Sigma MC-11 bajonett adapter lehetővé teszi, hogy Canon (DSLR) EF bajonettel rendelkező objektív szinte tökéletesen működjön a Sony E (MILC) rendszer vázaival. A legtöbb mount adapterre igaz, hogy masszív és időjárásálló kialakítással bírnak, valamint általában nem tartalmaznak optikai elemet, tehát a képalkotást nem befolyásolják közvetlenül. Természetesen akad néhány kivétel, például a Canon EF-EOS R átalakító egyik változata, amely cserélhető ND filterrel rendelkezik. A Nikon FTZ (első generáció) adapterében például állványmenet is található. Illetve, a Canon, Nikon és Sony Full-Frame-es MILC vázainak legnagyobb előnye, hogy a megfelelő mount adapter közbeiktatásával APS-C szenzorhoz készített objektív is használhatóvá válik az FF vázon.

  Amikor még újkeletű volt ez a tükör nélküli fényképezőgépes téma, akkor valamiért berögzült az emberek többségének, hogy sokkal jobb natív objektívet használni és mellőzni az adapter használatát, mert rontja a képstabilizátort, lassabb és pontatlanabb lesz tőle az autofókusz, szóval van pár hátránya. Ezt tessék egyszer és mindenkorra elfelejteni, mára ez egyáltalán nem igaz, egyáltalán nem kell félni ezektől a mount adapterektől! Ugyanakkor, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy adott típusú objektív AF-e lassabb lesz.

  Nem csak a levegőbe beszélek, személy szerint a korábban említett mindhárom rendszert és a hozzá tartozó átalakítót volt alkalmam hosszabb-rövidebb ideig nyüstölni. Egyikre sem tudok rosszat mondani, semmilyen negatívumot nem tapasztaltam velük kapcsolatban. A Canon EF-EOS R adaptert pedig éles körülmények között, versenypálya mellett is próbára tettem, ahol az AF sebességnek kulcsszerepe van. Az én meglátásom szerint jól vizsgázott, így kifejezetten megtetszett.

  Ezzel pedig nem voltam egyedül, ugyanis az egyik fotós ismerősöm a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjon egy Canon EOS R3-mal és L-es EF objektívekkel dolgozott, amelyek nagyon tetszettek neki. Ha pedig az F1-ben is megállja a helyét a technika, akkor a hétköznapi témákhoz is megfelelő ez a házasítás...

  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy gyári a Canon termékek hibátlan működését el is várja az ember. Természetesen a cikkben szereplő mount adapterek nem csak gyári objektívekkel használhatók, ugyanúgy működnek a Sigma és Tamron termékekkel is. Mindenesetre vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a meglévő objektíved kompatibilis-e például az adott adapterrel. Erre például a Viltrox is felhívja a figyelmet!

  A hosszas bevezetés után vegyük sorra, hogy a 220volt kínálatában milyen bajonett adapterek találhatók, és mihez lehet használni őket!

  Canon rendszerhez:

  Kezdjük is a Canon rendszerével, ami abból a szempontból bonyolult, hogy kétféle MILC változata is van. Az egyik az EOS R, ehhez pedig az alábbi bajonett adapterek használhatók:

  A másik az EOS M rendszer, amelyhez szintén több adapter érhető el, ezek pedig:

  Nikon Z rendszerhez:

  Sony rendszerhez:

  Fujifilm rendszerhez:

  Micro 4/3 rendszerhez:

  Leica L rendszerhez:

   

  Nos, ezzel a végére is értünk a kínálatban megtalálható átalakítók sorának. Összegzésként annyit szeretnék hozzátenni, hogy vásárlás előtt mindenképp ellenőrizzük az adott adapter kompatibilitási listáját, illetve, ha személyesen vásárolod, akkor vidd magaddal a felszerelésed és az értékesítő kollégával ellenőrizzétek le. Illetve, elképzelhető, hogy olyan objektív, átalakító, váz trióval rendelkezel, amit még nem tesztelt komolyabban senki, tehát benne lehet a pakliban, hogy kicsit lassabb, mint amire számítottál.

  Remélem hasznosnak találtad ezt a kicsit hosszúra nyúlt írást, ha igen, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd meg a véleményed, kérdéseid a kommentmezőbe!

  Írta: Háfra Zsolt


  Ha tetszett ez az írás, akkor ezek is érdekesek lehetnek számodra:

  Az objektív elé helyezhető szűrők terén is könnyű eltévedni, akár még egy tapasztaltabb fotós szakembernek is. Ugyanakkor ez sem ördögtől való!

  A telekonverter vagy extender (ahogy a Canon nevezi) tulajdonképpen egy olcsóbb alternatívát kínál a meglévő objektív gyújtótávolságának növelésére. A gyakorlatban ez egy plusz elemként jelenik meg az objektív és a fényképezőgép között, a legtöbb pedig egy nagyító lencsetagból vagy -tagokból áll össze.

  A megfelelő fotóállvány megtalálása legalább akkora feladat, mint kiválasztani az első fényképezőgépet, vagy eldönteni, hogy melyik lesz az első objektív a kit-ben vásárolt után. Ha eddig nem olvastad a 220volt fotós blogjának ezen bejegyzéseit, akkor azt a fenti linkekre kattintva pótolhatod. Mivel az említett írások elég népszerűek lettek, így adta magát a jelenlegi témám, amely szintén hiánypótló, és amely a tripodokról (háromlábú állványokról) szól - pontosabban a számodra ideális fotóállvány megtalálásáról!

  Szeretném még az elején leszögezni, hogy ez az írás elsősorban azoknak szól, akik életük első állványának megvásárlása előtt állnak, és kicsit elvesztek a számtalan márka, rengeteg típus és az adatlapok táblázatai közt. Ugyanakkor nem kizárt, hogy olyan is talál majd benne érdekességet, aki egy rosszul megválasztott állvány után szeretne váltani, vagy éppen a már meglévő mellé venne egy más kategóriába tartozót.

  Az értékesítő kollegák időről-időre belefutnak az objektíveken található jelölésekkel kapcsolatos kérdésekbe, ami kifejezetten jó, mert aki mer kérdezni, annak birtokába juthatnak olyan információk, amelyeknek köszönhetően magabiztosan tud majd objektívet választani. Ezeknek a jelöléseknek a mibenléte nem csupán a kezdő fotósoknak okoz fejtörést, szóval nem kell szégyenkezned, ha nem tudod mindet.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár