• AKCIÓK
 • FOTÓS OKTATÁS
 • FOTÓS ESZKÖZ BÉRLÉS
 • FOTÓS, VIDEÓS WORKSHOPOK
 • 7% CETELEM KEDVEZMÉNY
 • HÍREK, TESZTEK
 • BEMUTATÓTERMÜNK
 • GY.I.K.
 • KAPCSOLAT
 • Kategóriák
  törlés
  Tesztjeink
  Akciókamera és drón
  Állvány és gimbal
  Audió
  Bang & Olufsen
  Canon
  Fényképezőgép
  Fujifilm
  GoPro
  Legújabb tesztek
  Nikon
  Objektív
  Objektívszűrő
  Olympus
  OM SYSTEM
  Panasonic
  Segítség vásárláshoz
  Sony
  Tamron
  Távcső
  Szűrés törlése

  Nikon Zf teszt – A modern klasszikus

  220volt
  220volt
  2023.12.14 08:34
  Nikon Zf teszt – A modern klasszikus

  A 2023. szeptember 20-án bemutatott Nikon Zf, a Z fc Full-Frame érzékelős változata, amelynek köszönhetően klasszikus Nikon FM2 filmes fényképezőgép végre méltó digitális utódra tett szert.

  A Nikon Zf nem a gyártó első kísérlete a filmes fényképezőgépek stílusának digitális korban történő újjáélesztésére. A Nikon Df 2013-ban jelent meg, de nem azt a hatást produkálta a vásárlók körében, amire számítottak. Majd, 2021-ben a Nikon Z fc-vel folytatták ezt a vonalat, szerencsére a fogadtatás teljesen más volt. Ugyanis a Z fc iránti kereslet messze meghaladta a várakozásokat, ami egyértelműen azt mutatja, hogy komoly igény van a vintage esztétikájú fényképezőgépekre.Igaz, hogy az ergonómia és az építési minőség hagyott némi kívánnivalót maga után. A visszajelzések alapján bizonyossá vált, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik egy Full-Frame érzékelővel ellátott klasszikus stílussal bíró vázra...

   

   

  A Nikon Zf felépítése

  Szilárd és robusztus magnéziumötvözetnek és a sárgaréz tárcsáknak köszönhetően a tervezés és az építés minősége kivételesen jó. A teljes vintage hatás érdekében a fényképezőgépen rengeteg tárcsa és kapcsoló található, a zársebesség, az ISO és az expozíció állításához. A rekeszértéket az elülső tárcsával vezérelhetjük, és a tetején lévő kis kijelzőn jelenik meg az érték, amely szerencsére nagyobb és könnyebben leolvasható, mint a Z fc esetében. Van egy kapcsoló is, amellyel az állóképekről a videóra, a különböző felvételi módokra, valamint a fényképezőgép színesről monokrómra váltására is ad lehetőséget. Az üzemmód beállítása egy csúszókapcsolóval történik, amelyet sikerült néhányszor átütni egy másik üzemmódba, így meg kellett tanulnom ellenőrizni, mielőtt elkezdtem a fényképezést. A Nikon Zf nem teljesen vintage, ugyanis a hátulján egy 2.1 millió pixel felbontású kihajtható és forgatható, érintésérzékeny LCD található. A 3.69 millió pixeles digitális kereső képe gyönyörű, nagy méretű és tiszta, öröm használni.

   

  Egyetlen hátulütője talán az, hogy a dizájn érdekében szinte teljesen lemondtak az ergonómiáról, ugyanis a fényképezőgépnek gyakorlatilag nincs markolata, és anélkül elég nehéznek tűnik a 710 grammos, 144 x 103 x 49 mm-es dimenziókkal bíró váz. A fényképezőgépet a viszonylag könnyű Nikon 40 mm-essel és  a 135mm -es objektívvel használtam, de még akkor sem éreztem azt, hogy biztosan tudom tartani, amikor a fényképezőgép apró markolatába próbáltam kapaszkodni a kisebb obinál. Természetesen a gyártó kínál erre a hiányosságra is megoldást a Nikon SmallRig markolat (Z f) termékkel.

   

  A Nikon Zf csatlakozói és tápellátása

  A retró jellege ellenére minden modern porttal és csatlakozási lehetőséggel fel van vértezve, amivel a modern dizájnnal bíró Z vázak. Például található rajta USB-C port a használat közbeni töltéshez, fejhallgató- és mikrofon bemenet, valamint micro-HDMI. Természetesen a vezeték nélküli csatlakozási lehetőségek is elérhetők. A tápellátásról a már jól ismert 2280mAh-ás EN-EL15c akkumulátor gondoskodik. 

  A Nikon Zf kissé furcsa tulajdonsága, hogy rendelkezik microSD kártya foglalattal is, amely az SD UHS-II foglalat mellett helyezkedik el. Nem tudom, miért nem kapott a fényképezőgép két szabványos SD-kártyahelyet, amikor hasonló méretű fényképezőgépeknél ez nem okoz gondot. A micro SD egyszerűen nem elég gyors számos olyan alkalmazáshoz, amelyre a fényképezőgép használható, mint például a 4K videó vagy a hosszú pufferrel rendelkező gyors sorozatfelvételek...

   

  A Nikon Zf képminősége

  A retro külső ellenére a Nikon Zf a vállalat zászlóshajó modelljeitől, a Nikon Z8-tól és a Z9-től örökölt legújabb fejlesztéseket tartalmazza. Az alapvető jellemzői közé tartozik a 24,5 megapixeles, teljes képkockás érzékelő, amelyet az Expeed 7 processzor hajt, ez javítja az autofókusz teljesítményét, bővíti a fájlformátum-választási lehetőségeket, javítja a kamerán belüli stabilizációt, és kivételes gyenge fényviszonyok között is kivételes képességeket biztosít az akár 64 000-ig kibővített ISO-tartománynak köszönhetően. A processzor jól kezelte a zajt, a kamerazaj jól kontrollált és észrevehetetlen 6400-ig, és 12800 körülig bőven használható. A dinamikatartomány is lenyűgöző, az erősen ellenfényes jelenetek még mindig sok részletet mutatnak az árnyékokban anélkül, hogy a csúcsfényeket teljesen kifújnák.

  A Nikon Zf ugyanazzal a lenyűgöző autofókusz-rendszerrel büszkélkedhet, mint a Z8 és a Z9, amely 273 fókuszponttal rendelkezik. Ez a rendszer ügyesen követi a témákat, beleértve az embereket (arcok, szemek), állatokat, madarakat és járműveket. A Nikon Zf kompatibilis objektívekkel akár 8 fokozatú képstabilizálás elérésére is képes, és pixeleltolásos képalkotást kínál, amely több felvétel kombinálásával még nagyobb felbontású képeket készít. Továbbá, a világon elsőként a Zf bevezeti a Focus Point VR rendszert, amely egy lépéssel tovább viszi a stabilizációt, és a fényképezőgép fókuszpontját használja a testen belüli képstabilizálás fokozására.

   

   Nikon Z f váz, Z 40mm f/2, 1/80, f/2, 40 mm, ISO 100

  A Nikon Zf tesztje során használt objektívek

  A Nikon új, vintage ihletésű fényképezőgépeinek egyik hátránya, hogy viszonylag kevés olyan objektív van a piacon, amelyet ehhez terveztek. Ellentétben az olyan riválisokkal, mint a Fujifilm vagy az Olympus, ahol az összes objektív a klasszikus és a modern dizájn közötti határvonalon mozog, hogy minden testtípushoz illeszkedjen, a Nikon Z objektívek többsége a modern Z rendszerű fényképezőgépekhez illeszkedik stílusban. Jelenleg csak három objektív van, amely kiegészíti a Nikon Zf megjelenését, és bár természetesen az FTZ adapteren keresztül bármelyik Nikon objektív használható a Zf-en.

  A tesztidőszakra egy stílusban illeszkedő, vintage Nikon Z 40mm f/2 (SE) -t kértem a Nikon Magyarországtól, illetve az újdonságnak számító Nikon Z 135mm f/1.8 S Plenát, amire nagyon kíváncsi voltam már.

   

  Nikon Z fc vagy Zf ?

  Mindkét fényképezőgép gyönyörű, de nem kérdés, hogy a Nikon Zf szinte minden tekintetben jobb a technológia terén. A Nikon Z fc egyetlen specifikációs előnye, hogy több RAW-fotót készít egyetlen sorozatban, de egyébként, ha a teljesítményt keresed, akkor a Zf az egyértelmű győztes. A túlmintavételezett 4K 60p videó és a 10 bites kodekek egyértelmű videóelőnyt jelentenek a kistestvér 4K 30p 8 bites értékeivel szemben. És bár a felbontásban csak 3,6 megapixeleskülönbség van, a Zf érzékelőjének full-frame jellege egyértelmű előnyhöz juttatja.

   

  Mindezek mellett a Zf előnyei egy fizikailag nagyobb és nehezebb testbe vannak csomagolva. Ezzel szemben a Z fc egy karcsú, könnyű gép, amely sokkal kompaktabb és mozgékonyabb - bár ez azzal a megkötéssel jár, hogy jelenleg nincsenek DX (APS-C) méretű Z objektívek, így előfordulhat, hogy egy kis testet kap, amely a nagy full-frame objektívek rabja. 

  Mindent egybevetve, ha egy gyönyörű, klasszikus fényképezőgépet szeretnél a lehető legnagyobb telhesítménnyel, a Nikon Zf egy jól specifikált, teljes képkockás fényképezőgép, néhány nagyszerű funkcióval. Ha valami kompaktabbat szeretnél, ami mégis nagyon jó képességű, és ugyanolyan jól néz ki, akkor a Nikon Z fc a tiéd.

    

  A Nikon Zf videós tulajdonságai

  A videósok számára a Nikon Zf sokoldalú videofelvételi lehetőségeket kínál, támogatja a 4K videót különböző képkockap / másodperc sebességgel (60p, 30p, 24p) és a FullHD-t 120p-ig. A videózás szerelmesei értékelni fogják az olyan funkciókat, mint a fókusz-csúcs értékelés, a zebracsíkok, a finom ISO-szabályozás és a továbbfejlesztett videoinformációk kijelzése. A kamera akár 125 percig is képes folyamatos rögzítésre, így hosszabb videoprojektekhez is megfelelő választás lehet. Úgy tűnik, hogy alkalmas lesz bárki számára, aki videós tartalmakat készít a YouTube-ra vagy a közösségi médiára, és a teljesen kihajtható képernyővel a fényképezőgép a vloggerek számára is remek választás. A Zf kompatibilis objektívekkel akár 8 fokozatú képstabilizációval is rendelkezik. Feltűnt azonban, hogy amikor nem egy meghatározott témát követ a rendszer, a magára hagyott fókusz kissé lassan alkalmazkodik a változásokhoz, és néha a fényképezőgép a téma egyértelmű változása ellenére sem fókuszált automatikusan újra. A képernyő gyors megérintése ezt elég könnyen orvosolta.

  A Nikon Zf pozitívumai

  • Lenyűgöző retro design és építési minőség
  • Manuális tárcsák
  • Full-Frame érzékelő
  • Autofókusz a Z9 zászlóshajóból származó intelligens funkciókkal

  A Nikon Zf negatívumai

  • Megfelelő, retró stílusú lencsék hiánya
  • Markolat hiánya (van rá megoldás)

  A Nikon Zf-ről röviden

  A Nikon Zf azonnal megnyeri minden vintage iránt rajongó szívét... A Z fc hiányosságait jelenlegi tesztalanyom orvosolta, sőt még előrelépés is tapasztalható. A felépítés tekintetében előrelépés a masszívabb sárgaréz tárcsák és a robosztusabb megjelenés, amely sokkal inkább hasonlít a Nikon FM2-re, amely inspirálta. A stílusosság azonban az ergonómia hátrányára válik, tekintve, hogy a markolat hiánya miatt kényelmetlen a tartása egy nagyobb objektívvel. Természetesen erre van megoldás. Szerencsére a képminőség a Z6 II érzékelőjének és az Expeed 7 processzor kombinációjának köszönhetően rendkívül lenyűgöző, a gyenge fényviszonyok mellett nyújtott teljesítmény javult, az autofókusz gyorsabb a 4K videó pedig kiváló. A tényleges minőségben a Zf nagyon közel áll egy  Z6 II-höz...

   

  A termékeket a Nikon Magyarország biztosította.

  Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

   


  Tesztképek

  Rendelhető
  Béke tér: Rendelésre
  Kiszállítás: Rendelésre
  386 890 Ft

  A Nikon Z fc tipikus esete annak, amikor az old school stílus találkozik az éppen aktuális csúcstechnikával.

  A nemzetközi sajtóban talán ez a legtöbbet feltett kérdés jelenlegi tesztalanyommal kapcsolatban: „A Nikon Z8 a D850 szellemi utódja vagy egy mini Z9?”

  A Nikon Z 135mm f/1.8 S Plena gyakorlatilag minden szempontból tökéletes és tűéles, így ez az egyik legjobb Z bajonettes objektív jelenleg.

  A Nikon 2018-ban dobta piacra a Z6 és Z7 vázakat, így várható volt, hogy 2020-ban majd megérkezik a második generáció mindkét Full-Frame MILC-ből. Ez így is lett, hiszen novembertől már a 220 voltnál is megvásárolható a Nikon egyik újdonsága, a Z6 II !

   

  A közelmúltban már járt nálam a Nikon Z5 (A linkre kattintva elolvashatod a tesztjét ) , amit az első generációs Z6 alá pozícionált a gyártó. Mivel nagyon tetszett, így kíváncsian vártam, hogy végre kézbe foghassam a japánok friss termékét is.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Az összehasonlításhoz pipáld ki más termék(ek) oldalán is az "Összehasonlítom" négyzetet!
  bezár