Apple iPad Air teszt

A 3.5 évvel ezelőtti első iPad megjelenése óta különösen nem változott a külső megjelenése, ezért elég nagy várakozás előzte meg a mostani, új generációt.

iPad Air kicsomagolásra várva
iPad Air kicsomagolásra várva

A változás olyan mértékű lett, hogy az Apple úgy gondolta, ez a termék nevében is tükröződjön, így született meg az iPad Air név. Ez a névválaszás nekünk is tetszik, mert egyrészt jó beleillik az Apple termékcsaládba, mivel a Macbook Air-nél már bevezette ezt a márkajelzést, ugyanakkor ezzel változtatással jól elkülöníti az előző generációtól.

Külső

A csomagolásban különösebben nincs változás, a termékkép csere mellett az iPad Air név jelent meg a doboz oldalán. A fóliát izgatottan letépve a dobozban az egyből feltűnően kecses iPad Air mellett találhatunk egy hálózati töltőt és egy Lighting - USB kábelt és egy kiskönyv és a szokásos 2 Apple matrica.

iPad Air tartozékok
iPad Air tartozékok

A dobozból kiemelve, bár felkészültünk rá, de a várakozásainkat felülmúlta az iPad Air "légiessége". Egymás mellé rakva az iPad4-et még szembetűnőbbek a méretbeli különbéségek.

balra: iPad 4 Retina | jobbra: az új iPad Air
balra: iPad 4 Retina | jobbra: az új iPad Air

Mint ahogy a fotókon is látszik az új Apple iPad Air nem csak vékonyabb lett (9.3mm helyett 7.9mm lett), de ugyanakkora kijelző mellett a szélessége is jelenősen csökkent, ezzel is hozzájárulva a használat közbeni élményhez.

felül: iPad Air | alul: iPad 4 Retina
felül: iPad Air | alul: iPad 4 Retina

Az új, 17cm-es szélességgel egy nagyobb tenyérben akár már 1 kézzel is kényelmesen kezelhető. A kétoldali méretcsökkenés eredménye képpen a súlya is kevesebb lett, mindössze 469gramm.

iPad 4 Retina kézben iPad Air kézben

Fontos még megjegyezni, hogy az iPad Air megkapta az elismert iPad mini design-ját és ezzel együtt az oldalsó szabályzó gombok fémek lettek és a hangszóró a hátoldalról az iPad aljára került.

felül: iPad Air fém gombok
felül: iPad Air fém gombok

Első bekapcsolás

Minden iPad Air természetesen az új operációs rendeszerrel, az iOS7-el érkezik, ennek megfelelően köszönt minket az első bekapcsoláskor. Gyors és egyszerű aktiválási lépesek után egyből az "Üdvözli az új iPad" felirat köszönt minket. Összehasonlítva az iOS6-os iPad4-el elvégeztük szokásos indulási idő tesztet, de különösebb eltérést ezen a téren.

iPad Air aktiválás iPad Air visszaállítás iPad Air bejelentkezés iPad Air iOS7 üdvözlés

IOS7

Bár az iOS7 indulásakor váltott némi ki negatív visszhangot, de összeségében azzal mindenki egyet ért, hogy rengeteg új funkció került bele és a használata is kényelmesebb lett.

Apple iPad4 iOS6 és iPad Air iOS7 bekapcsolva
Apple iPad4 iOS6 és iPad Air iOS7 bekapcsolva

Az új Apple mobiloperációs rendszer megjelenése óta viszonylag sűrűn jönnek ki a frissítések, így javítva annak kezdeti hibáit és hiányosságait.

Sebesség

A méretbeli csökkenés mellett a másik jelentős újdonság az új Apple A7-es, 64bites processzor, ami megegyezik a legújabb, iPhone 5S-ben találhatóval. Az új, gazdaságosabb processzor tette lehetővé azt, hogy ugyanakkora, 10órás üzemidőhöz kisebb akkumulátor is elegendő (42.5Wh helyett 32.4Wh).

A processzor gazdaságossága mellett jelentős teljesíbénybeli növekedés is történt. A hivatalos adatok és a kipróbált tesztek alapján is kijelenthetjük, hogy processzor kétszer akkora számítási sebességre képes. A lefuttatott 3D benchmarkok közül egyik se tudta megizzasztani a grafikus processzort, gyakorlatilag folyamatos 60fps-el futott a FullHD-s felbontású változat is.

Apple iPad Air 3Dmark eredmény Apple iPad 4 Retina 3DMark eredmény

Az operációs rendszer is tökéletesen összhangban van a hardware-el, minden tökéletesen folyamatosan és gyakorlatilag várakozás nélkül indul, működik.

Kamera

Apple iPad4 és iPad Air hátlapi kamera
Apple iPad4 és iPad Air hátlapi kamera

Hivatalosan a kamera nem módosult, ugyanaz az 5mp-es hátlapi kamera van az iPad Air-ben is. A méretéből adódóan az iPad nem a fotózásra van kitalálva, a pillanatok megörökítésére továbbra is tökéletes, de művészi fotókat továbbra se az Apple táblagépétől várjunk.

Apple iPad Air fotóminőség
Apple iPad Air fotóminőség

Összegzés

Apple iPad Air
Apple iPad Air

Az iPad Air újdonsága nem a számokban rejlik, hanem az első kézhezvételt követő érzésben: az iPad Air használata után az iPad4 egy tégla benyomását kelti. :) Összeségében az iPad Air ötvözi az iPad4 nagy és gyönyörű kijelzőjét és az iPad mini könnyedségét. Aki most akar iPad-et vásárolni az igen nehzéz döntés előtt áll, hiszen a Retina iPad mini és az iPad Air árában már nincs akkor különbség és teljesítményben, használhatóságban és design-ban is közeledtek egymáshoz.

iPad Air vélemények

Cikk dátuma: 2013-11-15
Utolsó módosítás: 2013-12-18 13:30:20 (r19)

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2021 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor