Akár profi is lehetne

Canon RF 16 mm f/2.8 STM teszt

A Canon kedvező árú, ultranagy látószögű és fix gyújtótávolsággal rendelkező objektíve, az RF 16 mm F2.8 STM az EOS R rendszer csúcsával, a Canon EOS R3-mal egyidőben debütált. Elsőre furcsa lehet az időzítés, de jobban belegondolva érthető, hiszen a profiknak szánt váz mellett egy megfizethető, fényerős objektívvel is előrukkoltak!

Azzal a céllal tervezték, hogy a lelkes fotósok és tartalomkészítők számára legyen a palettában egy sokoldalú, minőségi, ugyanakkor kompakt objektív. Az RF 16 mm igyekszik kielégíteni az egyre növekvő igényeket a professzionális felhasználásra is alkalmas, de elsősorban vloggereket megcélzó objektívvel. Emellett viszont tájképek, építészet, asztrofotózás és sok más terület is beutazható vele.

A Canon RF 16 mm f/2.8 STM felépítése

Fizikai méreteit tekintve a RF 16 mm F2.8 STM mindössze 165 grammot nyom, emellé 69.2 mm-es átmérő és 40.1 mm-es hossz társul. Ezek az adatok majdnem megegyeznek korábbi tesztalanyom, az RF 50 mm f/1.8 STM méreteivel, ugyanis a jelenlegi csupán 5 grammal nehezebb és 0.4 mm-rel rövidebb. Sajna, időjárásálló tömítéseket nem kapott...

Mint minden RF objektív, ez is letisztult és elegáns. További hasonlóság az 50 mm-essel, hogy a tubuson egyetlen gyűrű kapott helyet, ennek funkciója az oldalt található kapcsolóval változtatható. A „focus” a manuális élességállítást takarja, míg a „control” opciót választva számos hozzárendelhető funkció közül tudunk választani, melyet a menüben állíthatunk be. Így a gyűrűt használhatjuk többek között rekeszérték választóként, vagy akár expozíció kompenzációs tárcsaként is.

A műszaki tartalmat tekintve 7 rekeszlamella található benne, valamint 9 lencsetag, 7 csoportba rendezve - ezek közül az egyik aszférikus tag, amelynek köszönhetően a közepétől a széléig éles marad a kép. Illetve esetében is alkalmazták a „Super Spectra” névre hallgató bevonatot, amely segít a pontos színegyensúly és a nagy kontraszt elérésben, miközben a fény elnyelésével elnyomja a becsillanást és a szellemképet, így az nem fénylik vissza az objektív külső elemein.

Az élességállításról a léptetőmotoros megoldás gondoskodik, tehát fókuszálás közben mozog a frontlencse. Cserébe viszont gyors, pontos és halk, tehát videózáshoz is tökéletes. Utóbbinak a vloggerek szerintem nagyon örülnek. Alanyunk 13 cm-es minimális fókusztávolsággal és 0.26 szoros maximális nagyítással bír.

A Canon RF 16 mm f/2.8 STM képminősége

Mivel a gyártó palettájában nincs másik ilyen gyújtótávval rendelkező termék DSLR rendszerhez, így nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen is lesz. Kicsit meglepett, hogy mennyire kontrasztos és tűéles, igaz, a sarokélesség nem a legkiemelkedőbb, de ez minden hasonló objektív egyik kérdéses pontja. Főleg nyitott blendénél látszik, hogy kicsit lágyul a kép. Ha minden korrekciót kikapcsolunk a szerkesztőben, akkor a fotóknál érzékelhető hordó és tűpárna torzítás is, viszont a megfelelő opciókat kipipálva ezeknek nyoma sincs. A peremsötétedés szintén megfigyelhető f/2.8-as rekesznél, ez kb. f/8-nál teljesen el is tűnik. A kromatikus aberráció tágabb rekesznyílásnál, a kontrasztos élek mentén szintén megfigyelhető.

Nem árt tudni, hogy nem található benne képstabilizátor, amely ebben a gyújtótávban nem is elengedhetetlen. Na, meg az költségekkel, plusz kompromisszumokkal is jár, és például a méret és a súly rovására mehet. Másrészt az EOS R család gépvázai közül többen már található szenzorstabilizáció. A teszthez használt EOS R-ben ugyan nincs, viszont vlogoknál bátran használható a digitális képstabilizáció.

A Canon RF 16 mm f/2.8 STM videós tulajdonságai

A kimondottan halk és egyenletes léptetőmotoros autofókusz rendszernek köszönhetően a fotósok mellett az operatőrök és vloggerek kedvence is lehet, mivel lenyűgöző képi világgal rendelkezik. Vloggerek számára az f/2.8-as rekesz szintén egy hatalmas aduász, mivel gyengébb fényviszonyok között is remek felvételek készíthetők. Ugyan nem f/1.8, mint az RF 35 mm f/1.8 IS Macro STM vagy az RF 50 mm f/1.8, a látószög viszont jobb...

Ez azért is fontos, mert az EOS R piacra kerülése óta tudjuk, hogy 4K-ban 1.7-szeres kivágást használ, ami miatt nem könnyű ár-érték arányban megfelelő objektívet találni. Szerencsére az új RF 16 mm f/2.8 STM tökéletes megoldásnak bizonyul eme űr betöltésére. Ráadásul a szenzorstabilizálással rendelkező vázakkal még hatékonyabb működésre képes. A látószög miatt az EOS R vázzal és digitális képstabilizálással is meggyőző teljesítményt mutatott. Az sem utolsó szempont, hogy a vázat APS-C módba kapcsolva, az 1.6-os szorzó miatt olyan, mintha egy 25.6 mm-es gyújtótávval bíró, második objektívünk lenne. Ez pedig még több teret ad a vloggereknek!

Az RF 16 mm f/2.8 STM-mel több helyszínen is készítettem snitteket, amelyek képminősége és színvilága nagyon megtetszett.

A Canon RF 16 mm f/2.8 STM pozitívumai:

  • Kifogástalan AF
  • f/2.8-as blende
  • 0.13 méteres minimális fókusztávolság
  • 0.26x maximális nagyítás
  • Kompakt méret
  • Megfizethető ár

A Canon RF 16 mm f/2.8 STM negatívumai:

  • Képstabilizátor hiánya
  • Nem időjárásálló

Röviden a Canon RF 16 mm f/2.8 STM-ről

A Canon RF 16 mm f/2.8 STM - akárcsak a korábban bemutatott RF 35 mm f/1.8 Macro IS STM, az RF 50 mm f/1.8 STM és az RF 85 mm f/2 Macro IS STM - egy megfizethető árú , ugyanakkor remek rajzolattal és felépítéssel bíró objektív. Jelenleg az RF sorozat második legkedvezőbb ár érték arányú objektíve, az 50 mm-es bázismodell után. Tulajdonságai és képi minősége miatt ez egy szerethető és a kreativitásnak teret adó termék, amely fotózásra és vlogok készítésre egyaránt bátran ajánlható.

Tesztképek

váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/3200
rekesz: f/2.8
ISO: 100
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/160
rekesz: f/2.8
ISO: 100
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/4000
rekesz: f/2.8
ISO: 100
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/60
rekesz: f/5.6
ISO: 100
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/15
rekesz: f/2.8
ISO: 1600
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/20
rekesz: f/2.8
ISO: 100
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/15
rekesz: f/8
ISO: 200
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/40
rekesz: f/4
ISO: 3200
fókusztávolság: 16 mm
váz: Canon EOS R
objektív: Canon RF 16 mm f/2.8 STM
záridő: 1/320
rekesz: f/2.8
ISO: 100
fókusztávolság: 16 mm

Ha tetszett ez a teszt, akkor ezek is érdekesek lehetnek számodra:

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

Az eszközökért köszönet a Canon Magyarországnak!

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a komment mezőbe.

Tesztelt Termék:

Canon RF 16mm f/2.8 STM

  • 165 gramm
  • Nincs beépített képstabilizátor
129 890 Ft
Raktáron

Ajánlott kiegészítők:Akár profi is lehetne - Canon RF 16 mm f/2.8 STM vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor