Canon EOS M10 teszt

A legkisebb Canon MILC

Bár csak egyetlen centivel, de keskenyebb az eddigi legkisebb DSLR-nél is a Canon tavaly október végén megjelent tükörnélküli, cserélhető objektíves (MILC) gépe, az M10. Mélységben és magasságban persze még nagyobb a különbség. A gép egyértelműen a kompakt kamerák méretkategóriájában indul, amit a magába csukódó 15-45mm-es kitlencséje csak megerősít, viszont a gyártó jól bevált APS-C szenzorát, egy 18 megapixeles CMOS lapkát kapta.

A megegyező szenzorméret és felbontás miatt - meg mert amúgy is kéznél van -, egy Canon 600D-t választottam összehasonlításképp, hogy megnézzük hova fejlődött 4 és fél év(!) alatt (bizony, február 7-én jelent meg öt éve a 600D) a minőségbeli teljesítmény.

A hátsó kezelőgombok és a felhajtható LCD egy kicsit sonys érzetet keltett nekem elsőre, határozottan más, mint a számomra jól ismert, szintén érintős-, de nem mozgatható képernyős Canon EOS-M. Zárhangja kifejezetten hangos, erős az M-hez képest.

a kihajtható kijelző

a kihajtható kijelző

A jobb kéz mutatóujjnál lévő, markolatfogás helyett odatett műanyag ujjtámasz teljesen eltűnt, ezzel nekem kicsit kézből kicsúszósabb lett az egész. Kapott egy oldalsó, "okosgomb"-ot a gép, ami valamiféle gyorsmegosztást szolgálhat, majd kiderül.

A videó-foto-fullautofoto üzemmódváltó tárcsácska és az exponálógomb viszont szétvált. Az Canon EOS M10-nél eléggé aprócskára sikeredett, süllyesztett ki-bekapcsológomb helyett került be a hármas választó, aminek a közepébe került be a ki-bekapcsológomb. Utóbbi határozottabb visszajelzésű, minőségibb, mint az M power gombja. Az expógomb köré viszont egy tárcsa került, amivel - számomra - kényelmesebben és gyorsabban állíthatóak az értékek, mint az M-nél, ahol le kellett nyúlni az LCD mellé, hogy elérjük az apró süllyesztett tárcsát (az érintőképernyős állítgatás sokkal körülményesebb, azt most nem veszem ide). Az M10 tárcsája ujjbeggyel könnyen állítható.

A vakupapucs sajnos lekerült a gépről, viszont kapott beépített vakut, ami elég apró, de legalább mindig kéznél lesz. Az ellépés a külső vaku vezérlésének lehetőségétől a funkcióbeli távolodást is jelzi a DSLR-gépektől a kompaktok felé, de a gyártó egyik bevallott célja is az volt inkább, hogy egy hordozható másodgépet adjon a DSLR tulajok kezébe. A funkcióbeli szétválás persze annak is köszönhető, hogy az M után lett egy M3 is az M10 mellett, amelyik vakupapuccsal, program- és expótárcsával is rendelkezik és még az Canon M10-nél egy határozottan nagyobb markolatféleséget is kapott. Viszont most az M10-el foglalkozunk, ami inkább a kompakt másodgépnek felel meg, szerencsére barátibb áron.

Csatlakozók

Némileg lecsupaszított lehetőségekkel indul a Canon M10, dehát az apró gépháznak ára van; az SD-kártya nyíláson kívül csak egy mini-HDMI és egy mini-USB kapott helyet, vagyis se mikrofon-, se fejhallgató bemenetünk nincs. De előny, hogy a kártyát nem alul, az akku mellett kell betenni, így állványon is hozzáférhetők az oldalsó műanyag fedő kinyitásával. Az USB és HDMI csatiknak külön fedele van, így nem muszáj feleslegesen azt is koszolni. A csatlakozó felőli oldalon van még a vakukipattintó kapcsoló is.

Kijelző, vezérlés

Ahogyan a MILC-eknél már megszokhattuk, nincs semmilyen kereső a hátlapi LCD-kijelzőn kívül, ami viszont egy szép, 1 megapixeles, 3-hüvelykes, érintőképernyős darab. A használat során nagyon kezesnek tűnt, még az apróbb felületekre is pontosan oda tudtam bökni - azzal a kézzel, ami a fotókon is látható.

Viszont nagyon jó, hogy kezelhető gombbal és tárcsával is az M10. Amikor fotóztam vele a csípős szelek nagyon kellemetlenné tették a meztelen kezes kijelzőböködést, viszont kesztyűvel meg tudtam oldani a gombok nyomkodását is, bár utóbbiak annyira aprók, hogy inkább csak vékony vagy ujjatlan (azzal mondjuk böködni is lehet) kesztyűt vegyünk fel, mert vastagban félreütünk.

Ami nagyon hiányzott az a gyors váltási lehetőség AF/MF között. Az optikán sincs ilyen kapcsoló, mint a nagyobbakon, úgyhogy azt is ki kell lőnünk, a gépen viszont az élőkép-menüben erre nincs lehetőség. Pedig egy sor dologra van, az expónk minden paraméterét tudjuk egyébként gyorsan is állítani, bár a tárcsa - ami az exponálógomb köré került nagyon pici, de meg lehet szokni - csak azt a funkciót kezeli, amit éppen aktivizáltunk érintéssel vagy odakurzorozással.

AF+MF lehetőség legalább volt, az annyit tesz, hogy az autómata állításán még tudunk utánkorrigálni, de az ehhez viszonylag fontos peaking csak MF módban jelenik meg. Átnézeti kereső és peaking nélkül pedig nem hiszem hogy meg tudjuk mondani egy tágabb képkivágású portrénál, hogy most éles-e az alany szeme vagy sem, a Peaking viszont jó (piros színű), azt ilyen esetben érdemes használni.

Peaking

Menü

A menü felépítése természetesen a megszokott, frissített DSLR-menü, én a 7D Mark II-nél találkoztam ezzel először, alapjaiban nem változott 5 év alatt, de a kijelzett adatok pl. máshová kerültek. A 7D Mark II-nél persze kiválaszthatjuk, hogy miket jelezzen ki az adatkijelző képernyő, itt ugyan nem, de ugyanaz a táblázatos elrendezés fogad, mint a drágább típusban.

Képminőség

Video

Bár a szenzor ugyanakkora felbontású mindkét gép esetében, jól látszik pl. a zajkezelésben, hogy mennyire számít az új Digic processszor. A videók készítésekor a nap már erősen lebukóban volt, úgyhogy láthatóan sötétedett képről képre, viszont azt jól megfigyelhetjük, hogy a 600D képén színes, pirosos egyenzaj látható, főleg a sötét tartományban, amit az M10-nél nagyon szépen kikorrigáltak. Az Canon M10-es szemcséi nem színesek és analógabb hatást keltenek, így kellemesebbek is a szemnek. Ráadásul ezt a teljesítmény a Canon 600D-hez képest nagyjából feleakkora adatsebességen valósítja meg (46 Mbit kontra 24 Mbit). Bár a Nikon és a Sony már 2014-ben elérték ezt a szintet, a Canonos világ alsó kategóriájában ez még sokáig váratott magára.

videós kontúrélesség 0-5-ig + Élethű alap beállítás

A következő, tégleépületet ábrázoló mintakivágatokon egy alacsony-kontrasztú és egy normál (Auto) profil képét hasonlítottam össze. Bár a feketékben megjön némi részlet, ez nem az a kategória, ami utómunkázásra igazán alkalmas lenne, inkább csak "ízlésesen csökkenthetők" az Auto mód harsány kontrasztja és színei.

JPG

A jpg-nél már nem mondható el ez az egyértelmű előny. A JPG-eket Faithful módban néztem meg, az M10-éiben bár mintha több volna a részlet, szerintem inkább csak a jelprocesszálás próbálja az éleket kihozni, a 600D JPG-e kiegyensúlyozottabbak ebben a beállításban, a zaj szépen el van dolgozva. Az Canon M10 képe viszont kicsivel kontrasztosabb, bár időben hamarabb készültek a képek, és már erősen ment le a Nap, mégis úgy tűnt. Érdekes, hogy a (Fine beállítással) mérete átlagosan 6-7 MB, de zajtól és képrészlettől függően akár 12 MB-ig is felmehet (lsd. ISO6400-as kép lent, a Mintagalériában).

JPG eredetik M10 5,95MB, 600D 5,12MB

RAW

Az első, egyébként éjszaka lőtt teszt sajnos nem azonos expóval készült, ISO 800-nál pl. 2/3-ad FÉ-el alá lőttem a 600D-vel az M10-nek, viszont ha ezt megpróbálom figyelmen kívül hagyni és csak a textúrázást és a zajt figyelem, gyakorlatilag megegyezik egymással a kettő. Egy nagyon picit talán szebbek a kontúrok az M10-nél, vagyis inkább élesebb, ugyanazon a sharpness értéken. Bár az Canon M10 CR2-őit DNG konverzió után tudtam csak vizsgálni, valószínűleg ez nem változtat azon, hogy lágyabban hagyta a feketéket, mint a Canon 600D, illetve jobban korrigálta a Fehéreket is a fehér felé, míg a 600D jobban hagyta a meleg árnyalatban a képet.

RAW-ból kivett 1:1-es nagyítások (600D: Tamron 17-50/2.8, M10: 15-45/3.5-6.3)

De azért lett kép, amin nagyon szoros lett a verseny (a fentebbi jpg-példa raw-ja), ilyen pl. a lemenő nap által megvilágított épület, melyre egyformán sárgásra állt mindkét gép, de azért láthatjuk, hogy az árnyékok az M10-nél tisztábbak, a 600D-nél inkább zöldesebbek, de az égbolt-tető képrészleten is megfigyelhető ez a zöld különbség. Bár a két RAW (CR2) szinte ugyanakkora méretű, látszik a homogénebb részeken, hogy jobb az M10 tömörítése a 600D-nél, kevésbé keni el a szemcséket.

RAW-ból kivett 1:1-es nagyítások

Sajnos nem tudtam Canon EF 50mm-es obival összehasonlítani őket, mert M-es bajonettre nincs is ilyen, csak adapterrel lehetne rátenni. Bejátszhatott az élesebb objektív rajzolat is az eredménybe sajnos, a 600D-n ugyanis egy Tamrom 17-50/2.8 volt, míg az M10-en a szokásos 15-45/3.5-6.3 kit. Az épületképnél ez utóbbi f/8-on, míg a Tamron f/5-ön állt. Az 1 FÉ különbség miatt lett az M10 ISO200-as, míg a 600D itt ISO100. Hiába, nem biztos, hogy az automatikus módban a legokosabb dolog képeket összehasonlítani, de mégis csak ez a valós körülmények tesztje, úgyhogy megtettük.

RAW-ból kivett 1:1-es nagyítások (600D: Tamron 17-50/2.8, M10: 15-45/3.5-6.3)

A Napba fotózott képen is az Canon M10-esnél vehetőbbek ki jobban a részletek, már egy rekesszel ez is a 600D felett exponált (ISO100 vs. ISO200), de jobb oldali, árnyékban lévő épületrész kevésbé burkolódzik vörös fányolba, mint az M10 esetén. Ez a két dolog viszont már inkább az obitól függ, ez (és a fenti árnyékos épületfotó) alapján úgy tűnik, hogy a 15-45-ös egészen tisztességes kitobjektív. Ezen felül lehet, hogy az Canon M10-es fénymérését kevésbé zavarta meg az objektívbe verő Nap, mint a Canon 600D-t és jobban hagyta az árnyékos részeket is érvényesülni. Ami biztos, hogy a 15-45 jobban bírja a szembefényeket.

Az irodában készült, felbontást összehasonlító ábrán az M10 egyértelmű felbontásbeli előnye látható. Ugyanakkor sajnos nem zárhatók ki az eltérő optikák miatt tapasztalt előny sem, viszont ennél az ábrafotónál látható, hogy 400-on még aránylag mindkettő gép egyforma éles, felfelé az ISO skálán pedig jobban kezd életlenedni a 600D. Pl. az ISO 1600-as képeken az apró számok kontúrjai a 600D-nél már elkezdtek beleolvadni a zajba, az M10-nél még egészen egyben vannak. De általában is erősebben csökken a vonalélesség az ISO emelésével a 600D-nél.

A fókusz a 600D-s ISO100-as mintáján nem volt megfelelő, így az ISO100 kimaradt ebből a tesztből.

Minőségben tehát tényleg többet hozott ki egy nagyon hasonló (ha nem ugyanolyan) szenzorból az M10, mint a 600D, az más kérdés, hogy ez a különbség öt év alatt mennyire elegendő fejlődés. Talán, ha azzal együtt gondolunk erre, hogy az alapoptika és a gépház mennyivel kisebb lett, már számottevő, de ha a versenytársakat is megvizsgáljuk, van még hova fejlődni.

Egyéb szolgáltatások

Egy régebben, még az ebayről vásárolt memóriakártyával teszteltem a gépet. Ezt szoktam egyébként használni, mert gyors, de nem volt drága. Viszont elképzelhető némi bizonytalanság a működésében, minthogy ez most be is jött az M10-nél például. Az összehasonlításra használt Canon 600D-ben nem volt vele gond. Az M10 kártyahiba jelzése után lőttem egy képet a 600D-vel is ugyanerre a kártyára és "megoldódott" a dolog, ismét elfogadta az M10 is a kártyát.

Képek átmásolása telefonra

A beépített wifi-modullal és a Canon alkalmazással a megszokott módon tudjuk vezérelni a gépet és a telefonra tudjuk másolni az elkészült fotókat. Ebben a programban kétféle lehetőség közül választhattam, újraméretezés vagy eredeti méret között. Ez annyit jelentett, hogy a jpg-ben lőtt képeket előbbi esetben 1536 pixel magasra méretezi, utóbbi esetben meghagyja az eredeti 3436 pixeles képmagasságot. Ha raw-ban fotózunk, viszont csak az előbbi lehetőségünk marad (egy 1536 pixel magas jpg-másolat kerül a rawból a telefonra), ami nem sok utómunkázásra ad lehetőséget, de legalább át lett konvertálva, instant használatra, gyors elküldésre elegendő lehet ez is.

Csatlakoztathatjuk router-es WiFi hálózathoz, de csinál saját WiFi hotspotot is ha nincs a közelünkben ilyen. A kapcsolatot a (ha az LCD-t nézzük) jobb oldalán található telefon ikon gombbal kapcsolhatjuk be. Akadásmentesen felállt a hálózat, nem dobott le közben. Saját hálózattal 11 mp alatt másolt át 7 db, 1536 pixelre méretezett képet a telefonra, ezzel már szerintem egész gyorsan megosztáskész lehet a képünk.

fotózás a géppel, telefonon keresztül
 • Az élőképet az Canon M10 hotspotján keresztül próbáltam, időnként, pl. zoomoláskor vagy erősebb mozgatáskor, 1-2 mp-re megszakadt a vétel, de egyébként jó volt.
 • A fókuszt sehogy sem tudtam állítani, viszont élesek lettek a képek, annak ellenére, hogy az állapotkijelzés szerint manual focus volt beállítva.
 • Ha kikapcsoljuk a telefonon a kamera csatlakozást, az M10 leáll és kikapcsol magától.

Az alkalmazás sajnos még mindig bizonytalan. Harmadik használatkor már nem tudott távvezérlő módban fotózni (capture failed), ami újraindítás után sem javult meg, háromszor próbálkoztam. A képeket viszont be lehetett telefonra olvastatni, azzal egyszer sem volt gond. Videofelvételt egyáltalán nem indított távelérésből egyik alkalommal sem. A liveview viszont gyors volt, csak néha szaggatott be. Vagyis szerencsére a legfontosabb, a telefonra áttöltés funkciója az nagyon jól működött, így, ha mondjuk alacsonyabb kontraszttal, laposabban fotózunk egy JPG-et, egy jól szerkeszthető képet tudunk telefonra áttölteni, amit szépen be tudunk filterezni, "megosztásra készre" állítani.

Akku

A tartozék akku, az LP-E12, nemcsak az EOS-M gépekkel, de a bevezetésben említett apró DSLR-el, a 100D-vel is kompatibilis. A töltője is pont olyan - nyílván -, vagyis pótakku vásárlásával elkerülhetjük a véletlen-lemerüléseket, nem a gépet kell közvetlenül tölteni kábellel. Kétszer töltöttem a teszt alatt, egyszer mikor megkaptam, aztán még egyszer, átlagos használattal, ha nem csak videózunk vele, kibír egy napot egy reggeli töltéssel. Mondjuk, ha éjszaka is használnám, akkor már vinnék egy másik akksit is.

Összegzés

Ha a méreteit nézzük, én elfogadom az eddigi modellekhez képest megtett fejlődést, viszont képminőségben vagy gyorsaságban nem igazán hozott semmi újat. A vezérlés hiánya miatt olyan - egyébként kicsi kamerákat igénylő - területeken nem tudjuk használni, mint a drónozás például. Viszont egy APS-C-s géphez képest mondjuk nem drága, de egy kompakthoz képest igen. Épp valamivel a klasszikus Canon belépő, az 1200D fölé lőtték be az árát - illetve most kb. egy húszassal drágább -, ami viszont arányban áll a teljesítményével. Ha valaki szeretne egy igazán minőségi kompaktot, ezzel abszolút nem nyúl mellé. A kitlencséje is jó, bár drágább is, mint a Canon EF-S 18-55-ös, de jobb is tényleg. Bár vannak a Sonynak és a Nikonnak is nem sokkal drágábban, nagyobb felbontású APS-C gépei, azt nem lehet elvitatni, hogy (a Canon 600-650D-hez képest) sokat kihoztak ebből a klasszikus szenzorból, de ebben már szerintem tényleg nincs több.

Tetszett:

 • kompakt fényképező méretű APS-C gép
 • a kitlencsét is sikerült kicsinyíteni
 • javított videó enkóder, szebb zajszemcsék, alig van színzaj, inkább csak fekete-fehér szemcsék, mindezt 24 Mbit/s-en
 • érzékeny, pontosan nyomható érintőképernyő
 • mérete és kis gombjai ellenére intuitív, kézreálló kezelés
 • belefért egy beépített vaku is
 • nem akadozó, stabilnak mondható wifi-kapcsolat és átmásolási lehetőség, CR2-ből is átmásolhatunk megosztható JPG-képet a telefonra.

Nem tetszett:

 • nincs gyorsmenüs, vagy közvetlen gombos AF/MF váltás, mondjuk egy-két beállítható funkciógomb elfért volna
 • nincs rajta vakuvezérlés és mikrofonbemenet sem (fotó-, illetve videószempontból hiányos)

Mintaképek galéria

Az ACR sor képeit CR2-ből Adobe Raw Converterrel konvertáltam DNG-be, majd Lightroom-mal, 11-es élesítéssel, 25/50/50-es színzajszűréssel, 90%-os tömörítéssel JPG-be. Némi fehér és expókorrekciót is alkalmaztam, de egészen minimális mértékben. 9.4-es Camera Raw-t használtam, az tudta konvertálni, de érdekes, hogy a Lightroom nem ette meg a CR2-jét, miatta kellett a DNG. A JPG sor az meg a gépből kijött érintetlen JPG.Canon EOS M10 vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor