ConCorde Android Mini PC 201 (MK808) teszt

HD Media player, androidos mini PC TV, google TV player...


Elsősorban ez a teszt a ConCorde Android Mini PC 201-es (MK808) készülékről szól, de felhasználhatóság tárháza miatt, kiegészítőkről is szó fog esni. Sokat gondolkodtam, hogy milyen kategóriába soroljam ezt a kis MK808 androidos készüléket, de nem jutottam dűlőre. A Google Android operációs rendszere miatt, annyi területet lefedhet, hogy képtelenség bármilyen kategóriába besorolni.

Csomagolás, és tartozékok

Mint írtam a bevezetésben, az MK808 android tv tesztelésekor segítségemre voltak kiegészítők is, ezért ezeket is bemutatnám. A készülék dobozolása nekem szokatlan volt, mert ezt a fajta dobozolást, kiegészítőknél szokták alkalmazni. Szállításnál nem éppen védi jól a készüléket, szerencsénkre azonban nem egy törékeny eszközről esik szó. A másik két kiegészítő egy ConCorde Multimedia Mouse, és egy Logitech C170 WEB-kamera, melyekről még lesz szó.

A készülékhez kapunk még:

Külső és megjelenés

ConCorde Android Mini PC 201 külső borítása gumírozott hatást kelt, az illesztése és az anyaghasználata megfelelő. Igaz ez nem mérvadó, hiszen a TV háta mögött megbújó, kis dobozkáról beszélünk. Elöl és hátul egy-egy szellőzőt találunk, továbbá hátul találjuk a működést jelző kék LED-et, és a rejtett reset gombot.

A készülék jobb oldalán helyezkedik el a mini HDMI csatlakozó, alul egy micro-SD kártya foglalt, bal oldalon egy mini-USB aljzat a tápcsatlakozónak és egy USB aljzat, a készülék tetején pedig egy mini-USB aljzat helyezkedik el, ami host és OTG funkciót képes ellátni. Itt csatlakoztathatjuk össze egy PC-vel.

Tudás, és hardver

A ConCorde Android Mini PC 201 szívét egy RockChip RK 3066 duplamagos, 1600Mhz-en is ketyegő processzor képzi, ami mellet egy MALI400 GPU dolgozik a grafikai megjelenítésért. Memóriákban nem szenved hiányt, hiszen az 1GB DDR3 RAM, és az integrált 8GB tárhely mellé, még egy micro-SD/HC foglalatot is kapunk, amit 32GB-al is bővíthetünk. A készülékben egy antennát helyeztek el, ami egy 802.11 b/g/n WIFI. A lista nem nagy, de nincs is szükség másra. Amennyiben valakinek megindítaná a fantáziáját ez a kis kütyü, USB host funkciójának köszönhetően, csatlakoztathatunk hozzá különböző eszközöket.

Azért nincs minden aranyból! Utána kell olvassunk, hogy milyen eszközöket támogat a készülék. Az sem hátrány, ha figyelünk az áramfelvételre, hiszen a felsorolt eszközök jó részének az energia fogyasztása nagyobb mint magának a készüléknek. Ezeknek külön áramforrást kell biztosítanunk.

Szoftverek, felhasználói felület

Miután összeszereltük a készüléket a tartozékokkal, és csatlakoztattuk a hálózati töltést, bekapcsol a készülék. Tanácsos elsőre egy egeret rácsatlakoztatni, hogy kényelmesen beállíthassuk amire nekünk szükségünk van.

A készülék kezdő (home) felülete emlékeztet a tabletek felületére, hiszen az is. Programokat és a modulokat (widgeteket) nem részletezném, androidról lévén szó, azt töltünk rá a google play alkalmazásboltból amit szeretnénk. Természetesen amire szükségünk lehet, azokat mind megtaláljuk előtelepítve.

A készüléken Google Android 4.1 jelly bean operációs rendszer van, így a beállítások és a kezelés nem csak egyszerűbb - átláthatóbb, de a működése gyorsabb is.


Kiegészítők és használatuk

A ConCorde illetve a partnerei (nálunk is) kínálatában kétféle zsinór nélküli eszköz található ehhez a készülékhez, a touchpad-os Android Smart Keyboard , és a képen látható giroszkópos air mouse. Nekem azért erre esett a választásom, mert a lövöldözős, kaszabolós játékokat kedvelem (fruit ninja), ezért kíváncsi voltam, hogy mennyire jól kezelhető ez az irányítás rendszer ezekhez a játékokhoz. Ha valaki az autós és sport játékokat kedveli, inkább a touchpad-os változatot válassza. Mindkét esetben megfelelően érzékeny és kezelhető kiegészítőt kap, aminek a gombjai stabil gumi gombok.

Multimédia, Internet, játékok, és teljesítmény

Kipróbáltam sok típusú és kódolású filmet, mindegyikkel elboldogult akadás mentesen. Sajnos true HD hanggal ellátott filmet nem tudtam kipróbálni, azzal már nem biztos, hogy elboldogult volna. Én nem a gyári beépített lejátszójával próbáltam, hanem mindenki által kedvelt MX playerrel. Sajnálatos módon az én általam favorizált Dice player nem indult el a készüléken, pedig az az a lejátszó ami nekem első számú. Az általam tesztelt videóanyagok mindegyikét képes lejátszani, a másik 30 lejátszó programmal szemben amiket kipróbáltam. Abban a tesztben az MX player is elesett, és csak a 2. helyre került. Figyelnünk érdemes arra, hogy az általunk választott lejátszó program támogassa a készülékünket. A hardveres lejátszás fontos, hogy a nagyobb kódolású filmeket is akadás mentesen tudja lejátszani.
Képek nézegetésére a QickPic alkalmazást választottam, mert jól kezeli a mappákat, és jól testre-szabható.

A Google Play alkalmazásboltról nem érdemes írnom, aki esetleg nem ismeri, onnan lehet letölteni ingyenes, vagy fizetős alkalmazásokat. A beépített böngésző a Google Chrome. Nem szükséges másikat letölteni, mivel kitűnően kezeli flasht, javat, megfelelően gyors, és jól kezelhető.

A beépített alkalmazások között megtaláljuk a GoogleTalk, és a Skype alkalmazásokat is. Amennyiben szeretnénk társalogni, csevegni az interneten keresztül rokonokkal, barátokkal, a legjobb választás. Már csak azért is, mert a Microsoft Skype alkalmazásba, bejelentkezhetünk MSN felhasználóként is, és alkalmas videó beszélgetésre is. Erre egy Logitec C170-es WEBkamerát használtam, de ha helyes az információ, a C210-es WEBkamera is kompatibilis a készülékkel.

Köszönhető az erős processzornak, valamint a MALI400 GPU-nak, az általam tesztelt játékok, szaggatás mentesen futottak. A közkedvelt Qadrant benchmarkkal nem tudtam tesztelni, mert a program ugyan elindult, és a teszt végbe is megy, látható a grafikon, csak a számok kiírása hiányzik. Így ebben mért eredményt nem tudok közzé tenni, de az AnTuTu benchmark eredményét igen. Az AnTuTu benchmarkban 9822 pontot ért el. Csak érdekesség képpen, a Samsung Galaxy S3 tesztben is olvasható 9474 pontszámához képest, ez igen jó eredmény!

Összegzés

Nekem a masina nagyon tetszett (be is szereztem magamnak), nagyon jó kezdeményezésnek tartom. A felhasználhatóság területén csak a képzeletünk szabhat határt! Használhatjuk média lejátszónak, irodai gépnek, Skype telefonnak kapcsolattartásra, TV-játéknak, járműveknél beépített navigációnak és média központnak, flotta-követésre és üzemanyag nyilvántartásra, fekete-doboznak (balesetek rögzítésére), otthonunk vagy a munkahely megfigyelésére IP kameraként, gépek vezérlésére és diagnosztizálására ...stb. Mielőtt bárkinek megtetszik, és nekem is kell egy jelzővel illetné, alapos körüljárást igényel, és felkészülést a használatra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez csak egy eszköz. Mit is értek ez alatt? Bármire szeretnénk használni, szinte biztos, hogy kellenek hozzá kiegészítők, programok. Én média lejátszóként szeretném használni, mert elegem lett, hogy két média-lejátszóm is nem játsza le a ma már alapnak számító divix-xvid-el tömörített filmek elenyésző részét. Nekem ezt hivatott kiküszöbölni ez a készülék. Az .iso formátumon kívül, szinte nincs olyan amit ne játszana le, de természetesen az .iso formátum is megnyitható egy kis script segítségével. Vannak hiányosságok még kezelés terén is, de ezeket pótolni tudom.

Pozitívumok

Negatívumok

Jó tudni…

A ConCorde Android Mini PC 201-es (MK808) alapból rootolt. Ez azt jelenti, hogy "rendszergazda" jogosultsággal is rendelkezünk. Tehát aki nem jártas az android operációs rendszerben, ne tegyen fel olyan fájl-nézegetőt (explorert), amivel kárt okozhat a készülékben. Amennyiben még is megtörtént a baj, nem indul el a készülék, nem kell elkeseredni. Magunk helyrehozhatjuk a hibát egy frissítéssel. Sajnos minden beállításaink és letöltött alkalmazásaink odavesznek majd, de legalább működni fog a készülék. Érdemes elsőre megfrissíteni az eszközt, mert egy MK808-as felhasználó (BOB), csinált egy remek operációs rendszert (Custom ROM-ot) hozzá.

Finless firmware erre. Figyeljünk oda, hogy a nekünk megfelelő firmwaret töltsük le.

Kiszedte a felesleges és használhatatlan alkalmazásokat, optimalizált, és a tálcára rakott fontos opciókat. Érdemes még megemlíteni az Androidos okos-telefonnal való irányítást is, mivel Bob működőképessé tette azt is. A csomagban található RKRemoteControl.apk fájlt kell feltelepítenünk a telefonunkra, és irányíthatjuk vele a készüléket. A képeken szereplő alkalmazások nagy része már saját válogatás, tehát ezek nincsenek benne a csomagban, de letölthetők a Google Play szoftver áruházból.
Én a Google letölthető szoftvereit is kitöröltem a készülékből (Gmail, Gtalk), nehogy "rossz kezekbe" landoljon olyan levél, üzenet, amit nekem szántak, és nem másnak :-D.

Init.d:
A Finless ROM esetében, alkalmunk van automatikus indításra. Ez abban az esetben jöhet jól, ha eszközt, parancsot, vagy programot szeretnénk indítani automatikusan. Mivel én média-lejátszóként használom, ezért a két ext4-es partícióval ellátott média táramat automatikusan csatoltatom fel a következőképpen:

Mount file letöltése (Jobb klikk, "mentés másként") (139kb)

Töltsük le ezt a fájlt, és notepaddal bele lehet tekinteni, hogy épül fel. Ezt a fájlt be kell másolni root explorer segítségével a következő helyre: system/etc/init.d mappába. Hozzunk létre a beépített memórián (sdcard) egy sda1 és egy sdb1 mappát, majd indítsuk újra a készüléket. Ezt csak akkor kell megcsinálnunk, ha valaki ext3 vagy ext4 partíciót használ a merevlemezein, egyéb esetben szükségtelen a mount fájl használata!

ConCorde Android Mini PC 201 vélemények

Cikk dátuma: 2013-02-18
Utolsó módosítás: 2014-02-22 13:36:17 (r30)

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor