A stabilitás magabiztossá tesz -

DJI Ronin-S Essentials kit teszt

A DJI 2018-ban jelentette be a Ronin-S videós stabilizátort, amely rögtön felkapott téma lett.

Piacra kerüléskor a Ronin-S kiváló ár-érték aránnyal rendelkezett, amellett, hogy nem igényelt komolyabb szaktudást. Így remek belépőként szolgált azoknak, akik kinőtték az Osmo, mobiltelefon kombót és valami igényesebbet, komolyabbat akartak alkotni. Sőt, profi esküvői és céges videósok is használják a mai napig. Egy igényes operatőr kelléktárában éppúgy megtalálhatónak kell lennie egy gimbalnak, mint egy drónnak...

A DJI első, egykezes stabilizátorának akkora sikere lett, hogy a gyártó piacra dobta kistestvérét, a Ronin-S Essentials kit -et, ami jóval kedvezőbb árral bír, így még inkább elérhető, akár az amatőrök számára is. A Standard csomaghoz képest ez a kit nem tartalmazza többek között a fókusz tárcsát, a vezérlőkábeleket, a hálózati adaptert, illetve az aljára tekerhető tripod műanyagból készült, nem fémből. Az említett kiegészítők természetesen külön-külön is megvásárolhatók, így a felhasználás területének megfelelően, saját magunknak is össze tudjuk állítani, hogy mire van igazán szükségünk.

A DJI Ronin-S kialakítása

A DJI Ronin-S viszonylag nehéz, ugyanis maga a gimbal kb. 1,5 kg-ot nyom, a markolattal együtt pedig 1,86 kg. Ebből kifolyólag egy stabil eszköz, viszont a forgatási nap végére elfárad az ember keze. Maximális terhelhetősége 3,6 kg, viszont hasonlóan az állványokhoz, itt sem érdemes kimaxolni a keretet. Személy szerint én legfeljebb egy 2,5 kg-os felszereléssel használnám, a stabil és biztonságos működés érdekében. A piacon jelen lévő DSLR vagy MILC gépek döntő többsége ez alatt van egy videózásra alkalmas objektívvel.

Szóval a technika rohamos fejlődésének köszönhetően bőven bele lehet férni ebbe a keretbe. A 2400 mAh lítium polimer akkumulátornak köszönhetően az eszköz 12 órás üzemidővel bír, ami nagy teret enged az alkotó kreativitásának.

A gimbal kialakítása egyébként átgondolt és igényes, az ergonómiára nagy hangsúlyt fektettek. Több óra használat után sem kellemetlen a fogása, az kifejezetten tetszett, hogy a joystick karocskájának tetejét érdesre hagyták, (olyan, mintha tüskés lenne) annak érdekében, hogy még véletlenül se csússzon le az ujj róla. Továbbá figyeltek arra is, hogy egyetlen motor se takarja ki a fényképezőgép hátsó LCD-jét, így ezek nem akadályozzák a felvételek készítését. Én biztosra mentem és a másodvázammal készítettem a felvételeket, ami kifordítható érintős kijelzővel rendelkezik, így szinte mindig optimális volt a betekintési szög.

A kezelőszerveket egyébként nem variálták túl, a markolat felső részén található a már említett joystick, alatta a módválasztó „M” jelölésű gombja, mellette pedig a felvétel indítására szolgáló kapcsoló. Utóbbi abban az esetben működik, ha a megfelelő kontrollkábellel összekötjük a fényképezővel. A bekapcsolás két ütemben zajlik, ugyanis először az akkumulátort a helyére illesztve, a rajta található gombot benyomjuk, utána pedig a markolat jobb oldalán található kapcsolót kell aktiválnunk.

A DJI Ronin-S Essentials kit terepen

Mivel a mozgóképek világában nem merültem el annyira, mint a fotózásban, így a gimbalok is kimaradtak a látómezőmből elég sokáig. Természetesen kipróbáltam már pár típust, de 30 percnél tovább egyikkel sem bírtam azonosulni - egészen a Ronin-S Essentials kit-ig, amivel körbejártam a 15. Budapesti Oldtimer Show-t.

A parkolóban pár perc alatt összeraktam a gimbalt, amire egy kihajtható LCD-vel rendelkező vázat és egy Canon EF-S 10-22 mm -es objektívet raktam. A kalibrálástól sem kell tartani, egyszerűen és gyorsan beállítható, köszönhetően a karokon lévő skálázásnak. Ezután, hátamon a fotós felszereléssel, kezemben a gimballal megindultam a rendezvény bejárata felé.

Ezúttal a nap nagy részében videóztam, de nem bántam, mivel a Ronin S-sel élvezet volt a munka. Tényleg használható, kényelmes és profi eszköz, több óra után sem volt kényelmetlen sétálni vele. Létjogosultságát pedig nem lehet megkérdőjelezni, ugyanis a lejjebb található videóban látható, hogy milyen végeredményre lehet számítani, ha egy stabilizátor nélküli objektívvel, vagy a Ronin-S-t tartva kerget az ember egy kisvonatot...

Tényleg, szépen stabilizál, az ActiveTrack módjának köszönhetően pedig 75 km/óráig képes lekövetni szinte bármit. Viszont a méretéből adódóan nem igazán alkalmas sem szelfizésre, sem pedig vloggerkedésre. Képes rá az eszköz, de nem a legkényelmesebb ezzel sétálni, miközben a világot megváltó terveiről mesél az ember a követőinek.

Meglepően stabilan és pontosan működött, egyszer sem állt le, és nem is akadtak össze a karjai, amire az olcsóbb eszközök hajlamosak. A kihajtható, műanyag lábaknak köszönhetően teljesértékű állványként is használható, például asztalra állítva akár egyedül is fel tudsz venni, például egy interjút is. Ugyanis az applikáció segítségével éppen arra tudod fordítani, aki éppen beszél.

Konnektivitás

A Ronin-S-t vezérlő okostelefonos alkalmazás iOS-re és Androidra is elérhető, ennek segítségével beállíthatjuk a gimbal számos paraméterét, vezérelhetjük a telefonkészülék döntögetésével vagy virtuális joystick-kal, továbbá indíthatunk panoráma, timelapse felvételeket, és az ActiveTrack módot is vezérelhetjük.


A Bluetooth 4.0-án keresztül kommunikáló, „Ronin” névre hallgató app-on keresztül testreszabhatjuk a korábban már említett három módot, tengelyenként módosíthatjuk az intenzitást. Sőt, bármikor alaphelyzetbe állíthatjuk a motorokat.

A markolat hátoldalán, a ravasz felett található még egy USB-C csatlakozó, amely töltésre szolgál. Illetve az RSS aljzat segítségével tud kommunikálni a fényképezőgéppel is, amihez szükséges egy adatkábel, amit az Essentials kit már nem tartalmaz, viszont pár ezer forintért, külön megvásárolható.

A firmware frissítéséhez a számítógépre le kell tölteni a DJI Assistant 2 nevű programot, amelyen keresztül kb. 3 perc alatt frissül is a gimbal szoftvere.

A DJI Ronin-S használatával készített tesztvideó

A rövid klippben bemutatom, hogy mi történik, ha a Ronin-S-sel, illetve ha nélküle követek le egy kisvonatot. Így a saját szemeddel is láthatod, mennyivel igényesebb felvételek készíthetők a gimbal segítségével.

A DJI Ronin-S Essentials kit pozitívumai:

  • Ergonomikus kialakítás
  • 12 órás üzemidő
  • Könnyű kezelhetőség
  • 3,6 kg-os teherbírás
  • Tripodnak is használható
  • Egyéni igényeknek megfelelően bővíthető

A DJI Ronin-S Essentials kit negatívumai:

  • 1,86 kg-os önsúly
  • A kalibrálás pár percet igénybe vesz, a kofferból kivéve nem azonnal használható
  • Firmware frissítéshez számítógép szükséges

A DJI Ronin-S Essentials kit röviden

Összességében úgy gondolom, hogy egy gimbal elengedhetetlen része minden olyan operatőr szettjének, aki az egyedi látásmódjával és profi felszereléseivel szeretne kitűnni a vetélytársai közül. Elsőre fura lehet annak, aki korábban még nem dolgozott hasonló technikával, viszont könnyedén hozzá lehet szokni a jóhoz.

Hogy kiknek ajánlom? Igazából bárkinek, aki belekóstolna a gimbalok világába, vagy úgy érzi, hogy már kinőtte a mobiltelefonnal készített videókat.

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

Werk felvételek: Zsiska Ferenc

Tesztelt termék:

A DJI hasonló termékei:

DJI Ronin-SC Pro Combo kézi stabilizátor

  • Akció: Figyelem: Előrendelhető!
164 890 Ft
Raktáron

DJI Ronin-SC kézi stabilizátor

109 890 Ft
RaktáronA stabilitás magabiztossá tesz - DJI Ronin-S Essentials kit vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor