Nikon D7200 bemutató

A D7100 utódja és a 7D Mark II nagy versenytársa jelenik meg a napokban az üzletekben. Előtte kézhez kaptam egy tesztpéldányt, hogy végigszaladjunk, mégis milyen lett ez a D7200.

Egy tesztpéldány sok kis apróságban különbözhet a boltba kerülő, végleges példányoktól. Itt pl.: A kontraszt profilokban nem lehet clarity-t állítani. Ezért most nem tettem be sem profil összehasonlítást, sem ISO-tesztet. Mondjuk a többit ugyanúgy lehetett mint a D750-ben vagy a D5500-ban.

Váz: A váz masszív, időjárásálló borítással ellátott, fogásra számomra a D750-et idézi. Sőt, így visszagondolva szinte pont ugyanolyan. Mivel nem használtam sokat, ha nem tudnám, hogy ez most egy 7200-es váz, rámondtam volna, hogy D750. Ez azt jelenti persze, hogy mondjuk egy D5500-nál lényegesen nehezebb is.

Tárcsa: A D7200-nél is maradt a bevált kettős tárcsa, amit én először a D750-on láttam, de már a D7100-ban is benne volt. A tárcsát a közepén lévő gomb nyomva tartásával lehet tekergetni, illetve az alsó részére került még egy gyűrű is, ahol az expók számát, sebességét tudjuk mechanikusan gyorsan beállítani.

Balra a D7200, jobbra a D750 tárcsája
bal: D750 / jobb: D7200

Egyébként felülnézetben gyakorlatilag megegyezik a D7100-al, úgyhogy ebben pont nem volt változtatás. Mint ahogyan a kettős SD-kártya nyílás is ugyanolyan, mint a D750-ben például. A csatlakozókat lefedő műanyag kupakról, azon belül is a vezérlés bemenetét takaróról lekerült a GPS felirat. Bemenetekből is ugyanazokat kapjuk, csak a D750-nél más elrendezésben.

Videó: Bár a videót nem teszteltem, majd a végleges modellen fogjuk ezt megtenni, de amit a fókuszteszt közben láttam, az megdöbbentő. A videós fókuszpróbát nappal csináltam, szóval fényből volt bőven, de ennek ellenére is szembeütött, hogy milyen éles a kép. A screenshotok Neutral Profilban, az alapértelmezett 2-es élesítéssel (0-9-ig terjed a skála) készültek egyébként.

Itt is van korlátozása a videós autófókusznak, ahogyan a 7D Mark II esetében is. De míg ott a folyamatos autófókusz tiltva van 50 és 60p esetén, itt működik, bár csak 1,3-as croppal. Viszont ha nincs crop, a D7200 teljesen letiltja az 50/60p módokat, vagyis nem croppolt esetben manuális élességállítás mellett sincs azokra lehetőség. Ez fura, mert a szenzor/processzor együttes biztos tudná, de úgy néz ki, a fejlesztők inkább letiltják, mintsem autófókusz nélkül engedélyezzék azokat.

LiveHisztogram: mindegyik videó módban működik, érdekes, hogy 60/50p-ben még gyorsabb frissítéssel is, mint 25p-ben.

Videó TC: még csak említést sem találtam erre a menüben, pedig a Canon 7D Mark II-nek is van, hasonlóan az 5D mark III-hoz. Pedig a videós teljesítménye alapján "megérdemelné".

Az NFC volt az, aminek nagyon örültem, hogy benne van, gondoltam csak egy érintés és mennek is át az S3-asomra a képek, de egyszerűen képtelen voltam, sem a képátvitel, sem a kommunikáció nem ment a telefonommal. Azt hiszem ennek még később kicsit utána járok és egy bolti modellen megpróbálom bemutatni.

Video felbontás (time lapse video): úgy láttam viszont, hogy a timelapse-videó esetén (hasonlóan a Nikon S33-hoz) is más lesz az eredmény, mint a sima videó módnál. Egyrészt nincs különbség a DX és az 1,3-as crop között, másrészt a képek egyszerű 1080-as leméretezésével és összefűzésével kapjuk meg a kész videószekvenciát.

Videó felbontás (videó mód): Hasonlóan a D5500-hez, ez is a kategóriája legjobbja között van, viszont, ha nem is erősen, de a legsűrűbb rácsokon itt is látszik a moirée, hasonlóan a D5500-hez. Kíváncsi leszek, finomodik-e a videó vonalvezetése a végleges gépváznál.

AF érzékenység: Amit az AF-ről írnak, és amit a sajtóközlemény is kiemel, a -3 EV-s érzékenység a fókusz-zónák teljes területén, az elképesztő. Próbáltam megszorongatni, bevonultam a takarítószekrényben, épp csak résnyire nyitva hagyva az ajtót. Amire esett egy kis fény, arra tudott élesíteni. Próbáltam a telefonommal is felvenni a takarítószekrényes fókuszálást, de az már nem tudta, neki ehhez már sötét volt. Éjszaka, ha volt annyi közvilágítás, vagy beltéri fény, hogy "már látunk valamit" (pl. ISO 6400, 1/30, f3.5) , akkor már tudott élesíteni.

A 3D trackes fókuszálás is elég érzékeny, azt láthatjuk a videóból, ahol egy random pontot kiszúrt a bicikliváltón a gép, onnantól pedig azt tartja.

Hang: Nos, erről most jókat fogok mondani. Nagyon tetszett a beépített mikrofon minősége. Ahhoz képest, hogy beépített, meglepően nagy dinamikája volt. Végre hallottam mélyeket a beszédhangokban is, nemcsak a morajló utcazajban, illetve - ha jó minőségű fejhallgatóval hallgattam - jól érthető volt a beszédhang zajos autóbelsőben is, érezhetően képes volt leválasztani a menetzajtól a beszédet.

A folyamatos autófókusztesztre használt 18-55-ös kit zoom viszont nem volt a legjobb erre, hiába jó a beépített mikrofon, ha behallatszott az élességállítás hangja. Szóval továbbra is inkább külső mikrofont használjunk filmezéshez, főleg ha élességet is szeretnénk közben állítani.

Sebességteszt:

JPG-Fine (DX) 6000 x 4000 ~17,45 MB/db JPG-Fine (1,3 crop) 4800 x 3200 ~8,34 MB/db RAW (DX, 14-bit) 6000 x 4000 ~34,9 MB/db RAW (1,3x crop) 4800 x 3200 ~17,05 MB/db
kép/mp pufferben (db) 6,7 (30) 6,6 (90) 5,0 (12) 5,8 (18)
kép/mp utána (db) 2,5 4,8 1,4 2,8

Akku: A gép ugyanazt az EN-EL15-ös akksit használja, mint a D750, aminek 1110 db képes CIPA-minősítésével garantáltan kihúzzuk a napot. A videós teljesítménye a D750-nél is egészen jó volt, kb 3-4 órán át tudtam forgatni vele.

MintaképekNikon D7200 bemutató vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2020 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor