Hatásos belépő kezdő vloggereknek - Sony ZV-E10 teszt

A Sony 2021 júliusában mutatta be a ZV-E10-es cserélhető objektíves vloggerkameráját, amely nem csak a legjobb APS-C fényképezőgép lehet a kezdő vloggerek számára, hanem talán a legolcsóbb is!

A Sony új fényképezőgépét ZV-E10-nek nevezte, feltehetően azért, hogy megkülönböztesse a régóta futó A6000 sorozatától. Ugyanezt tette a zsebméretű Sony ZV-1 készülékével is, amely lényegében az RX100 sorozatú kamerák olcsóbb vlogging változata. Az új modell olcsóbb még a belépő szintű Sony A6100-nál is, viszont szolgáltatásokban mégis többet nyújt.

A Sony ZV-E10 felépítése

A Sony ZV-E10 meglehetősen kompaktnak tűnik a maga 343 grammos súlyával, a 115.2 mm-es szélességével, 64.2 mm-es magasságával és 44.8 mm-es vastagságával. Ennek ellenére mégis ergonómikus markolattal bír, amit biztonságosan lehet tartani.

Elölről nézve igazából semmi különös nem található rajta, az viszont látszik, hogy igényes a markolat anyaghasználata, melynek kialakítása kifejezetten tetszik. Illetve szakavatott szemeknek feltűnhet, hogy ez bizony egy cserélhető objektíves eszköz. Az igazán érdekes dolgok a készülék tetején láthatók. A bal oldalán található egy multi-interface, amelyhez vakut vagy a mikrofont lehet csatlakoztatni. Mivel támogatja a digitális hangot, így bizonyos Sony mikrofonok anélkül működnek, hogy csatlakoztatni kellene őket a 3.5 mm-es aljzathoz.

Emellett található a háromkapszulás beépített mikrofon, amely úgy lett kitalálva, hogy a fényképezőgép előtti hangot minél szebben és zajmentesebben vegye, a mellékelt szélfogónak köszönhetően pedig külső helyszíneken, akár szélben sem okoz gondot a minőségi hangrögzítés. Továbbá bezsúfolták még a be- és kikapcsolót, valamint egy gombot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan váltsanak a fotó és videomódok, valamint a nagysebességű videós opciók (S&Q mód) között. A tisztességes méretű exponálógomb mellett helyezkedik el a videófelvételt indító gomb is, amely körül egy zoomkar található. Ide kapcsolódók egy kis érdekesség, hogy a 2014-es a5100-as óta ez az első MILC, amely zoomkarral rendelkezik. Kifejezetten hasznos a programozható „háttér élességállítás/C1” gomb is, amely arra „kényszeríti” a fényképezőgépet, hogy a lehető legszélesebb rekeszértékkel dolgozzon, de természetesen másik funkció is beállítható erre a gombra. Hely hiányában a ZV-E10-en nem található módválasztó tárcsa, így ez a menüből kalibrálható.

Kézbe fogva, egyből feltűnik a kereső hiánya - ez a vloggerek és videósok számára nem okoz problémát, a fotósok viszont kevésbé örülnek ezen sorok olvasása közben. Az viszont már egy pozitív meglepetés, hogy a hátsó kijelző, végre nem csak dönthető, hanem teljesen ki is hajtható. A ZV-E10 az első Sony APS-C tükör nélküli fényképezőgépe, ami tudja ezt, a videóknál ez kifejezetten jól jön!

A 3 colos, 921.600 pixeles, érintésérzékeny kijelző jobb oldalán található a menü, az Fn. személyre szabható funkciógomb (ami alapértelmezés szerint előhívja a gyorsmenüt), valamint a törlés és a galéria gombjai. A hátsó vezérlőtárcsa négy kattintható opcióval rendelkezik, amelyek mindegyike testre szabható. Alapértelmezés szerint hozzáférést biztosít a kijelző beállításaihoz, az ISO beállításokhoz, az expozíció kompenzációhoz, és a meghajtási módhoz. Itt megemlíteném, hogy az összes testreszabható gomb programozható külön fotózáshoz, illetve videózáshoz is. A kijelző megoldása érdekes, mivel nagyrészt videók és fotók készítésekor működik, a menüben való böngészésre vagy a képek/videók lejátszásához viszont nem alkalmas.

A Sony ZV-E10 csatlakozói

A fényképezőgép bal oldalán, egy műanyag ajtócska alatt bújnak meg a csatlakozók, beleértve a töltésre használható USB 3.2 Gen1 portot, egy mikro-HDMI kimenetet és egy 3.5 mm-es fülhallgató csatlakozót. Egy külön ajtó alatt található a 3.5 mm-es mikrofoncsatlakozó, amelynek elhelyezésekor ügyeltek arra, hogy ne akadályozza a képernyő szabad forgatását.

A Sony ZV-E10 akkumulátora

A szokott helyen, a markolatban lapul a tápellátásért felelős NP-FW50 akkumulátor, amely energiája 440 fénykép vagy 125 percnyi folyamatos videófelvételre elegendő. A tesztidőszak során tapasztaltak azt mutatják, hogy az imént említett gyári adatoknál még többet is bír a cucc. Szintén itt található az UHS-I-es kártyahely, amely ugyan támogatja az UHS-II kártyákat, azonban sebességelőnnyel nem jár. Természetesen használható külső akkumulátor is hozzá, illetve az AC-PW20AM10 hálózati adapternek köszönhetően nem kell aggódnod amiatt, hogy az élő adás alatt elfogy a szufla.

A Sony ZV-E10 kapcsolódási lehetőségei

Igen, jól olvastad, a ZV-E10 képes élő audio és videó közvetítésére is. Természetesen ezt is kipróbáltam és meglepően gyorsan, valamint egyszerűen be lehet robbanni vele az éterbe. Először is USB-C-n keresztül kell csatlakoztatni egy WiFi-kompatibilis eszközhöz, például egy okostelefonhoz vagy egy laptophoz, majd a menüben található „USB streaming” opciót kell kiválasztani. A további beállításokhoz a Sony Imaging Edge alkalmazás nyújt segítséget. Ezután perceken belül indítható is a Facebook live videó, amelynek felbontása akár 720p is lehet, az internet sebességétől függően.

Ha már szóba került az Imaging Edge... Ez az alkalmazás nagyon hasznos, hiszen amellett, hogy távvezérlőként is funkcionál, a fotók és videók, sőt, még a RAWs fájlok is megtekinthetők és átvihetők vele az okoseszközökre. A ZV-E10-zel függőleges videóklippek is készíthetők, amelyek ennek megfelelően jelennek meg a közösségi felületeken.

A Sony ZV-E10 szenzora és képminősége

A ZV-E10 specifikációját tekintve sokban megegyezik az a6100-as modellel, gondolok itt az érzékelőre, az AF-rendszerre, és néhány videós tulajdonságára. De ő sokkal átgondoltabb és a szolgáltatások szempontjából is jelentős fejlődésen esett át. Szellemisége inkább a ZV-1 vlogging kompakthoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy cserélhető objektíves lett.

A 24.2 Mp-es Exmor CMOS-érzékelő érdemeit nem lehet elvitatni, a képminőség kiváló. A JPEG-k dinamikatartománya és színei is helytállók, részletgazdagságuk az ISO tartomány közepéig is jónak mondhatók. Ugyan a skála kiterjeszthető lefele ISO 50-ig, felfelé pedig 51 200-ig, ezt nem javaslom, inkább használjunk állványt és kompenzáljunk a záridővel vagy a rekesz értékkel. A tömörítetlen fájlok meglehetősen jól szerkeszthetők.

A Sony autofókusz rendszere a legjobbak közé sorolható az APS-C tükör nélküli kamerák között. A 425 pontos fázisérzékeléses vagy kontrasztérzékeléses AF rendszer gyors és megbízható, mind a fotók, mind a videók tekintetében. Az arc/szemérzékelő nagyon jól működik, és követi a gyors mozgásokat is. Termékbemutató módban szintén lenyűgözően gyorsan fókuszál az objektív elé tartott tárgyra.

A fotók minőségére sem lehet panasz, bár láttunk már szebbet, jobbat, de nyilván más árkategóriában. Ha nem a 16-50 mm-es kit objektívvel fotóz az ember, hanem egy komolyabb fix fényerős lencsével, ott azért előfordulhatnak csodák. Dinamikatartománya azonban meglehetősen széles, talán kicsit túl is szárnyalja a Canon EOS M50 Mark II-t (A linkre kattintva elolvashatod a tesztjét). Sajnos a ZV-E10-ben nincs szenzorstabilizálás, de elérhető az elektronikus rázkódáscsökkentés, illetve képstabilizátorral rendelkező objektívek használhatók.

Videófelvétel során választhatunk az „Aktív” és a „Normál” stabilizálási módok között. Az előbbi alapértelmezés szerint, a digitális IS-t és az optikai IS-t is használja. Papírforma szerint ennek jobbnak kellene lennie például sétálásnál, nekem azonban nem nyerte el a tetszésemet, nem úgy, mint a standard mód.

A Sony ZV-E10 tesztje során használt objektív és bővítési lehetőségek

A Sony ZV-1 kompakt vloggerkameránál sokan nehezményezték, hogy nem cserélhető objektíves. Úgy látszik, hogy a gyártó komolyan vette a felhasználói visszajelzéseket és a ZV-E10 már megkapta az E-mountot. Ennek köszönhetően pedig több mint 60 objektív vált elérhetővé, ezek között pedig több kifejezetten filmkészítéshez készült. Egy ilyen széles palettából mindenki megtalálja a számára legideálisabb lencsét.

A Sony Magyarország által biztosított tesztgéphez a 16-50 mm-es (f/3.5-5.6) kit objektív járt, ami a gyújtótáv miatt is egy remek első választás. Az évek alatt nagyon sokat fejlődtek az alapobjektívek is, szóval nem igazán találtam kivetnivalót benne a tesztidőszak alatt. Ezen kívül még a 10-18mm f/4 OSS kit objektívvel, a GP-VPT2BT markolattal és a ECM-W2BT vezeték nélküli mikrofonnal is meg lehet vásárolni a vázat a 220volt webshopjában. (Az elérhető KITek listája a linkre kattintva tekinthető meg.)

A Sony ZV-E10 videós tulajdonságai

A Sony ZV-E10 elsőre unalmasnak tűnhet az adattáblát böngészve, hiszen a 4K/30fps maximális videóminőség ma már elvárt, viszont ezt tudja stabilan, nem melegszik túl és nem áll le váratlanul a felvétel sem. Sőt tartalmaz néhány olyan előre beprogramozott funkciót, amelyekkel még látványosabb és hatásosabb lesz az elkészült anyag. Ilyen például a termékbemutató funkció, ami először a Sony ZV-1-ben mutatkozott be, és nagyon praktikus. Bekapcsoláskor a fényképezőgép automatikusan előtérbe helyezi a közelben lévő tárgyakat az arcfelismerő rendszerével szemben, ami zökkenőmentes fókuszváltást eredményez arcról termékre. A háttér-élességállítás funkció szintén hatásos a figyelem megragadására. Ez a kimondottan kezdőknek szánt funkció alapértelmezés szerint a Sony ZV-E10 tetején található "C1" gombbal aktiválható. Sajnos, erős fényben ez gyakran arra kényszeríti a fényképezőgépet, hogy kompenzáljon a zársebességgel, ami viszont kissé szaggatott felvételeket eredményez. Célszerű ezt a piros gomb kioldása előtt aktiválni, mivel a megnyomásakor expozíciós „remegés” következik be, ami meglátszik a felvételen. Lágy bőrtónus opciónak köszönhetően a ZV-E10 természetes hatást rögzít, speciális beállítások nélkül. A felhasználók állíthatják a hatást alacsonyra, közepesre vagy magasra. Az első két opció elég tisztességesen simítja az arcot anélkül, hogy természetellenesnek tűnne, de a magas beállítás kicsit sok.

A videó minőségére nem lehet panasz, bár ezt is vártam, hiszen a Sony korábbi APS-C tükör nélküli fényképezőgépeinél is ezt tapasztaltam. A 4K minőség nagyon jó, akárcsak az AF rendszer, de ez egy olyan kamera, amely nem szereti a hirtelen mozgásokat. Ekkor hiányzik igazán a vázon belüli stabilizáció, amelyet az objektívben található stabilizátor, illetve a digitális stabilizáció helyettesít. Itt található egy „aktív” mód, amely nekem nem tetszett, mivel szerintem még rosszabb, mint a sima. A hirtelen mozgásoknál erőteljesen megfigyelhető az úgynevezett Jello effekt, vagyis a gyorsan mozgó tárgyak torzulása. Ez az A6000-es sorozatnál például nem volt ennyire szembetűnő. A jó hír, hogy az említett két hiányosság könnyen orvosolható állvány vagy gimbal használatával, bár tény, hogy akkor macerásabb az összkép, és már több helyet foglal a szett.

A ZV-E10 maximális felbontása 4K/30fps, ahol 1.23x-os croppolás figyelhető meg, akárcsak az a6100-asnál. 4K/24fps-nél viszont a teljes érzékelőt használja a rendszer. Full HD-ben 120 fps a plafon, lehetővé téve a 4x lassított effektust, igaz 1.14x-es kivágással.

Ahogy azt már megszoktuk a Sony videó AF rendszere szépen dolgozik és az emberi arcokat is gyorsan megtalálja, majd korrekten tartja a fókuszt. Széles fókusz üzemmódban a képernyő megérintésével is elindíthatod a követést a videofelvétel készítése során. A nyomkövetés meglehetősen stabil és megbízható. A letiltáshoz csak meg kell nyomni a gombot a hátsó vezérlőtárcsa közepén. A videofókusz viselkedésének paraméterei a menüben állíthatók.

A vlogoknál és videóknál a legnagyobb fejtörést mindig a hang okozza, ugyanis nem egyszerű szépen és tisztán rögzíteni azt. A Sony újdonságával azonban ez gyerekjátéknak tűnik, mivel a beépített 3 kapszulás iránymikrofon a kamera előtti hangok rögzítésére van optimalizálva, és még tömegben is tisztán veszi fel a hangot. A mellékelt szélfogó pedig még szélben is jó minőségben rögzít. Természetesen csatlakoztatható hozzá külső mikrofon is a fényképezőgép bal felső részén található interfészen keresztül. A Sony számos különböző mikrofon opcióval rendelkezik, amelyek működnek ezzel a szabadalmaztatott csatlakozási lehetőséggel, beleértve a nemrégiben bejelentett ECM-W2BT vezeték nélküli mikrofonokat, valamint számos puska stílusú opciót. Azok számára, akik nem szabadalmaztatott mikrofont szeretnének csatlakoztatni, a ZV-E10-en 3.5 mm-es opció is létezik.

Az a6100-zal ellentétben a ZV-E10 Sony Cinema Picture profiljait kapta, amelyeknek további tíz különböző profilja van. A kamera S-Log 2 és 3, valamint HLG lehetőséget is kínál. De ne feledjük, ez egy 8 bites kamera, és az S-Log 3 és a HLG felvételek könnyebben szétesnek mint a 10 bitesek.

A Sony ZV-E10 pozitívumai

 • Az autofókusz funkciói és teljesítménye
 • Változó szögű és kihajtható képernyő
 • Szélfogó a gyári csomagban a tisztább és jobb hangrögzítéshez

A Sony ZV-E10 negatívumai

 • Nincs kereső
 • Nincs szenzor stabilizáció
 • Kissé kellemetlen Jello effekt

Röviden a Sony ZV-E10-ről

A Sony ZV-E10 számomra egy nagyon szimpatikus kis fényképezőgép, amely technikailag ugyan nem rukkol elő világot megváltó újdonsággal, ráadásul néhány olyan funkciót sem tartalmaz, amely fotózás szempontjából hasznos. Ugyanakkor a kezdő vloggerek számára ez egy nagyon jó kamera lehet, köszönhetően a 4K videófelbontásnak, a Sony kiváló AF rendszerének, a forgatható és kihajtható kijelzőnek, valamint a remek hangrögzítésnek. Sőt, ár-érték arányban még a folyamatosan emelkedő cetlik mellet is jónak számít.

Tesztképek

váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony E PZ 16-50mm f3.5-5.6 OSS
záridő: 1/50
rekesz: f/11
ISO: 125
fókusztávolság: 30 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony E PZ 16-50mm f3.5-5.6 OSS
záridő: 1/200
rekesz: f/5.6
ISO: 100
fókusztávolság: 46 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony E PZ 16-50mm f3.5-5.6 OSS
záridő: 1/80
rekesz: f/11
ISO: 100
fókusztávolság: 50 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony E PZ 16-50mm f3.5-5.6 OSS
záridő: 1/8
rekesz: f/3.5
ISO: 1000
fókusztávolság: 16 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony E PZ 16-50mm f3.5-5.6 OSS
záridő: 1/160
rekesz: f/5
ISO: 800
fókusztávolság: 32 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony E PZ 16-50mm f3.5-5.6 OSS
záridő: 15 mp
rekesz: f/29
ISO: 100
fókusztávolság: 32 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony FE 70-200mm F4 G OSS
záridő: 1/125
rekesz: f/8
ISO: 100
fókusztávolság: 200 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony FE 70-200mm F4 G OSS
záridő: 1/125
rekesz: f/13
ISO: 100
fókusztávolság: 200 mm
váz: Sony ZV-E10
objektív: Sony E PZ 16-50mm f3.5-5.6 OSS
záridő: 1/60
rekesz: f/5.6
ISO: 2000
fókusztávolság: 39 mm

Ha tetszett ez a teszt, akkor az alábbiak is érdekesek lehetnek számodra:

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

A termékekért köszönet a Sony Magyarországnak!

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel, vagy írd le tapasztalataidat, kérdéseidet a kommentmezőbe.

Tesztelt termék:

Sony ZV-E10 kit (16-50mm f/3.5-5.6) (fekete)

 • 24 MegaPixel
 • 3" LCD
 • Kihajtható LCD
 • Érintőképernyő
 • 4K felbontás
349 890 Ft

Ajánlott kiegészítők:

Sony GP-VPT2BT fotós markolat vezeték nélküli távvezérlővel

 • 1.5 kg teherbírás
 • 215g súly
59 890 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme SDHC 32GB (UHS-1, class 10) (173355)

 • 90 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
9 790 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme SDXC 64GB (UHS-1, class 10) (183524)

 • 150 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
14 490 Ft
RaktáronHatásos belépő kezdő vloggereknek - Sony ZV-E10 vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor