Ez valami bestiális! -

GoPro Hero9 Black teszt

More everything - harsogta a világba a GoPro Hero9 Black kampányában a gyártó, és ezzel nem is állított valótlanságot. Hiszen valóban mindenből egy kicsit többet nyújt, nagyobb akksi, jobb felbontás, plusz egy előlapi kijelző, cserébe viszont nehezebb is lett elődjéhez képest.

A GoPro Hero9 Black szokásos külseje egy plusz kijelzővel

A GoPro akciókamerák sziluettje már messziről felismerhető, annak ellenére is, hogy számos gyártó ezt a téglatest formát használja, mivel így ki tudják aknázni a már meglévő kiegészítők rendszerét.

Az elődhöz képest 10%-kal nagyobb a cég legújabb akciókamerája. Súlya 126 g-ról 158 g-ra nőtt, ezt egyből érezni, amint kézbe veszi az ember. A 71 x 55 x 34 mm-es dimenzióival nem mondható éppen kicsinek, a méretbeli különbség miatt pedig magától értetődik, hogy a korábbi szériák vízálló tokjai nem kompatibilisek az új eszközzel. Ami egyébként nem is lényeges szempont, mivel 10 m-ig így is vízálló. A szabványos rögzítésről a kihajtható csatlakozófülek gondoskodnak.

A GoPro Hero9 Black hátulján nem az előző évek modelljeinél alkalmazott 1,95 hüvelykes érintőképernyő, hanem egy nagyobb, 2,27-es található.

Az elejére a DJI Osmo Action-höz hasonló méretű, 1,4 hüvelykes, színes, nem érintésérzékeny kijelző került, amely nem csupán a beállításokat, de az élőképet is mutatja. Ez vloggereknek jöhet kifejezetten jól, akik streamelnének is valamelyik közösségi felületre és fontos, hogy lássák magukat, illetve a beállításokat menetközben.

A szokott helyen található az objektív, amely védőborítása eltávolítható, ahogy az a Hero7 esetében is volt. Tehát külső behatás után könnyen lehet cserélni, vagy éppen nagyobb látószögű LensMod-dal felvértezni a kamerát.

A bekapcsoló és egyben módválasztó gomb alatt, egy lemezke mögött kapott helyet a mikrofon, amely így védve van a széltől és a víz is átfolyik rajta. A Hero9 Black tetején még egy exponáló gombot találunk, és nincs is szükség többre, hiszen a beállítások az érintőképernyőről és az okostelefonra letölthető „GoPro” applikációból kényelmesen és praktikusan elérhetők.

A baloldalon, a szigetelt ajtó mögött található a megnövelt kapacitású 1720 mAh-ás akkumulátor, ami nem egyezik meg a korábbi szériákban használttal, mivel ez jóval nagyobb az előző 1220 mAh-hez képest. Emellett még van egy USB C port is, amely töltésre és adatátvitelre is alkalmas, továbbá a microSD kártyafoglalat kapott itt helyet.

Ugyan nem a kamera külső tulajdonságainak sorát erősíti, de muszáj megemlítenem az újrahasznosított anyagokból készült ízléses ládikát, amelyben a Hero9 Black mellett egy ívelt tartó és az alapszintű rögzítő, valamint a töltőkábel és az akksi található. Végre egy gyártó, amely nem egy használhatatlan műanyag dobozban kínálja top termékét!

A GoPro Hero9 Black technikai tudása

A Hero8 Black-ben egy 12 megapixeles, 1/2,3 hüvelykes érzékelő lapult, az utóda ezzel szemben ugyanekkora méretben már 23,6 megapixellel bír.

Ennek megfelelően a fotók maximális felbontása 20 Mp. Természetesen többféle látószög és felbontás közül is lehet választani, előbbi 16 és 27 mm között állítható, valamint RAW-ban is menthető a fájl. A tökéletesség jegyében pedig a fehéregyensúly, a záridő, az ISO és az expozíció-kompenzáció is állítható manuálisan.

A sorozatfelvételi lehetőség, az időzítés és a LiveBurst már csak hab a tortán. Utóbbi képes 1,5 másodpercnyi sorozatfelvételt rögzíteni az exponáló gomb lenyomása előtt és után, mindezt 12 Mp-es felbontásban. Ehhez hasonlóan működik a mozgófelvételeknél a Hindsight is, ami 30 másodpercet rögzít.

Ezek nagyon jól hangzanak, viszont szerintem sokkal érdekesebb, hogy maximálisan 5K 30fps (5120x2880 pixel) felbontású videó készíthető vele, 100 Mbps-es adatrátával. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok részletet tartalmaz a felvétel, ami a feldolgozás során hasznos tud lenni. A további felbontásokat illetően, 4K-ban 60 fps, 2,7K-ban 120 fps, Full HD-ban 240 fps a plafon. Utóbbi olyan mintha 8x-os lassításban játszanánk le a normál felvételt.

A felbontások garmadája mellett számtalan felvételi mód is rendelkezésre áll, így csak a képzelet szabhat határt a felvételeknek. A normál sebesség mellett lassított és gyorsított felvételek elkészítésére is kínál lehetőséget a GoPro új zászlóshajója. Utóbbinál a Timelapse (normal, nightlapse, auto) az alapopció, amely meghatározott időközönként készített sorozatfotókból rakja össze a videót, ez 0,5 és 30 másodperc között állítható.

Emellett a stabilizált TimeWarp 3.0 is választható, ennél az opciónál 2x-től 30x-ig állíthatjuk a sebességet manuálisan, vagy kiválaszthatjuk az automatikus opciót. Külön érdekesség, hogy a felvétel készítése közben a „Real Speed” virtuális gombra koppintva átvált normál sebességű videóra, ekkor hangot is vesz. Az elkészült felvételeket H.264 vagy HEVC kodekkel rögzíthetjük. A Hyper Smooth 3.0-ának köszönhetően pedig megtapasztalhatjuk, hogy milyen is a világ legfejlettebb videóstabilitása. Ez szinte mindenhol jól jön, egy sétához a mellkasomra helyeztem és még kocogás alatt is remekül tette a dolgát. Gyönyörű, rázkódásmentes képet adott vissza, mintha csak egy gimballal vettem volna fel! Az alábbi teszt videóban egy csipesszel fogattam fel a napellenzőre, ami nem tűnt túl stabilnak, ez viszont nem látszik a végeredményen.

Számomra az egyik leginkább várt funkció a Live mód volt, amivel streamelni tudunk az okostelefonos applikáción keresztül a kiválasztott közösségi média felületre. Mivel nagyon jó a mikrofonja, ezért jóval jobb a hangminőség, mint telefonnal.

A „Linear + Horizon Leveling” hasznos funkció és kifejezetten jó tud lenni motoron, szörfdeszkán vagy bármin, ami dől a horizonthoz képest. Ez a mód 60 fokos dőlésig tudja kompenzálni a horizont „elmászását”.

A GoPro Hero9 Black terepen

A GoPro Magyarország kapcsolattartójával direkt úgy egyeztettem le a 2 hetes tesztidőszakot, hogy beleessen valami autóverseny, ami nem volt egyszerű, tekintve, hogy már novembert írunk. Szerencsére az év utolsó amatőr drift edzése november 7-re esett, így ki tudtam vinni versenyautók közé is, a gumifüstbe. Az alap koncepció az volt, hogy a fényképezőm vakupapucsára erősítve megmutatom, hogy is zajlik egy ilyen edzés. Ebből a perspektívából lett pár snitt, aztán állvánnyal együtt az egyik kanyar belső ívére, majd az exkluzivitás jegyében egy versenyautóba is beraktam...

Az előlapi színes kijelző a versenyautóba történő beszereléskor is előnyös tud lenni, mivel a rögzítés alatt végig láthatjuk, hogy mit vesz majd a kamera. Az is roppant hasznos, hogy a hátsó LCD-n a kép egy pontját hosszabban nyomva beállíthatjuk, hogy hova mérjen fényt, ez már csak akkor lenne még életképesebb, ha az applikáción látható élőképpel is meg tudnánk tenni ugyanezt.

A GoPro Hero9 Black kiegészítői

A vásárlók gyakran kérdezik, hogy a régi kiegészítőik kompatibilisek-e az új Hero9 Black kamerával. Nos, nagyon sok régebbi kiegészítő, mint például a mellkasheveder, fejpánt, markolat, Shorty, Suction Cup, 3-Way tartó kompatibilis az új eszközzel, mivel a felfogatása nem változott meg, csak a mérete.

Viszont a kamera méretéből adódóan az alábbi kiegészítők, a Dual Battery Charger, az akkumulátor, a Floaty, a szilikon tok és pánt, a cserélhető védőlencse, az akkumulátort takaró ajtó és a védőtok modell specifikusak.

A GoPro Hero9 Black konnektivitása

Természetesen Wi-Fi-n és Bluetooth-on is képes kommunikálni az okoseszközökkel. Az AppStore-ból letölthető „GoPro” alkalmazás az utóbbin már képes kapcsolatot létesíteni az eszközzel, az élőképet azonban csak Wi-Fi-n keresztül láthatjuk.

Ezen a felületen is megtalálható számos beállítás, például elindíthatjuk és leállíthatjuk a felvételt, akár távolról is, változtathatunk a felbontások és a különböző módok között is. (timelapse, fotó, videó) Wi-Fi-n keresztül elérhető az élőkép is, a felvétel elindításáig, a jobb felső sarokban található villáskulcs ikonra kattintva pedig a kamera beállításait változtathatjuk meg.

A GoPro Hero9 Black akciókameráról röviden

A tesztidőszak során minden funkció jól működött a felsorolt körülmények között. A menürendszer átlátható, és a nagyobb kijelzőnek köszönhetően könnyedén kezelhető, kimondottan GoPrós. A bekapcsoló és az exponáló gomb kialakítása elég masszív, véletlenül biztosan nem fogjuk leállítani a felvételt, az biztos. Valószínűbb, hogy inkább nem indul el, ha nem nyomjuk meg kellőképpen.

A színeit egyszerűen még mindig imádom, kissé túlszaturált, az élesség és a részletgazdagság pedig elképesztő. A fotók minősége is rendben van, hozza az elvárt szintet. Korábban külföldi tesztekben olvastam, hogy kifogásolják a szoftvert, ezt az időközben megérkező firmware frissítések már orvosolták.

Az üzemidő, a gyártó által beígértek szerint jóval több, mint a Hero8 esetében, 4 K felbontásban, stabilizátorral és nem kimondottan energiatakarékos üzemmódban másfél óra körül alakul.

Úgy gondolom, hogy érdemes lecserélni a korábbi modellt a legfrissebbre, mivel a Hero 8 Blacknél is sokkal többet tud, a korábbiakhoz képest pedig hatalmas a szakadék.

A GoPro Hero9 Black pozitívumai:

 • Nagyobb kapacitású akkumulátor
 • Fejlett érzékelő
 • Strapabíró
 • Könnyen kezelhető
 • Átlátható menürendszer
 • Széleskörű felhasználás

A GoPro Hero9 Black negatívumai:

 • 158 g-os súly, nehezebb az elődjénél
 • Nagyobb méret
 • Az integrált, kinyitható csatlakozók nem győztek meg, bár jól vizsgáztak
 • A Hero 8 akkumulátora nem kompatibilis vele

Írta és a felvételeket készítette: Háfra Zsolt

Werk fotók: Zsiska Ferenc

A teszttermékért köszönet a GoPro Magyarországnak!

Tesztelt termék:

GoPro HERO9 Black (CHDHX-901-RW)

 • 20 MegaPixeles felbontás
 • MicroSD kártyás memóriabővítés
 • 60 képkocka/mp 4K febontásban
 • 30 képkocka/mp 5,2K febontásban
 • 158 gramm
152 890 Ft
Raktáron

Ajánlott kiegészítők:

GoPro Rechargeable Battery (HERO10 Black/HERO9 Black) (ADBAT-001)

 • 1720 mAh kapacitású akkumulátor
9 890 Ft
Raktáron

Ajánlott memóriakártyák:

SanDisk microSDXC Mobile Extreme PRO V30, A2 128GB + adapter (183521)

 • 170 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
20 990 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme microSDXC V30 A2 128GB + adapter (183506)

 • 160 MB/s olvasási sebesség
 • 128 GB kapacitás
18 990 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme microSDXC V30 A2 64GB + adapter (183505)

 • 160 MB/s olvasási sebesség
 • 64 GB kapacitás
9 890 Ft
Raktáron

SanDisk microSDHC Mobile Extreme PRO V30, A2 32GB + adapter (173427)

 • 100 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
8 490 Ft
Raktáron

SanDisk Extreme microSDHC V30 A1 32GB + adapter (173420)

 • 100 MB/s olvasási sebesség
 • 32 GB kapacitás
7 890 Ft
RaktáronGoPro Hero9 Black vélemények:

Feliratkozás hírlevélre


A hírlevél feliratkozással a 220volt Magyarország Kft. az Ön által megadott e-mail címre az adatai alapján hírlevelet küld, és üzleti célú ajánlataival felkeresheti. A hírlevél feliratkozásával Ön önkéntesen hozzájárul a Hírlevél Adatkezelési Tájékoztatásban foglalt adatkezeléshez. Bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni az adatvedelem@220volt.hu email címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Hírlevelünk Adatkezelési Tájékoztatóját itt olvashatja
© 2022 - 220volt Magyarország Kft. | A feltüntetett árak, képek, leírások tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek, az esetleges pontatlanságáért nem vállalunk felelősséget. look by colordonor